Chuck Peddle overleden

Headerfoto bron: Team6502

Foto door Jason Scott

Chuck Peddle (Charles) is overleden op 15 december 2019, hij is 82 jaar geworden. Ik heb al vaker zijn naam genoemd in mijn blogberichten, omdat hij aan de basis stond van de populaire 6502-processor bij MOS Technology daarmee de basis legde voor de meeste home-, personal- en spelcomputers.

De reden dat ik hier even bij stil wil staan is dat het me opvalt dat de mainstream media hier totaal niets over zegt (ja, Tweakers heeft een .Geek bericht gemaakt, dat zegt al iets). Toen Steve Jobs overleed stond de wereld stil, maar besef dit: er zou geen Apple 1 zijn geweest als de 6502 processor niet was gecreëerd. Er zou ook geen Commodore PET/VIC20/64, Acorn computers, Nintendo NES, Atari computers, BBC Micro, Oric en zelfs geen Tamagotchi hebben bestaan.

Peddle werd geboren in Bangor (Maine) en groeide op in Augusta. Nadat hij was afgestudeerd aan de Cony High School, schreef hij zich in bij University of Maine, niet zeker van zijn vakgebied. Nadat hij zich had ingeschreven voor een van de allereerste lessen computertechniek van de school, werd hij al snel geïnteresseerd in de snelgroeiende ontwikkelingen.

Na zijn afstuderen diende hij een tijd bij het Amerikaanse Marine Korps (1955) en hij begon te werken bij General Electric en later bij Motorola (1973). Peddle werkte begin jaren zeventig aan de 6800-processor bij Motorola, maar vond de prijs van 300 dollar van die chip te hoog. Daarop besloot hij in 1975 samen met collega’s Harry Bawcom, Wil Mathys, Rod Orgill, Ray Hirt, Mike Janes, Terry Holdt en Bill Mensch naar concurrent MOS Technology te gaan. MOS Technology werd later overgekocht door Commodore Business Machines (CBM). Daar ontwikkelde het team de 6502 processor met een consumentenprijs van 25 dollar. Vele malen lager dan concurrerende processors.

De 6502 trok de aandacht van niemand minder dan de mede-oprichters van Apple Steve Jobs en Steve Wozniak, die toen lid waren van de legendarische Homebrew Computer Club in het gebied dat nu bekend staat als Silicon Valley. Zij hebben de Apple 1 ontwikkeld en verkocht.

Peddle begeleidde zelf de creatie van de Commodore PET-computer, de voorloper van de Commodore 64, de best verkochte personal computer aller tijden.

Leuke weetjes

  • De KIM-1 is de eerste single board computer met uiteraard de 6502 processor.
  • Ze verkochten de 6502 op een beurs voor 25 dollar. Steve jobs kwam naar ze toe en kocht er een om te werken aan de Apple 1.
  • Toen Apple hun eerste computer niet aan de praat kregen hebben ze Chuck gevraagd om een development kit mee te brengen en te helpen met troubleshooten.

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtFotocredit: John Feagans. Chuck Peddle showt de PET die de karakterset laat zien door een Star Trek schip te tekenen (gemaakt door Leonard Tramiel, zoon van Jack Tramiel). Chuck heeft zijn “I love my PET” t-shirt aan.

Chuck Peddle presenteert PET op Gametronics 1977Foto bron: RetroCampus, Chuck Peddle presenteert de prototype PET (van hout) op de Gametronic beurs in 1977. De eerste computer gamebeurs.

Het verhaal uitgelegd door Team 6502.

Verdere informatie:

Ook interessant

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtJohn Feagans

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios