Commodore Gorilla PCB prototype

Ik werd benaderd door een meneer die mij het volgende bericht stuurde:

Beste Angelo,
Ik heb o.a. aan de voet gestaan bij het maken/testen etc. van de PCB PC60/33 uit 1990 van een nooit uitgebrachte Commodore “Gorilla” PC !
Waarschijnlijk zegt je dat niets. Dat kan ook wel kloppen. Het was toen in 1990 een behoorlijk “geheime” operatie voor Commodore. We hebben toen 5 prototypen gemaakt van deze 4 layer PCB welke toen per stuk meer dan 4.500 gulden per stuk kostten.
Ik heb daar 1 van! Het is een unieke PCB zonder componenten welke nergens is te vinden.
En behoorlijk groot. Ben van plan hem te gaan verkopen of veilen.

Natuurlijk was ik wel geïnteresseerd. Als verzamelaar is het natuurlijk het doel om de meest zeldzame stukken te krijgen in je collectie. Zoals je wellicht weet zijn Commodore en IBM mijn hoofdmerken in de verzameling.

Hij vertelde verder dat hij bij een Nederlands bedrijf werkte dat prototype PCB’s (Printed Circuit Board, oftewel printplaat) maakte voor vele bedrijven en instanties. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer en is destijds failliet gegaan.

Deze Commodore PCB met de naam “Gorilla”, wat hoogstwaarschijnlijk een codenaam voor het project is geweest, is nooit als PC op de markt verschenen. Het is een enorm groot moederbord voor een PC. Hij vertelde verder dat er destijds heel veel uren en overwerk aan was besteed. De door Commodore gewenste specificaties waren erg hoog, dus er moest in de Quality Assurance streng gekeurd worden.

Vermoedelijk had Commodore Duitsland 5 exemplaren besteld van dit prototype. Veel meer zullen het niet zijn geweest. Telkens werd er mee geëxperimenteerd en moest het design worden aangepast. Je ziet dan ook op de foto’s dat er al wat revisies (rev. nummers) zijn geweest. Rev. 1 tot 5 zijn nooit als prototype PCB gemaakt, maar alleen als data waarnaar Commodore telkens aanpassingen deed. Rev 5/6 zijn daadwerkelijk als prototype gemaakt.
Een PCB met deze specificaties kostte dan ook in die tijd ongeveer 4500 gulden (2042 euro, plaats dat ook in het tijdsbeeld van begin jaren 1990).

Toen het PCB bedrijf failliet ging, mocht niets in handen vallen van de concurrent. Daarom was men verplicht de prototypen te vernietigen (incl data, films etc), wat dan ook gebeurd is voor het grootste deel, maar deze ene versie heeft het overleefd. Er is nooit een officiële PC van gemaakt en is daarmee erg uniek. Waarschijnlijke de enige die er is. Als je er ook een hebt (of zelfs eentje die wel in een Commodore PC terecht is gekomen, dan neem gerust contact op met mij). De vorige eigenaar, die de PCB heeft gekregen van het bedrijf waar hij werkte heeft zich netjes aan de afspraak gehouden deze PCB vast te houden en niet naar buiten te brengen volgens de NDA (Non Disclosure Agreement) die destijds was afgesproken. Hij moest het 5 jaar stilhouden, maar intussen is dat 29 jaar gebleken. Dus heel netjes.

Gaandeweg dat we erover spraken, werd ik steeds meer gefascineerd door deze nooit uitgebrachte computer van Commodore. Ik kon het niet laten om toch even te informeren bij de engineers van het eerste uur van Commodore, waaronder Bil Herd (ontwerper van oa. de Commodore 128) en Dave Haynie (Commodore engineer van oa Commodore en Amiga). Beiden kende deze computer / board niet, omdat het net na hun periode bij Commodore was. Je hebt dan ook het Commodore / Amiga tijdperk, dat recht tegenover staat op het PC tijdperk. Commodore wilde uiteindelijk de concurrentie aangaan met de PC markt wat uiteindelijk dan ook niet is gelukt. Dus in dat opzicht is dit een bijzonder object van Commodore.

Ik heb aangeboden het board over te nemen en we zijn er uiteindelijk uitgekomen. Ik ga in ieder geval ervoor zorgen dat zoveel mogelijk wordt gedocumenteerd en ervoor zorgen dat dit board terecht gaat komen op een plek waar deze tot z’n recht komt (in de toekomst zal ik een eigen museum opstarten samen met mede retro computer verzamelaars). Je kunt alvast foto’s bekijken in dit bericht.

Specs:

  • afmetingen: 33 x 45,5 cm
  • 4 layer board

Trivia

  • Het was niet gebruikelijk dat er gele tekst op een PCB werd gedrukt, dit was speciaal op verzoek van Commodore gedaan. Normaal gesproken is tekst altijd wit.
  • Omdat het moederbord te groot was voor de testmachine, kon het niet in 1x getest worden.

Heb je meer informatie? Dan laat het weten, hoe meer we te weten kunnen komen hierover hoe beter.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios