Commodore PC 20 – III

Commodore pc

Zoals je misschien weet ben ik een Commodore fan, althans, in mijn verzameling heb ik voornamelijk 2 specialisaties en dat zijn Commodore en IBM computers. Natuurlijk heb ik nog legio andere computers, maar Commodore en IBM laat ik normaal gesproken niet links liggen.

Nu heb ik toch over mijn verzamel periode de PC’s van Commodore een beetje vermeden, dit omdat ik wist dat deze heel veel plaats in beslag zouden gaan nemen. Dus vandaar dat ik niet echt van plan was om überhaupt te bieden op veilingen op Markplaats of E-bay. Maar, ik werd benaderd door iemand die maar liefst 2 computers in de kliko wilde gooien: een Philips NMS 9100 en jawel een Commodore PC 20 – III.

Nou, als ik ze voor niks kan krijgen dan ben ik toch niet al te kieskeurig en ben ervoor gegaan. Ik mocht de computers in Eindhoven ophalen. De Commodore PC heb ik open geschroefd om te kijken of alles een beetje in orde is, niet te veel stof en of er geen onderdelen los liggen. En het leek er allemaal best goed uit te zien. Het enige wat niet zo fraai was dat er geen origineel Commodore toetsenbord bij zat, maar een Laser (ken je die computers nog met Katja Schuurman: “maar nu heb ik er een, die precies doet wat ik wil” etc.). Enfin, verder is de computer vrij netjes.

Bij het opstarten hoorde ik de harddisk niet aan gaan, dus ik heb alle contacten bekeken en getest of de voeding wel spanning leverde en dat was wel het geval. Dus de harddisk was kapot. Er komt dan ook een 1701 fout in beeld en dat betekent altijd ofwel een harddisk controller fout of een harddisk fout.

Ik heb een 720KB bootable diskette gebruikt en de computer start netjes op. Daarnaast heb ik ook nog een even XT IDE CF kaartje gebruikt en dat werkt ook prima (Larry gestart). Dus prima computer dus. Mocht iemand nog een origineel Commodore toetsenbord hebben, dan houd ik me zeker aanbevolen. Ook boekjes en software zijn natuurlijk welkom van deze computer.

Over de computer

  • PC-10: A full AT-sized model with 8088, combined Hercules/CGA/Plantronics Colorplus graphics provided by an ATI Graphics Solution card. Two variations were produced: the PC10-1, with one floppy drive and 512 kB RAM; and the PC10-2 with two floppy drives and the full complement of 640 kB RAM. The systems can be upgraded with the 8087 FPU.[6]
  • PC-20: A PC-10 with a 20 MB hard disk

Bron wikipedia

Dus de PC 20 was dus een PC 10 met een 20 MB harddisk. Het klopt inderdaad dat er een monochrome beeldkaart in de computer zit die in mijn geval een amber (zo noemen ze dat) kleur beeldscherm heeft.  Verder heeft de computer 1x een 720MB diskette drive. Ik heb een HD (dus 1,44 mb diskette) geprobeerd, maar dat werkt niet.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios