Defecte C64 schenking van Davy

Ineens krijg je van een vriend van een oud klasgenootje te horen dat hij het zonde zou vinden om z’n defecte c64 in de kliko te gooien. Dat heb ik nog even net op tijd weten te voorkomen. Aangezien Commodore toch een van de hoofdmerken is wat ik in mijn collectie heb, kon ik deze niet voorbij laten gaan. Ik mocht de C64 ophalen bij z’n ouders op de zaak in Sittard (hele aardige mensen trouwens).

Thuis aangekomen toch maar eens gekeken:

Dat ziet er toch wel goed gevuld uit. Ik ben later in het weekend eens alles gaan uitproberen.
Wat zit er allemaal in de doos:

  1. Commodore 64 breadbin model normale kleur
  2. Commodore 64 breadbin model die zwart is gespoten
  3. 1541 II floppy drive
  4. voedingen voor 1541 II en een voeding voor de c64
  5. the Arcade joystick (altijd mijn favoriet geweest. Ik heb intussen aardig wat van die dingen 😉
  6. bak met floppy’s (net zoals iedereen ze had vroeger)
  7. serial kabel en een maatwerk kabel naar svideo en cinch geluid

Commodore 64 breadbin (normale kleur)

Tijd om te gaan testen. Heel soms maak je mee (had ik onlangs) dat mensen hun c64 verkeerd testen en blijk deze niet defect te zijn. Als ze dan gebruik maken van de kabel om de c64 aan te sluiten op een tv dan kan het zijn dat je deze niet kunt vinden. Ik gebruik zelf een kabel die direct een 1701 monitor (DIN 8-Pin Cable with X3 RCAs carrying Luminance, Chrominance and Audio) in gaat, als je dan geen beeld krijgt, dan is het inderdaad mis met de Commodore 64.

We sluiten de C64 aan op de 1701 monitor:

Nou, niet heel slecht: hij doet in principe alles, maar in BASIC modus zijn alle karakters vervormd. Ik kon eens proberen om de VIC (video chip van de C64) te vervangen, misschien dat dat helpt, maar dan moet ik wel het beschermkapje van de VIC lossolderen:

Onder dat chroom gekleurde kapje zit dit:

De VIC chip; de heb ik vervangen en ook in een andere computer gestopt, maar deze blijkt prima in orde. Ook heb ik alle losse chips nog eens aangedrukt, maar dat bleek niet te helpen. Ik vermoed dat de char-rom chip kapot is. Deze moet een keer losgesoldeerd worden (wat ik eigenlijk nog eens goed moet leren doen met een degelijk soldeer station. Die ga ik binnenkort eens aanschaffen, maar dat terzijde).

Via een externe cartridge (1541 Ultimate II) kan ik gewoon spellen of demo’s starten zonder problemen. Dus met de rest van C64 komt het wel goed. Ook de SID blijkt prima te werken. Dus deze geef ik best nog wel hoop om zelf eens te fixen.

Commodore 64 breadbin (zwart gespoten)

Ik heb vroeger ook wel eens pogingen gedaan om computers (geen Commodores overigens) te spuiten, maar dat zag altijd dramatisch uit. Dit valt me eigenlijk nog best mee. Het is niet zo mooi als een C16 case, maar deze computer heeft zowel boven als onderkant een zwarte lak gekregen.

Bij het aansluiten bleek deze helemaal niks te doen. Ik heb deze open gemaakt. Alle chips herplaatst; de SID en de VIC in een andere computer gestopt en daar blijkt dat de SID helemaal kapot is, deze zorgt ervoor dat de testcomputer op zwart gaat (wat normaal niet gebeurt bij een defecte SID). De VIC werkte wel, maar had een raster die door het beeld scheen, dat zag er niet goed uit. Dus de zwarte computer heeft het veel zwaarder. Die is niet zomaar te fixen. Deze geeft ook een “plop” bij het aanzetten, dus hmmm misschien wordt dit toch wel een donor machine. Ik kon het even niet laten om de onderkant alvast onder mijn gemodificeerde C64 te zetten. Ziet er al mooi uit:

Commodore 1541 II diskdrive

Toen de 1541 II diskdrive getest en deze werkt perfect! Wat overigens vrij uniek is, want ik heb een 4 tal van die drives en de meeste moeten een keer opnieuw worden gekalibreerd. Ook de voeding van van de 1541 II werkt prima.  Dus top!

Voeding van C64

Een voeding -heb ik geleerd- moet je nooit zomaar als je die binnen krijgt op een C64 aansluiten. Deze kunnen zomaar een hoop IC’s opblazen. Dus het eerste wat ik deed is de voeding aansluiten op mijn voedingtester en ja hoor deze werkte niet meer; af en toe kwam er een waarde en viel regelmatig uit.

Links: hoe het moet zijn (btw: de laatste onderste digit veranderde net toen ik een foto maakte)
Rechts: de voeding gaf niks aan, dus was defect.

De rest heb ik nog niet getest, maar ik ga ervan uit dat dat wel goed zit. De boosdoener van alle defecten aan deze Commodores is waarschijnlijk dus de voeding geweest. In de Commodore scene een groot probleem geworden, daarom zijn er oplossingen bedacht als een protector die je tussen voedingen kunt zetten en natuurlijk de voedingtester die ik uit Australië heb laten overkomen.

Davy bedankt voor je schenking! Ik ga er nog veel plezier aan beleven.