De bijzondere collectie van Ruud Dingemans

De Apple Lisa

Oh, waar moet ik beginnen. Het was een geweldige middag, met een ondertoon die mij wel diep trof.

Een poos geleden, 30 november 2017 benaderde mij iemand per mail dat hij een collectie computers in zijn bezit had. Toen ik de mail kreeg was ik net met Kim aan het gamen (toevallig niet op een retro computer, maar op de XBOX one). Ik had meteen zoiets, hier moet ik even goed voor gaan zitten.

Hij schreef:

“Beste Angelo,

We kennen elkaar niet, maar mijn naam is Mario Dingemans en ik zoek advies m.b.t. een verzameling van oude computers die ik in mijn bezit heb. Ik zal je uitleggen waarover het gaat.
Mijn broer Ruud Dingemans was journalist en zeer geïnteresseerd in (oude) computers. In eerste instantie vooral in Commodore-computers zoals de Amiga en ook in de Atari, later vooral in Apple-computers. Hij was ook jarenlang redacteur bij het Nederlandse Apple-tijdschrift MacFan. Was, want hij is enige jaren geleden overleden aan kanker.
Gedurende zijn leven heeft hij een aanzienlijk aantal oude computers verzameld. Uit interesse, maar vermoedelijk ook als een appeltje-voor-de-dorst voor later – in de hoop dat de (verzamel)waarde van deze computers zou gaan stijgen. Zijn verzameling is er nog steeds en ik wil hier een goede bestemming voor zoeken.”

Het bleek dat Mario een broer had die een aantal jaar geleden is overleden. Zijn broer had een mooie collectie van oude computers opgebouwd en de familie wilde dit uiteindelijk opruimen. Het had sinds het overlijden allemaal nog thuis gestaan. Vooral niet weggooien of weggeven, maar een goede bestemming geven, dat was het belangrijkste. Mario wilde graag hulp in het uit sorteren van de spullen.

Ik ben door de lijst gegaan van computers en de nadruk lag met name op Apple systemen met daar tussen een aantal prachtige computers. Ik zelf ben zelf ook vooral geïnteresseerd in computers die wat hebben betekend in de computer historie. Ik mag verklappen dat er toch wel enkele systemen bij staan die zeker op mijn wishlist staan. Ook zijn er computers die niet zo interessant zijn voor mij, maar ik weet dat de retro computer scene daar zeker wel interesse in heeft.

Daarom heb ik hem aangeboden te helpen uitsorteren, valueren en verkopen van de spullen in ruil voor een aantal mooie computers van mijn wishlist met natuurlijk bijbetaling aan mijn kant.

We hadden een afspraak gemaakt en hebben kennis gemaakt en ik voelde meteen de klik met de mensen: Mario, de vader en moeder van Mario en Ruud, de verzamelaar. Dat voelde goed. Ik werd wel meteen geconfronteerd met het idee dat het ooit met mijn collectie ook wel zo zal gaan. Nu ga ik er zelf natuurlijk alles aan doen om in de tijd van mijn leven zoveel mogelijk te delen d.m.v. bloggen en tentoonstellingen (al dan niet in een eigen op te richten retro computer museum). Ik denk ook nu ik dit schrijf, dat kwantiteit niet belangrijk is, maar vooral de kwaliteit van de verzameling of collectie.

Het moment was daar om de computers en randapparatuur te bekijken. We gingen de trap op naar Ruuds kamer. Ja, dat was mooi om te zien. Het was net alsof ik in mijn eigen collectie stond te kijken, maar dan met andere bijzondere stukken. In een soort van vitrine kast stonden een aantal computers, waaronder een Commodore PET, wat Tandy TRS computers en handheld computers. Verder stond in de kamer verspreid een reeks andere computers. We gingen daarna nog naar de zolder en onder het dak waren vele dozen met onderdelen, diskettes en nog veel meer. Een aantal dozen heb ik bekeken en hoewel er een redelijk systeem in zat, zat er ook heel veel spullen door elkaar. Zo kwam ik in een doos zowel Commodore als Apple spullen tegen. Ik voorzag al dat we dit niet in 1 dag geregeld gingen krijgen. We moesten een plan maken hoe we dit konden aanpakken, daarom zou ik kort erop weer terug gaan om een hele dag te helpen met uitsorteren.

De uren zijn voorbij gevlogen, dus ik vroeg of ik wellicht toch al wat spullen mocht overnemen. Dat was geen probleem. De stukken die ik al mocht meenemen waren:

 • een Commodore PET 2001 (zo een had ik al, maar als echte Commodore fanaat, wil je deze toch hebben)
 • CBM 8032 (deze had ik nog niet, hij bleek achteraf wel te werken, het was een van de laatste PET-achtige computers)
 • een NeXT NeXTstation (de machine van het nieuwe bedrijf van Steve Jobs) en een
 • Apple Lisa (voor mij een hele belangrijke computer).

Vele soorten emoties gaan door je heen kan ik je vertellen.

De Lisa, werkt ie?

Voordat ik de computer ging aansluiten zag ik toevallig op Marktplaats dat iemand een Apple Lisa te koop had. Ik wilde de computer eerst schoonmaken voordat ik deze aanzette, dus Ik had een chat geopend met hem en vroeg hoe ik de computer kon open maken. Je moet blijkbaar 2 knoppen aan de voorkant indrukken, dan komt het voorpaneel eraf, vervolgens kun je de top-kap eraf halen en de achterkant haal je eraf door 2 handschroeven los te draaien. De computer zag er schoon uit van binnen. Ik hoefde niet eens met de stofzuiger de binnenkant schoon te maken (zoals ik dat vaker wel moet doen bij andere systemen).

Het moment van de waarheid:
retrocomputerverzamelaar-apple-lisa

Hij werkt! Maar… na 2 minuten: plof en een condensator knapte. Ik heb de computer uitgezet en rook begon zich te ontwikkelen:

retrocomputerverzamelaar-lisa-smoke

Heel jammer, maar ja. Het is niet de eerste keer dat me dat gebeurt. Dat wordt gewoon een keer de voeding eruit halen, zoeken naar de Rifa condensators en hopelijk dat ik die kan (laten?) vervangen.

De jongen op Marktplaats vertelde me dat ik absoluut moest zorgen dat ik nog aan een externe harddisk moet zien te geraken, want anders kun je vrij weinig met een Lisa. Nu weet ik dat Ruud er eentje had liggen, dus die hoopte ik nog over te nemen om het geheel (ook met boekjes en software) compleet te maken. Zo’n externe harddisk heet een Apple profiler.

Al met al een van de meest interessante contacten, vind je niet? Volgende stappen zullen zijn:

 • het testen van de andere computers
 • reparatie van de Apple Lisa
 • verdere computers overnemen en tentoonstellen van de verzamelaar (en hem ook crediten zodra dit een beetje achter de rug is)
 • overige computers verkopen al dan niet via mijn website, ebay, marktplaats en direct

Een jaar later

Een jaar ja; het is al december 2018. Ik was toen in 2017 aan dit blogbericht begonnen en heb deze al aangepast, want mijn relatie met de familie en met name Mario en zijn vrouw is close geworden. We hebben elkaar met enige regelmaat gezien en beetje bij beetje heb ik de collectie samen met hem uitgezocht, delen heb ik ervan verkocht en de opbrengsten aan de familie gegeven. Andere delen mocht ik gratis hebben en andere delen heb ik direct overgenomen. De laatste keer kwam Mario en zijn vrouw met een gehuurde bus langs om de laatste spullen langs te brengen. Dat hebben we mooi afgesloten met een lekker stuk vlaai bij Steinerbos.

Ruud Dingemans

Alle computers en spullen die erbij waren, zijn een indrukwekkend geheel. Als verzamelaar herken ik veel van de manier waarop Ruud verzamelde: je hebt altijd plaats te weinig, je zoekt overal een plekje voor je spullen om het op te bergen. Sommige dingen wil je mooi tentoonstellen, maar je zit altijd met accessoires die erbij horen, maar waar leg je die? Stop je die in een doos en stop je dat weg of leg je het erbij, wat weer niet ten goede komt van de tentoonstelling. Ik kreeg gaandeweg steeds meer ontzag voor wat Ruud allemaal had en heeft gedaan. Ik ben op zoek gegaan naar artikelen die hij heeft geschreven. Deze waren erg goed geschreven, fijn leesbaar, met toch een duidelijk hoog kennisniveau, wat je ook mag verwachten bij de gerenommeerde (Amiga en Apple) magazines. Ruud was ook dol op Japan; zoals je misschien weet ben ik zelf ook 2x naar Japan geweest. Japan heeft naast de prachtige natuur, uiteraard ook de tech- en manga cultuur. Het is niet uit te leggen, maar ik denk als ik Ruud had gekend dan hadden we veel gemeenschappelijk wat betreft interesses.

Een erg mooi stuk is geschreven door zijn collega van MacFan (later Machina). Daarin stond oa. dat je Ruud niet veel kon wijsmaken, hij was van de feiten en had het niet zo op met geruchten. Hij hielp mensen met hun computer problemen en verzorgde de technologische artikelen voor de magazines. Hij was iemand die vooral ‘s nachts werkte.

Ik ben nog allerlei concepten tegengekomen van zijn artikelen. Mocht ik tijd hebben ervoor, dan wil ik een aantal van die concepten met alle credits die erbij horen op deze site publiceren, ik denk dat het erg interessant leesvoer is voor de enthousiaste retro computer fans.

Links: Ruud, Rechts: Mario, wat gedateerde foto van 2006

De computers

Om het allemaal behapbaar te maken hebben we een lijst gemaakt en deze ingedeeld in blokken. Op deze manier konden we overzien waar we onze aandacht op focusten.

 • Blok 1: waren de computers die ik bij mijn eerste bezoek mocht meenemen
 • Blok 2: Commodore computers; alles wat ik dubbel had heb ik verkocht, de bijzondere heb ik toegevoegd aan mijn collectie, zoals oa Amiga 1000/3000.
 • Blok 3: Sinclair, NeXT, Osborne, HP85 en vooral veel klein spul zoals muizen, handleidingen, harddisks etc
 • Blok 4: Epson, Atari, Philips en een enkele Apple computer
 • Blok 5: De rest, waaronder de MOS Kim-1, heel erg mooi en compleet, verder: heel veel Apple machines variërend van IIgs, IIci, Apple II europlus, maar ook Digital Computers, Sun Sparcstation.

Uiteraard zal ik om de zoveel tijd een computer eruit lichten en bespreken op mijn blog.

Ik ben heel dankbaar dat ik de computers van Ruud heb mogen overnemen en zal ervoor zorgen dat deze op een mooie plaats terecht komen. Dat kan zijn door ze tentoon te stellen, te verkopen voor andere computers die de collectie verbeteren, te schenken aan mede collectors die ook regelmatig spullen schenken. Maar dat niet alleen; ook de computers repareren en informatie inwinnen en delen met jullie. Zo houd je net als Ruud en alle andere verzamelaars de retro computer community in stand.

Bedankt Ruud, je nalatenschap leeft voort in zowel je teksten als je verzameling.

Artikelen door Ruud

Ik heb teksten gevonden tussen zijn bezittingen op harddisks van Ruud. Om deze niet verloren te laten gaan heb deze ik in goed overleg met familie gepubliceerd als nalatenschap van Ruud. Veel plezier met lezen!

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios