Acorn Archimedes A3020

RISC gebaseerde computers

Op de HTS had een mede scholier het altijd over RISC computers. Die waren veel sneller dan Intel processors. Maar de manier waarop hij het altijd vertelde klonk alsof het iets exotisch was, of voor een server. Ik kon me er weinig bij voorstellen. Ik was hoogstens onder de indruk van zijn kennis van andere processor architecturen.

Wat is RISC

Er worden 2 typen processors onderscheiden op grond van hun instructieset, CISC (Complex Instruction Set Computer) en RISC (Reduced Instruction Set Computer). De Intel processoren tot en met de 486 (80486) zijn op CISC gebaseerd, net als de 68000 serie van Motolora, deze zijn te vinden in retro Apple machines.

RISC zijn processoren:

  • i860/i960 van Intel
  • MIPS R2000 en R3000
  • processors van SPARC

Overigens is de Pentium een soort hybride (dat had te maken met compatibiliteit).

Even een grote stap naar het heden: Je ziet dat Apple van Motorola (CISC) is overgestapt naar Intel (ook min of meer CISC), maar nu de laatste tijd wat betreft iPads en iPhones devices naar ARM (Acorn RISC Machine) processors is overgestapt. Microsoft is ook hard bezig ARM processoren te gaan gebruiken in toekomstige producten. Dit betekent dat Intel het zwaar gaat krijgen. Zeker, wanneer ARM hoogstwaarschijnlijk gebruikt gaat worden in desktops. Het grote voordeel is dat ARM processoren veel minder energie verbruiken wat nu op vandaag heel belangrijk is bij mobiele apparaten. Qualcomm, de makers van de huidige ARM processors zal de marktleider worden, geen twijfel mogelijk.

De Acorn Archimedes

Welnu, ik heb eindelijk mijn eerste echte krachtige retro RISC computer: de Acorn Archimedes 3020.

Ik heb veel geleerd over deze machine, door hem gewoon te gebruiken. Er zit een dsub VGA poort aan de achterkant. ik liep direct al tegen verschillende dingen aan. Het begon eigenlijk al bij het aanzetten van de computer. Hij startte op met de melding: supervisor en een command prompt. En nu?
Door te zoeken op internet kwam ik erachter dat je deze melding doorgaans krijgt als de batterij leeg is. Hij is dan allerlei settings kwijt. Als je vervolgens de computer weer uitzet, “delete” knop vasthoud en weer aanzet, toen start zowaar een grafische user interface in full color op: RISC OS (Operating System)

Ik hoorde een harddisk opstarten en ging naar het configuratie scherm; daar kon je aangeven hoeveel harddisks er in de computer zaten; je had de keus uit SCSI en IDE. dus ik koos eerst SCSI, maar er gebeurde niks. Dus toen koos ik IDE en ja hoor en verscheen een schijf waar ik op kon klikken. Ik was verrast dat er zowel games als demos op de computer stonden. Ook stond er allerlei muziek op met een of andere tracker gemaakt.

Nu zelf software op de Archimedes zetten

Nou, ik kan je vertellen dat heeft me 2 volle avonden gekost. Het is niet eenvoudig om software van een pc over te zetten naar een floppy om gelezen te worden door een archimedes.

Poging 1: RISC bestanden op een DOS diskette

De diskdrive is heel kieskeurig. De Archimedes kan een eigen formaat lezen en DOS geformatteerde diskettes, maar geen DOS geformatteerde diskettes met RISC bestanden. Dan zegt ie: BAD MEDIA. Dit is onomkeerbaar; je moet de diskette weer (quick)formatteren.

Er werd online geadviseerd om zip bestanden (met RISC programma’s) op een DOS diskette te plaatsen en deze met de Archimedes uit te pakken, maar ja als er geen unzip programma op de Archi staat, dan moet je een selfextracting zip programma op een DOS diskette zetten en dat vond de Archi ook weer niet leuk, want hij miste een C++ library. Ik was er helemaal klaar mee, want je moet denken dat dit uren gekost heeft uiteindelijk.

Poging 2: Native diskettes aanmaken met een PC

Daar heb je tools voor zoals: omniflop (voor moderne windows versies) en omnidisk (voor de win95-win me). Dat ging ook zonder succes. In veel gevallen maakt ie een diskette op basis van ADF (image) files aan en dan is de diskette niet leesbaar. Of als je denkt dat je alle settings goed hebt, dan kan hij het image ineens niet meer lezen.Ik vermoed dat Windows 10 er ook tussenzit, daarom heb ik ook geprobeerd te werken met omnidisk op windows 98. Helaas onsuccesvol. Er zijn vast mensen die het wel voor elkaar hebben gekregen, want anders bestond die software niet, maar op een gegeven moment moet je gewoon stoppen anders verbrand je teveel tijd.

Zelfs zelfgemaakte images van Acorn Archimedes diskettes kreeg ik niet teruggezet, laat staan ADF images die ik op internet heb gevonden (the Internet Archive).

Poging 3: gebruik een fysieke floppy emulator

De Amiga mensen denken meteen aha Gotek drive, ja.. bijna. Ik heb de Hxc floppy emulator van Lotharek gebruikt. Ik zal het stappenplan noemen:

  • Zet de jumper goed: in mijn geval is dat helemaal rechts onder, dus verbind: (rij2, pin4) met (rij3, pin4)
  • Formatteer een SDkaart op FAT32
  • Update de firmware van de Hxc naar de laatste versie (staat in de handleiding hoe)
  • Gebruik het programma van de Hxc op een pc of mac om van ADF (dat zijn de originele disk images) om te zetten naar een HFE bestand (bestand leesbaar door de Hxc)
  • Zet deze op de SDkaart
  • Belangrijk (heeft even geduurd bij mij): Omdat de nieuwere Acorns vanaf A3xx, dus ook de A3020 heeft een nieuwere interface voor floppy heeft dan het oude Shurgard systeem, moet je de mode veranderen. Dus wat moet je doen: Verwijder de SDkaart, kies select -> interface cfg -> PC DD-diskette 720KB mode.
  • Kies een HFE floppy image op de Hxc en klik op de floppydrive in RISC OS. Zegt hij empty? Probeer het nog eens (te klikken).

Nou dat werkte wel bij mij! Eindelijk externe software draaien op de Acorn 3020. Nu kan ik rustig weer een nieuw project gaan doen, hehe…

Overigens moet ik zeggen dat het een hele mooie machine is, hij heeft veel weg van een Amiga 500/1200. Ook de demo’s hebben er veel van weg. Veel samples en tracker muziek is ervoor te krijgen. Ik had nooit gedacht dat dit zo’n aangename machine zou zijn. Het voelt inderdaad zoals mijn klasgenoot zei, een stuk geavanceerder dan een gewone pc van die tijd. De computer moest het marketing technisch toch afleggen tegen de Amiga en Atari ST van die tijd.

Nog enkele tips:
Als je net als ik in het configuratie scherm de video mode op “normal” zet in plaats van Super VGA, dan heb je een probleem want er is geen monitor die die mode aan kan althans, ik heb beeldbuis VGA en flatscreens geprobeerd. Beeldbuis VGA geven een onleesbaar flikkerend beeld en je weet, flatscreens zeggen ijskoud: “mode not supported”. Als je dat toch gebeurt, dan herstart je de computer met “Delete” ingehouden, dan forceert hij autodetectie van het beeld. Ook kun je proberen met het numpad 4 op te starten, dat zou VGA forceren, maar ik kreeg een andere rare video mode. Enfin, weer wat geleerd.

Gerelateerde computers

Onderstaande foto’s heb ik in mijn testkamer gemaakt.

Prachtige samenvatting gevonden op Big Ben Club (BBC)

Acorn paste voor hun eerste Desktop computer RISC – Reduced Instruction Set Computer – processor technologie toe; al in 1987 bracht Acorn computers uit, gebaseerd op de Acorn RISC Machine en met en door Acorn ontworpen 32-bits RISC-microprocessor. Acorn volgde de naam ARM en werd “Advanced RISC Machines”. Onder de naam Archimedes werden vanaf 1987 de A310, A440 en A540 uitgebracht, vanaf 1989 gevolgd door de A3000 (BBC Micro) A4000 en A5000, de ervan afgeleide A4 NoteBook, en de voor onderwijs bedoelde A3010 en A3020. 
Acorn zette een nieuwe standaard met de Acorn RiscPC, vanaf 1994 gevolgd door de A7000, A7000+, StrongARM RiscPC (vanaf 1996) en Kinetic SA Risc PC (vanaf 1999).

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios