Acorn Archimedes A3020

RISC gebaseerde computers

Op de HTS had een mede scholier het altijd over RISC computers. Die waren veel sneller dan Intel processors. Maar de manier waarop hij het altijd vertelde klonk alsof het iets exotisch was, of voor een server. Ik kon me er weinig bij voorstellen. Ik was hoogstens onder de indruk van zijn kennis van andere processor architecturen.

Welnu, ik heb eindelijk mijn eerste echte krachtige RISC computer: de Acorn Archimedes 3020.

Ik heb veel geleerd over deze machine, door hem gewoon te gebruiken. Er zit een dsub VGA poort aan de achterkant. ik liep direct al tegen verschillende dingen aan. Het begon eigenlijk al bij het aanzetten van de computer. Hij startte op met de melding: supervisor en een command prompt. En nu?
Door te zoeken op internet kwam ik erachter dat je deze melding doorgaans krijgt als de batterij leeg is. Hij is dan allerlei settings kwijt. Als je vervolgens de computer weer uitzet, “delete” knop vasthoud en weer aanzet, toen start zowaar een grafische user interface in full color op: RISC OS (Operating System)

Ik hoorde een harddisk opstarten en ging naar het configuratie scherm; daar kon je aangeven hoeveel harddisks er in de computer zaten; je had de keus uit SCSI en IDE. dus ik koos eerst SCSI, maar er gebeurde niks. Dus toen koos ik IDE en ja hoor en verscheen een schijf waar ik op kon klikken. Ik was verrast dat er zowel games als demos op de computer stonden. Ook stond er allerlei muziek op met een of andere tracker gemaakt.

Nu zelf software op de Archimedes zetten

Nou, ik kan je vertellen dat heeft me 2 volle avonden gekost. Het is niet eenvoudig om software van een pc over te zetten naar een floppy om gelezen te worden door een archimedes.

Poging 1: RISC bestanden op een DOS diskette

De diskdrive is heel kieskeurig. De Archimedes kan een eigen formaat lezen en DOS geformatteerde diskettes, maar geen DOS geformatteerde diskettes met RISC bestanden. Dan zegt ie: BAD MEDIA. Dit is onomkeerbaar; je moet de diskette weer (quick)formatteren.

Er werd online geadviseerd om zip bestanden (met RISC programma’s) op een DOS diskette te plaatsen en deze met de Archimedes uit te pakken, maar ja als er geen unzip programma op de Archi staat, dan moet je een selfextracting zip programma op een DOS diskette zetten en dat vond de Archi ook weer niet leuk, want hij miste een C++ library. Ik was er helemaal klaar mee, want je moet denken dat dit uren gekost heeft uiteindelijk.

Poging 2: Native diskettes aanmaken met een PC

Daar heb je tools voor zoals: omniflop (voor moderne windows versies) en omnidisk (voor de win95-win me). Dat ging ook zonder succes. In veel gevallen maakt ie een diskette op basis van ADF (image) files aan en dan is de diskette niet leesbaar. Of als je denkt dat je alle settings goed hebt, dan kan hij het image ineens niet meer lezen.Ik vermoed dat Windows 10 er ook tussenzit, daarom heb ik ook geprobeerd te werken met omnidisk op windows 98. Helaas onsuccesvol. Er zijn vast mensen die het wel voor elkaar hebben gekregen, want anders bestond die software niet, maar op een gegeven moment moet je gewoon stoppen anders verbrand je teveel tijd.

Zelfs zelfgemaakte images van Acorn Archimedes diskettes kreeg ik niet teruggezet, laat staan ADF images die ik op internet heb gevonden (the Internet Archive).

Poging 3: gebruik een fysieke floppy emulator

De amiga mensen denken meteen aha Gotek drive, ja.. bijna. Ik heb de Hxc floppy emulator van Lotharek gebruikt. Ik zal het stappenplan noemen:

  • Zet de jumper goed: in mijn geval is dat helemaal rechts onder, dus verbind: (rij2, pin4) met (rij3, pin4)
  • Formatteer een SDkaart op FAT32
  • Update de firmware van de Hxc naar de laatste versie (staat in de handleiding hoe)
  • Gebruik het programma van de Hxc op een pc of mac om van ADF (dat zijn de originele disk images) om te zetten naar een HFE bestand (bestand leesbaar door de Hxc)
  • Zet deze op de SDkaart
  • Belangrijk (heeft even geduurd bij mij): Omdat de nieuwere Acorns vanaf A3xx, dus ook de A3020 heeft een nieuwere interface voor floppy heeft dan het oude Shurgard systeem, moet je de mode veranderen. Dus wat moet je doen: Verwijder de SDkaart, kies select -> interface cfg -> PC DD-diskette 720KB mode.
  • Kies een HFE floppy image op de Hxc en klik op de floppydrive in RISC OS. Zegt hij empty? Probeer het nog eens (te klikken).

Nou dat werkte wel bij mij! Eindelijk externe software draaien op de Acorn 3020. Nu kan ik rustig weer een nieuw project gaan doen, hehe…

Overigens moet ik zeggen dat het een hele mooie machine is, hij heeft veel weg van een Amiga 500/1200. Ook de demo’s hebben er veel van weg. Veel samples en tracker muziek is ervoor te krijgen. Ik had nooit gedacht dat dit zo’n aangename machine zou zijn. Het voelt inderdaad zoals mijn klasgenoot zei, een stuk geavanceerder dan een gewone pc van die tijd. De computer moest het marketing technisch toch afleggen tegen de Amiga en Atari ST van die tijd.

Nog enkele tips:
Als je net als ik in het configuratie scherm de video mode op “normal” zet in plaats van Super VGA, dan heb je een probleem want er is geen monitor die die mode aan kan althans, ik heb beeldbuis VGA en flatscreens geprobeerd. Beeldbuis VGA geven een onleesbaar flikkerend beeld en je weet, flatscreens zeggen ijskoud: “mode not supported”. Als je dat toch gebeurt, dan herstart je de computer met “Delete” ingehouden, dan forceert hij autodetectie van het beeld. Ook kun je proberen met het numpad 4 op te starten, dat zou VGA forceren, maar ik kreeg een andere rare video mode. Enfin, weer wat geleerd.

Onderstaande foto’s heb ik in mijn testkamer gemaakt.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Web Analytics