PET laadt .TAP WAV files

Ik had een tijdje geleden geleerd op de clubdag in Maarssen dat de Commodore PET intern een poort heeft om een gewone Commodore Datasette aan te sluiten. Daar heb ik verder niet meer bij stil gestaan, toen opeens op internet iemand de uCassette verkocht.

De uCassette is bedoeld om met een externe geluidsbron (meestal een MP3 speler) WAV-files af te spelen naar de Commodore 64, zo kun je games of software van tape in MP3 of WAV vorm bewaren en inladen.

Iedereen die onder andere de 1541 Ultimate (II) kent en heeft, weet dat dit apparaatje eigenlijk zinloos is, want je moet toch de hele tijd wachten om je data te laden. Maar toen kwam ik op het idee om dit apparaat te gebruiken voor de PET, want ik zag het niet zitten om WAV files op te nemen op tape om ze vervolgens met een datasette af te spelen.

Hoe heb ik het aangepakt; hieronder een stappen plan:

Om te beginnen heb ik de uCassette uitgeprobeerd op een Commodore 64. Aangezien voor de Commodore 64 veel meer te krijgen is qua .tap files vond ik dat een betere keuze. Ik had de .tap file gedownload van Giana Sisters.
Met de .tap file kun je weinig, want het is geen audio formaat. Het is een digitaal formaat. Dus dat moest worden omgezet naar .WAV. Daarvoor heb ik het programma Audiotap gebruikt.

Bovenstaande settings had ik niet genoteerd, maar is door een collega verzamelaar gemaild naar mij.

Nu had ik een WAV file van Giana Sisters. Vervolgens kon ik gaan testen. Nu heeft het een tijdje geduurd voordat ik het echt aan de praat kreeg. Ik heb verschillende volumes gebruikt en het blijkt zo te zijn dat je het volume van VLC player (gebruikte ik om WAV files af te spelen) op 100% moet staan.

Nu ik wist dat uCassette goed werkte heb ik de Commodore PET 2001 erbij gehaald. De uCassette ingebouwd en ben op zoek gegaan naar .TAP files voor de PET. Deze heb ik hier gevonden. Deze heb ik met Audiotap geconverteerd naar WAV files, toen het welbekende “LOAD” op de PET ingetypt en met VLC de WAV file afgespeeld. Je kunt op de foto’s wel zien wat het resultaat is 🙂

Nu de CMB 3032

Ik krijg de smaak te pakken heb mijn CBM 3032 schoongemaakt en aan de praat gekregen. De CBM PET 3032 is een nieuwere generatie van PET computers die ook een stuk populairder waren. Ze hadden geen ingebouwde tape drive meer, maar wel een volwaardig toetsenbord. Het voordeel is dat deze computer 32KB geheugen heeft ten opzichte van 8KB van de eerste generatie PET 2001. Dus je kunt grotere programma’s draaien.

Eigenlijk zijn alle basis variabelen al goed: de volume van VLC player, de kabels, de uCassette. Dus ik hoef eigenlijk alleen nog maar uit te proberen. En jawel het werkte meteen prima.

Dan ga je natuurlijk kijken hoe je aan meer software kunt komen. De 2 vormen die ik nog niet aan de praat had gekregen waren PRG files en D64 files (waar PRG bestanden in zitten). Ik houd het voorlopig even op het converteren van PRG files naar WAV. Om dit werkend te krijgen moet je PRG bestanden omzetten naar TAP bestanden om deze vervolgens weer om te zetten naar WAV. Nou, van TAP naar WAV is al gelukt; we weten hoe alles ingesteld moet worden, dus nu is het belangrijk om PRG bestanden om te zetten naar TAP bestanden. Op deze website is dat eigenlijk al goed uitgelegd. Ik zal het hieronder nog eens in het Nederlands uitleggen (zeker ook omdat het risico groot is dat de originele bron ooit offline gaat).

Je gebruikt het programma: WAV-PRG

Kies de tweede optie: converteer PRG naar TAP

Dan is het belangrijk om Slow te kiezen en VIC20 PAL, dat schijnt dezelfde format te zijn als een PET

Kies je prg file

En sla het op als Version 1 type TAP file. En klaar ben je. Vervolgens kun je met AudioTAP een WAV file maken.

Dit was het!

Overigens is dit een leuk filmpje van iemand die zelf een modificatie maakt aan zijn datarecorder om met een mp3 speler spellen te kunnen laden op zijn commodore 64:

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios