Computer schenken en verkopen

Schenkingen

Doorgaans krijg ik computers aangeboden in de vorm van een schenking / donatie. Daar ben ik ontzettend blij mee en dankbaar voor. Vaak is het ook andere hardware zoals harddisks, ringkern geheugen en originele software zoals Wordperfect, dBase etc. Deze computers / items zal ik aan mijn collectie toevoegen en een goede plek geven (ofwel in mijn eigen collectie of aan een andere collectie verkopen om budget te creëren voor de zogenaamde Holy Grails (heilige graal, dus een echte collectible) van computers. Je kunt er in ieder van uit gaan dat ze terecht komen bij een verzamelaar of museum dat de computer een tweede leven zal geven.

Aankopen

Het komt ook regelmatig voor dat mensen zaken hebben die ze graag willen verkopen en vragen aan mij of ik hier interesse in heb. Hierbij zijn diverse mogelijkheden:

 • A) Ja, ik heb interesse, want het is zo’n Holy Grail waar ik al lang op zoek naar ben.
 • B) Ja, ik heb interesse, maar niet om deze te kopen (ik heb er geen budget voor over en hoop op schenking)
 • C) Nee, ik heb geen interesse, maar kan wel een mooi plekje vinden voor je spullen (andere verzamelaar / museum)
 • D) Nee, ik heb geen interesse (past niet in de retro computer collectie)

Allereerst:

 • de bestaande computermusea nemen alleen geschonken computers aan, zij kopen nooit computers in;
 • heb je betreffende computer al op Marktplaats of E-bay gezet, dan heb ik geen interesse. Ik bied niet op tegen andere collega verzamelaars en al helemaal niet tegen handelaren.

ad. A) Ja ik heb interesse
Dit zijn doorgaans computers die uit een collectie komen van een andere verzamelaar -dus erg hoge kwaliteit-, denk bijvoorbeeld aan de Apple Lisa die ik onlangs heb gekregen of de NeXTstation. Systemen waar ik echt geld voor over heb zijn oa.

 • Altair 8080,
 • Imsai computers,
 • Commodore Max machine en Commodore Educator,
 • NeXTcube

ad. B) Ja ik heb interesse, maar niet om deze te kopen (al dan niet voor deze prijs)
Hier wil ik graag even de tijd voor nemen, want ik vind het belangrijk dit te nuanceren. Vaak krijg ik berichten van mensen die een computer of iets anders willen verkopen die ik wel interessant vind en zeggen dat ze prijzen op E-bay hebben gezien, wat ze zelf toch ook wel graag willen hebben. Op z’n minst de helft daarvan. Het probleem met E-bay is dat mensen een vraagprijs kunnen neerzetten, maar daarvoor worden de spullen niet verkocht. Filter maar eens op “sold items” en dan krijg je al een ‘iets’ realistischer beeld, maar dan nog: als je iets buiten proporties duur te koop zet, komt er altijd wel ooit eens een vermogend persoon langs die dacht: “oh ja leuk om te hebben”. Dus de prijzen van Ebay zijn niet serieus te noemen.

…niet de essentie van verzamelen

Zo had ik eens een aanvraag van een meneer die een Apple IIe had en hij had gezien in het blad Computer Idee (pagina 3, midden) dat er eentje met nieuwe doos en documentatie 35.000 euro te koop stond. Hij vroeg mij of ik een zelfde computer voor hem wilde verkopen. Ik heb hem snel uit de droom geholpen dat een Apple IIe in geweldige nieuwstaat tussen de 200 – 400 euro zal opbrengen. Een vraagprijs is niet hetzelfde als een daadwerkelijke verkoopprijs. Ik kan ook mijn iPhone op marktplaats te koop zetten voor 30.000 euro, maar dat wil niet zeggen dat ie dat ook waard is. Dus… op Ebay kan een Apple IIe 2 tot 400 euro opleveren, maar houd er rekening mee dat Ebay 8% inhoudt op het bedrag als fee en dan heb je nog eens Paypal die ook nog eens 3-4% fee neemt bij de transactie. Om maar niet te spreken over het feit dat je de computer (ja met beeldbuis beeldscherm) ook nog eens moet versturen naar bijvoorbeeld Griekenland.
“Wat geef jij ervoor dan?”, vroeg hij. “Ik? geen Ebay bedragen, een stuk minder, omdat ik verzamel en het leukste van verzamelen is op een verrassende manier computers vinden met een mooi verhaal. ik trek niet zomaar de beurs, dat is niet de essentie van verzamelen”. Ik heb de mooiste computers gekregen, omdat iemand gewoon blij is dat zijn / haar spullen een mooie bestemming krijgen. Dat vind ik een hele eer.

Voorbeelden van computers die welkom zijn, maar die ik niet aankoop:

 • Commodore 64, 128
 • MSX computers,
 • PC’s,
 • Philips computers,
 • de standaard homecomputers / personal computers etc

ad. C) Nee, ik heb geen interesse, maar kan wel een mooi plekje vinden voor je spullen
Het kan altijd zijn dat ik misschien een bepaalde computer of item niet interessant vind, maar ik heb een heel netwerk met mensen die andere zaken wel interessant vinden. Neem nou bijvoorbeeld Voodoo videokaarten. Ik heb daar helemaal niks mee, maar ik ken een aantal mensen die een hele collectie op dat gebied hebben. Daar kan ik je mee helpen. (door je in contact te brengen bijvoorbeeld)

Voorbeelden:

 • Voodoo kaarten
 • PC’s na 2000
 • Laptops met tft scherm
 • Printers

ad. D) Nee, ik heb geen interesse
Is nog niet voorgekomen, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn site erg duidelijk is, althans dat hoop ik haha. Nu ik eraan denk: het is toch een keer voorgekomen. Iemand bood mij een typemachine aan, maar niet toevallig eentje van een favoriet merk van mij zoals Commodore of IBM, maar van een ander (voor de kenners) bekend merk. Daar wilde hij ook nog de hoofdprijs voor. Dat is nou echt iets waar ik geen interesse in heb. Het past niet in de collectie, want is het totaal iets anders.

Voorbeelden:

 • Typemachines
 • Rekenmachines (Commodore uitgezonderd)
 • Kindercomputers (zoals v-tech spullen)
Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios