Over deze Amstrad Schneider pc 1640 DD

Deze computer kreeg ik vanzelf aangeboden. Ik had natuurlijk het liefste dat als iemand een computer heeft waar hij / zij niks meer mee doet schenkt, maar hij vroeg wat ik ervoor over had. Aangezien dit een computer is die in principe niet heel populair is, bleef ik toch bescheiden met een paar tientjes. Het is moeilijk met zo’n computers, want eigenlijk wilt niemand ze, maar van de andere kant zijn ze juist daarom extreem zeldzaam. Vind er maar eens een. Er zat veel bij. Op deze computer is voornamelijk veel geprogrammeerd door deze meneer, voornamelijk vanuit werk, maar ook vanuit hobby. Ik las op internet dat deze computer een bijzondere manier had van grafische dingen te tonen op het scherm: het zogenaamde GEM systeem. Het scherm is monochrome, maar wel heel netjes. Het doet me eigenlijk wel denken aan de Atari St computer.

Wiki informatie (vertaald door mezelf uit het engels)

The Amstrad PC 1640 was de opvolger van de Amstrad PC 1512. Het had dezelfde eigenschappen als z’n voorganger, alleen had het meer geheugen (640 KB in plaats van 512 KB) en de EGA kaart zat er in.

Het was een succesvolle machine, maar iets minder dan z’n voorganger. De nieuwe 1640 had als extra de GEM graphical user interface, ontwikkeld door Digital Research, een alternatief op Windows.

De PC-1640 werd verkocht ook onder de naam PC-6400 in Amerika, In duitsland en op meer plaatsen in Europa werd de computer (evenals andere Amstrad computers) verkocht onder de naam Schneider.

3 verschillende monitors werden ondersteund:  monochrome (-> Hercules), low-res (max 640 x 200) en hi-res (max 640 x 350). De hi-res monitor had een ventilator voor de power supply in tegenstelling tot andere monitors die geen ventilator hebben. Met de low-res monitor kon je kiezen tussen CGA compatible mode en een EGA mode (gebruikt voor 640 x 200 x 16 bijv. voor GEM of 320 x 200 x 16 voor diverse spellen).

Update (20 juli 2023):

Grappig om weer terug te lezen hoe zo’n bericht van 2016 was geschreven. Die machines waren vroeger natuurlijk totaal oninteressant voor een verzamelaar, want iedereen had het over de iconen. Maar tegenwoordig beginnen deze machines ook weer interessant te worden.

Aangezien dit de opvolger was van de Amstrad PC 1512, heb ik hieronder nog een filmpje geupload van een 1512 die ik ook in de collectie heb:

Manufacturer Amstrad
Type Personal computer
Release date 1986
Introductory price £499
Media 5¼-inch floppy disks
Operating system MS-DOS 3.2 and DOS Plus
CPU Intel 8086 @ 8 MHz
Memory 640 KB