Apple Lisa reparatie

Bij de Apple Lisa is een condensator kapot gegaan.

Kort geleden heb ik een Apple Lisa overgenomen (het complete verhaal komt binnenkort online). Deze Lisa had ik getest en deze leek enigszins te werken totdat…plof er een condensator knapte.

Ik heb de computer uitgezet en rook begon zich te ontwikkelen:

retrocomputerverzamelaar-lisa-smoke

Heel jammer, maar ja. Dat hoort er bijna bij als verzamelaar. Het is een hoop werk om het te vervangen, maar als het de moeite is, en dat is het bij een Apple Lisa, dan moet je het zeker doen.

De reparatie

Om te beginnen moet je bij de Lisa alle panelen weghalen. Aan de voorkant zit aan de onderkant 2 knoppen die je kunt indrukken, waardoor het voorpaneel naar voren komt. Dan kun je het toppaneel loshalen (in mijn geval zaten er geen schroeven, dus ik kon deze gewoon weghalen). De achterkant heeft 2 schroeven die je met de hand los kunt draaien.

Vervolgens moet je de voeding eruit halen (daar is immers de condensator geknapt.)

Je moet een schroef losdraaien:

En dan kun je het blok er gewoon uithalen:

en daar heb je em dan, de voeding van de Lisa. Als je bedenkt dat Apple toen al zo modulair werkte, erg mooi. Waarom doen ze dat tegenwoordig niet meer (omdat ze niet willen dat je het zelf kunt repareren natuurlijk). Enfin, hier vind je de voeding:

De volgende stap is natuurlijk deze voeding open maken, hiervoor moet je een aantal schroeven losdraaien.

En daar zit de boosdoener:

rechts naast de 2 witte condensatoren, verstopt. Je kon het ook duidelijk ruiken. Ik heb de printplaat voorzichtig losgeschroeft, maar had initieel wat moeite om deze los te krijgen. Aangezien het zaterdag is voor oudejaarsdag had ik niet zoveel tijd meer om nog een nieuwe condensator te kopen, dus heb het hele bordje meegenomen naar onze lokale electronica zaak (Regenboog).

Daar aangekomen werd ik vriendelijk geholpen door 2 medewerkers. Hieronder het geheel op de toonbank:

Een van de medewerkers bekeek het printplaatje en vond dat er 3 condensators zeker vervangen moesten worden. In ieder geval de geknapte natuurlijk. Hij bood aan voor een bescheiden bedrag dit voor me te doen en dat ging altijd sneller dan dat ik het zelf zou kunnen doen. Dus daar was ik erg blij mee.

Bedankt Davy!

Thuis aangekomen meteen de voeding in elkaar gezet en ingebouwd. Ik dacht laat de kappen maar er vanaf, want als er weer iets springt, dan zie ik het meteen. Het moment was daar, ik sloot alles aan en drukte op de knop…. niks daar!

Shit dacht ik, maar ik had al snel het vermoeden dat Apple sensoren had ingebouwd dat je de computer niet kon aanzetten als deze geopend is. Dus ik plaatste de panelen terug en ja, de computer ging aan.

Prachtig!

Het enige dat niet zo fijn was, is dat het beeld wat flikkerde en dat het beeld ook wat veel naar rechts stond. Dit moet je kunnen verhelpen door potmeters aan de binnenkant te verstellen. Het nadeel is dat de Lisa niet aan gaat als de computer geopend is, dus ik moet die sensoren (of beter: knopjes) indrukken om alles in te kunnen stellen. Dit komt wel later. De voeding is in ieder geval stabiel en dat is super.

Technisch:
Er zijn 3 condensators vervangen (zie foto in de gallery hiernaast):
– 2x 0,33uF
– 1x 0,1uF
De X op de condensator geeft aan dat dit condensators zijn die functioneren als netfilters (dus wisselingen en pieken uit de lijn halen). Je ziet op de foto dat de onderste condensator geheel gescheurd is.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios