Commodore TOI Prototype

Af en toe kom je bronnen tegen bij het zoeken op het web, waarvan je zeker weet dat dit een belangrijk stuk geschiedenis is geweest. Ik heb gefascineerd gelezen over deze zogenaamde TOI (The Other Intellect) prototype Commodore computer, die de het basisidee werd van de Commodore VIC-20.

Dit is de originele bron, waar alle credits naartoe gaan. De kans is redelijk groot dat deze bron ooit verdwijnt (net als mijn eigen website overigens).
En voor de duidelijkheid; ik heb natuurlijk dit prototype niet 😉

Inleiding

Dit zijn foto’s van Chuck Peddle’s TOI (The Other Intellect) computer prototype. Deze foto’s zijn van een prive collectie van Michael Tomczyk, die de assistent was van Jack Tramiel (Directeur van Commodore) en daarnaast ook Marketing strateeg.

Michael vertelt:

Let op de foto waar Chuck Peddle aan tafel zit met het prototype voor zich op  1 April 1980 tijdens een vergadering De 2 foto’s van mij, zijn de enige foto’s waarop je kunt zien dat ik vocht voor de nieuwe home computer. Ik was zo gepassioneerd over dit concept dat ik een sterk argument had ten gunste van het concept, omdat het de productmix van Commodore compleet maakte – ook was mijn functietitel assistent van de president en had ik een tweede officiële titel als ‘Marketingstrateeg’, dus Ik zag dit als onderdeel van de langetermijnmarktstrategie van het bedrijf.

Jack en ik hadden destijds het gevoel dat het overal bij de mensen thuis krijgen van computers ze niet alleen betaalbaar zou maken voor arme kinderen en scholen, maar ook een trend computerbezit zou opstarten dat zou beginnen met de VIC-20, voortgezet met de P.E.T. op scholen, gevolgd door CBM-bedrijfscomputers en dit was de “volledige levenscyclusstrategie” die we aan het ontwikkelen waren.

Opmerkingen

De behuizing lijkt veel op de Apple II-machines, maar het toont ook zijn PET-wortels met een klein deel van het houten PET-prototype. Er lijkt een toegangspaneel aan de bovenkant te zijn, net zoals de Apple II-behuizing, dus het lijkt erop dat de computer in zekere mate uitbreidbaar was. Het toetsenbord is een mysterie. Als je goed kijkt, zie je dat de bovenste rij meestal symbolen is, maar we hebben ook de INS / DEL- en CURSOR-toetsen. In feite zie je TWO UP / DOWN en TWO LEFT / RIGHT-toetsen. Dit is ongetwijfeld een vroeg mockup-toetsenbord en ze hadden nog niet de juiste keycaps (je kunt rechtsonder ook een extra INS / DEL-toets zien, dus het is waarschijnlijk dat ze maar een paar PET-toetsenborden hebben gebruikt en alles hebben meegenomen. Er zijn ook toetsen beschikbaar, let ook op de vreemde spatiëring van de toetsen. Als u de tweede en derde rij vanaf de bovenkant bekijkt, hebben ze hetzelfde aantal toetsen, maar zelfs met de grotere OFF / RVS-toets op één rij staan ​​de toetsen op mysterieuze wijze aan beide zijden op een rij.

Mijn gok is dat de bovenste rij toetsen functietoetsen zouden zijn. De 4 cursortoetsen waren waarschijnlijk bedoeld om elk één pijl te hebben (zoals het C128-toetsenbord). Misschien is een INS / DEL-toets misschien een ESC-toets of iets dergelijks geworden. Je zult ook merken dat er een aantal belangrijke toetsen ontbreken, zoals $,%,! En terugpijl. We kunnen aannemen dat deze als verschoven tekens op de cijfertoetsen kunnen worden geplaatst. Nogmaals, dit prototype moet zo vroeg zijn dat de definitieve toetsenbordindeling nog niet is vastgelegd. Kijkend naar de achterkant geeft het beeld niet veel aanwijzingen. Zien we 3 a/v-connectoren of misschien het begin van de IEC-bus? Moeilijk te zeggen.

Resources

Meer informatie is hier te vinden

Contact (van de originele bron!)

Page Created: Jun 10/2013. Last updated: Jun 10/2013, 2:00pm EST

Send comments or feedback to Steve Gray(sjgray@rogers.com)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Web Analytics