Commodore CBM 620

Oké, deze post mag schrijf ik voor de tweede keer, omdat de computer plof zei en de stoppen doorsloegen.

Dus ja, ook de condensators van een CBM ploffen als je ze 5 minuten aan hebt staan. En niet een beetje! Het was alsof een champagne fles werd ontkurkt waar hoge druk op stond. Gelukkig was de lamp boven mijn hoofd op een andere groep anders zat ik in het donker gisteravond.

Enfin, de Commodore CBM 620 heb ik gekocht via iemand op Facebook. Deze woont in de UK en had deze computer overgenomen van een vrouw van een overleden verzamelaar. Deze had een collectie Acorn waar hij het meest van had gekocht en vond de Commodore ook interessant. Al snel liet hij de computer online zien en iemand vroeg of hij deze verkocht; ook ik gaf aan interesse te hebben en al gauw nam hij contact op of ik de computer wilde overnemen. En zie hier: de Commodore CBM 620.

Er bestaat ook een CBM 610, deze heeft slechts 128 KB ram geheugen. In Europa werden deze computers CBM genoemd; ze waren gericht op de zakelijke markt waar ze niet zo succesvol waren. De computers zaten tussen de PET en de Commodore 128 in en worden ook wel de CBM2 of CBM II series genoemd.

Eigenschappen van de CBM 620 (ook B256 of B256-80 of B500 of CBM2 series) – 256 KB

  • Processor 6509 (20 adresregels in plaats van 16 zoals 6502)
  • RAM 256 KB
  • Ingebouwde voeding, zonder ventilator
  • Behuizing: kunststof spuitgegoten, buitenkant beige getextureerde afwerking
  • EIA-232 (RS232C) interface
  • IEEE-488-interface om een diskdrive aan te sluiten zoals SFD-1001, 8050, 4050 of de 2031.
  • Datasette- poort
  • Analoge audio-uitgang (mono)
  • Video-uitgang voor TV- en TTL-monitor, BAS of samengesteld signaal, hier kun je een kabel gebruiken wat ook beschikbaar is voor de VIC-20
  • cartridge-interface; er is geen bekend programma of game bekend voor deze cartridge poort.

Er is heel weinig software bekend voor deze computers. Vaak zijn het omgezette basic programma’s van de PET die hierop draaien. Ik las ergens dat er ook Commodore 64 spellen zijn die zouden moeten werken op deze machines, maar ik geloof niet dat dat programma’s zijn die gebaseerd zijn op machinecode (assembler).

Toch ga ik eens proberen een C64 spel te laden met de Commodore 2031 drive. Deze kan namelijk Commodore 64 disks lezen en met zijn IEEE-488 interface aangesloten worden op de CBM 620. Maar eerst… de condensators (laten) fixen…

Update: de condensator is gefixt. Nu werkt hij weer prima en naar behoren. Hij kan nu getest worden met allerlei software.

Via Facebook kwam ik nog achter een aantal zaken:
Een officiele CBM620; Dus een computer met een label CBM 620 is nog niet gevonden. Het vermoeden bestaat dat in de fabriek een 610 werd geupgrade en het bovenste deel wel weggesneden van het label:

Heb je het label gezien: serienummer 4!

Dat is toch wel erg laag. En omdat het zo’n laag serienummer is, zie je ook dat er veel met EPROMS werd gewerkt bij Commodore. Een ander verhaal is dat Commodore in begin werkte (voor de eerste paar duizend computers) met EPROMS om MOS tijd te geven om de complete chips gereed te krijgen.

Deze website houd bij wat het hoogste serienummer is van de CBM2 computers. Daarmee kunnen ze oa bepalen hoeveel er daadwerkelijk zijn gemaakt, tenminste als je ervan uit mag gaan dat ze bij nummer #1 zijn begonnen en altijd zo hebben doorgeteld. Op die site krijg je ook veel meer duidelijkheid in welke soorten er nu precies zijn uitgebracht.

Verder op Facebook:
The CBM IIs had a few quite interesting hardware features that however were never really used. For example, they were prepared for a coprocessor board. Commodore built a 8088 card for it that ran at 5 MHz (thus slightly faster than an IBM XT!) but was never officially sold. Michal Pleban is an expert, he has re-engineered the card and managed to run up to MS-DOS 3.30 on it.

Onderstaande foto’s heb ik even vlug in onze fotostudio gemaakt; de computer moest eigenlijk nog wat gepoetst worden, maar zulke foto’s zijn altijd beter dan dat ze zijn gemaakt met een smartphone. Later heb ik nog foto’s toegevoegd na de vervanging van de dual condensator.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios