Amiga 2000, Amiga 500 en Sinclair ZX-81

Ik werd benaderd door een dame die een dochter was van een meneer die zijn hele leven veel met electronica en computers werkte.  Haar vader liet haar 3 computers na: een Amiga 2000, een Amiga 500 en een Sinclair ZX81, hij heeft deze computers tot op heden (2017) gebruikt. Hij was een engineer, pragmaticus en loste problemen bijv. kruiswoord puzzels met deze computers op. Hij schreef daarvoor oa. Basic programma’s.

Ik had dus een tijdje terug de computers mogen ophalen bij het ouderlijk huis. Het huis was al ver leeggehaald door de familie zelf. Ik kon de computers hebben en tenslotte zou een kringloop bedrijf de rest van de spullen ophalen (zoals kasten etc). Zij wilden alle computers van hem schenken aan een liefhebber, zodat ze zeker wisten dat het naar een plek ging waar er nog actief gebruik gemaak zou worden van de computers. Ik voelde me natuurlijk vereerd, maar voelt een beetje somber als je zo spullen mag meenemen waarop de originele eigenaar nog 3 weken geleden nog aan werkte en hobby’de. Hij had, zo vertelde de dochter, nooit iets met moderne apparatuur gehad. Hij bleef trouw aan de Commodore Amiga en Sinclair computers. Hij heeft die computers tot op het laatste gebruikt om dingen te programmeren.

Nu kwam ik ook bandjes tegen met woorden als “reversi”, reversi is een spel dat vaker werd geprogrammeerd door mensen die een technische achtergrond hebben en zo hun kennis vergroten van een programmeertaal. Als je het probleem oplost, dus het spel kan namaken op een computer, dan heb je bijna alle aspecten van het programma de revue zien passeren: als-dan constructies, loop-constructies, grafische elementen, onthouden van statussen, tabellen etc etc.

Het is echt jammer dat veel kennis verloren gaat, want ik kom veel technische mensen tegen die heel wat mooie dingen hebben gedaan, maar er verder nooit over hebben gesproken.

Zo heb ik ook nog een andere meneer gesproken die 35 jaar bij IBM heeft gewerkt, hij had de mooiste verhalen over IBM en oude computers. Hij zei zelf al; als ik overlijd dan zullen mijn computers waarschijnlijk op het stort belanden, want mijn vrouw heeft er niks mee, haha. Zijn vrouw was een stuk jonger dan hij. Dus ik mocht zijn spullen mee hebben met bijbehorende boeken. Ook hij vond het een fijne gedachte dat zijn spullen bij een verzamelaar, liefhebber of zelfs een museum zal gaan. Die verhalen bij de spullen zijn meestal nog mooier dan de spullen zelf en daar doe ik het ook voor.

Ik ben met mijn auto op 28 augustus naar het ouderlijk huis gegaan, daar wachtte een vriend van de familie mij op, een zeer vriendelijke man en hij ging met mij naar de zolder waar de werkkamer was. De computers stonden er gewoon opgesteld alsof ze inderdaad gewoon aangezet konden worden. Ik had nog even een foto gemaakt van de Amiga 2000, zoals deze nog gebruikt werd. Ik mocht alles meenemen en had wat kratten meegenomen om de spullen in te doen. Ik heb alles netjes ingepakt en in de auto geladen. Toen hebben we nog best lang gesproken over de eigenaar van de computers.

Thuis aangekomen, het was een hele warme dag heb ik even alles buiten een beetje gepoetst in de zon en heb het toegevoegd aan mijn collectie. De computers heb ik ook al uitgetest en inderdaad ze werken gewoon en omdat ze altijd zijn gebruikt sprongen er ook geen condensators. De computers waren helemaal in orde, tot in de detail. Alleen de kasten hadden wat vergeling, want ze hebben natuurlijk best wel wat zonlicht gezien over de jaren.

Erg mooie verhalen altijd. Ik heb de dochter later nog een berichtje gestuurd dat ik spellen was aan het doen op de Amiga 500 en ze was erg blij te horen dat zijn machines nog steeds verder leven.

Het witte Philips monitortje (flatscreen) gebruik ik nog dagelijks voor allerlei computers. Het voordeel van dat scherm is dat het allerlei soorten ingangen heeft van composiet, vga tot zelfs HDMI.

2 comment(s) need to be approved.
1 reply
  1. Ramond de Vrede
    Ramond de Vrede says:

    Mooi verhaal. Het komt steeds vaker voor. We worden allemaal ouder. Fijn dat de 2000 nu een plekje heeft gevonden.

Comments are closed.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios