2x Acorn Electron met veel software

Toegestuurd

Hans heeft mij een mooi pakket gestuurd van 2 Acorn Electrons. De computer kent z’n oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk en is geïntroduceerd in 1983. Het hoort ook een beetje thuis in het rijtje van Commodore 64 en MSX. Ik wil niet alle computers opnoemen die toen ook bestonden, want in de retro computer scene heb je natuurlijk ook fans van de computers waar men mee is opgegroeid.

De Electron heeft verder 32KB geheugen, is gebaseerd op de MOS 6502A(de A staat voor de nieuwere versie die op 2Mhz loopt ivp 1) processor. Je zou zeggen: welke computer niet? Ter info de 6502 processor is ontwikkeld door Chuck Peddle. Chuck werkte toen bij MOS technologies, wat later Commodore computers werd. Vele computers maakte gebruik van de 6502 processor. Denk aan:

Deze computer was vooral populair in Engeland en kon niet echt op tegen bijvoorbeeld de Commodore 64.

Hans heeft deze computer naar mij toegestuurd met een korte tekst als achtergrond:

“Ja, die Electrons zijn mooi gemaakt, mooi toetsenbord. Door die uitbreiding aan de achterkant kan je weer een cartridge erin zetten. Er zit een tekstverwerker bij als cartridge, ooit gekocht voor 200 gulden geloof ik…
Ik heb die dozen software overal vandaan gegoocheld, ik denk dat ik bijna alles heb, In Amsterdam bv vond ik dan weer een winkel die iets had wat ik nog niet had.”

Bedankt Hans! Ik ga deze set zo compleet mogelijk proberen te krijgen.

Zelf heb ik ook al wat geprobeerd met de computers. Ze blijken allebei te werken. Deze heeft wel een wat stroperiger toetsenbord dan de andere. Zal je net hebben dat de mooiste computer minder lekker typt dan de wat vergeelde computer.

Wat me nog mooi lijkt is om er een diskdrive en een cassettedrive op aan te sluiten. Ik heb hier nog een Cumana diskdrive liggen die normaal gesproken voor een BBC Micro bedoeld is, maar volgens diverse bronnen zou het mogelijk moeten zijn om deze diskdrive hiervoor te gebruiken. Ik moet het nog eens testen.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios