BBC Micro

BBC computers

De (Acorn) BBC Micro is een microcomputer met als hart de 6502A-microprocessor, je weet wel, wederom die 6502 processor (zie mijn vorige berichten over oa de MOS Kim-1). De Engelse fabrikant Acorn Computers Ltd heeft deze computer speciaal ontwikkeld voor de British Broadcasting Corporation (BBC).

ITV bracht in 1979/1980 een documentairereeks in 6 delen uit met de naam “The Mighty Micro” (“De machtige micro”) om het publiek te informeren over wat er op dat moment met microcomputers mogelijk was en hoe deze de wereld zouden kunnen gaan veranderen.

De BBC wilde toen een serie programma’s maken waarin het een en ander gedemonstreerd werd aan de hand van een echte (commercieel verkrijgbare) microcomputer. De wensen en eisenlijst voor deze microcomputer is door de BBC aan verschillende bedrijven gegeven, om zo voor dit doel een microcomputer te laten ontwikkelen. De televisieserie heette “The Computer Programme” en de eerste aflevering werd op 11 januari 1982 uitgezonden.

Onder druk van het Britse parlement moest de BBC kiezen voor een computer gemaakt in het Verenigd koninkrijk. Aanvankelijk heeft de BBC gesproken met Newbury Laboratories en werd in samenwerking met dit bedrijf een wensen- en eisenlijst opgesteld waar hun NewBrain aan zou voldoen. Toen bleek dat Newbury niet in staat was zo’n computer te produceren, werd een open inschrijving gehouden met strengere eisen. Een van de criteria was namelijk dat aan de computer ook eenvoudig randapparatuur zoals een printer, modem of een joystick kon worden aangesloten, iets wat toentertijd lang niet vanzelfsprekend was. Een de kandidaten was de ZX Spectrum van Clive Sinclair. Maar men kwam uit bij Acorn, alwaar een groep studenten van de Universiteit van Cambridge de Acorn Proton aan het ontwikkelen was. En deze Acorn Proton bleek op bijna alle fronten te passen op de specificaties van de BBC, in het bijzonder echter niet qua prijs. Op veel fronten was de Proton zelfs beter dan de gevraagde specificaties. Een samenwerkingsverband was geboren.

In 1982 zagen de eerste Acorn BBC-computers het daglicht. Eerst in Engeland, later ook daarbuiten. De introductie viel samen met de televisieserie, waardoor velen de Acorn BBC aanschaften om de serie op televisie te kunnen volgen. De televisieserie had dan ook meer het karakter van een cursus en werd in korte tijd zeer populair.

Bron: wikipedia NL met wat aanpassingen door mijzelf.

Nu heeft de BBC (de Britisch Broadcast Company) nog meer series gemaakt, een andere goeie is BBC Micro Live. Deze serie is ook geweldig om te zien, omdat er wordt gesproken over de actualiteiten van toen, maar dan volledig bekeken vanuit het Verenigd Koninkrijk (UK). Leuk om te zien dat ze vaak dan ook uitgaan van de BBC Micro en later de BBC Master computer.

In die tijd waren computers nog echt eng, mensen waren bang dat ze iets fout deden en het kapot maakten. Voor velen ook iets voor specialisten, leuk om te zien dat in zo’n tv programma ook vaak kinderen bellen met vragen.

BBC Micro

Ik heb zelf 2 BBC Micro computers (je kon het al zien aan de eerste foto in dit artikel). Wat al snel gebeurde was dat de condensators kapot gingen. Ik zit nu momenteel al aan ronde 3 van het vervangen van condensators van 1 BBC computer!

De eerste keer ging een RIFA condensator kapot. Deze heb ik laten vervangen, maar toen ik de computer weer in elkaar had gezet sprongen 2 keramische condensators van 4700pF, deze heb ik zelf vervangen, evenals nog 2 andere. Zojuist nog even wat met de computer gewerkt (wat games gedaan) en weer plofte een condensator, dit keer eentje die in begin is vervangen. Dus dat is enigszins wel een teleurstelling. Momenteel ben ik heel vaardig om heel snel een BBC Micro uit elkaar te halen, maar je vraagt je af wat er aan de hand is als een moderne condensator wederom uit elkaar barst. (met de nodige stank waar mijn vrouw niet blij mee is)

RISC gebaseerd?

De uitbreidingspoort van de BBC Micro; de zogenaamde Tube, gaf de mogelijkheid om de computer met een extra processor -naast de 6502- uit te breiden. Er waren 3 modellen van uitbreidingen mogelijk:

  • een tweede 6502
  • een Z80
  • 31016 (Acorn Cambridge Co-processor)

Die Tube interface zorgde ervoor dat er uiteindelijk ook ARM processor development kits beschikbaar kwamen voor maar liefst 4000 pond. Dit gaf de gebruiker de mogelijkheid om hun 8 bit machine te upgraden naar een 32 bits RISC machine. (net zoals Acorn Archimedes).

SD kaart interface voor BBC computers

Afgezien van de condensator problemen zijn er wel mooie oplossingen beschikbaar om te genieten van software voor deze computers. Net zoals er voor de Commodore 64 de 1541 Ultimate beschikbaar is, zo zijn er ook voor BBC computers oplossingen om deze te laten lezen van micro SD kaartjes. Zo kun je een hele collectie van games en demo’s downloaden en ze via een menu selecteren en (af)spelen.

Een close-up van de kit

Zulke oplossingen kun je eenvoudigweg krijgen via E-bay voor ca 15-20 euro (op het moment van schrijven, want ik kan me voorstellen dat het uiteindelijk duurder zal worden). Als je het kitje krijgt, dan moet je een chip plaatsen in een vrij slot in de computer. Hiervoor moet je wel de computer open schroeven en het toetsenbord losmaken. Als je dat gedaan hebt, kun je het kaartje in het USER-port steken. Zo ben je klaar wat hardware betreft.

En ja hoor het werkt

Wat betreft software kun je een software pakket downloaden, genaamd BEEB.MMP. Dit is een bestand wat een community steeds weer update met nieuwe software. Deze kun je op de microSD kaart zetten en deze vervolgens plaatsen in het slot van het kaartje (FAT32 geformatteerd) in de USER-port.
Als je vervolgen de computer aanzet, kun je het menu aanzetten met Shift+Break. In het volgende filmpje dat ik heb gemaakt, zie je hoe dit werkt.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios