Expositie oude computers voor Immoweb

Ik werd gevraagd of ik 3 computers zou kunnen verhuren van verschillende jaartallen voor een evenement van Immoweb. Dat was natuurlijk weer een leuke uitdaging, dus ik ben op zoek gegaan naar 3 computers die ik hiervoor geschikt zou vinden.

Belangrijk was dat de computers de website van Immoweb als een diashow kon laten zien over de jaren heen. Dus die computers moesten wel enigszins stabiel zijn, wat wel spannend is met computers van rond de jaren 90.

Op 4 computers zouden de websites getoond moeten worden, op een computer van:

 • 1996
 • 2000
 • 2008 en een
 • actuele computer (die hoefde ik niet te leveren).

Wat ik ook moest bekijken, was hoe je op een oude computer een diashow gaat laten zien met de aangeleverde afbeeldingen. Vanaf Windows XP zit die functie er standaard in, maar bij een MS-DOS machine is dat wel even anders. Ik heb veel moeten zoeken om terecht te komen bij een programma dat leek te werken, maar deze stopte nadat deze het rijtje plaatjes had laten zien. Dus als ik er 4 in de wachtrij zette, dan werden die 4 getoond en daarna ging deze weer vrolijk terug naar MS-DOS. Ik had daarvoor een batchfile geschreven die ervoor zorgde dat steeds weer opnieuw het programma werd gestart. Het nadeel daarvan was dat je steeds die terugsprong naar DOS zag. Acceptabel, maar niet optimaal.

Ik besloot de maker van het MS-DOS programma ervan te mailen. Zijn e-mail adres stond immers in de readme file. Wie weet zit er een verborgen functie in het programma. Ik kreeg snel een antwoord dat hij het niet zag zitten om een 20 jaar oude ontwikkelomgeving te installeren om vervolgens deze functie in te bouwen, maar hij had een suggestie om een ander programmaatje te gebruiken die 1 foto kon laten zien en middels een batchfile zou je dan meerdere foto’s kunnen tonen. Het verschil was dat dat programma niet de MS-DOS prompt liet zien, dus dat was naadloos. Top! Dus dat is geregeld.

Naar Brussel

Sylvie, mijn contactpersoon vroeg of ik om 8:30 uur aanwezig kon zijn op de dag van het evenement. Dat zou wel heel vroeg worden als je op dat tijdstip Brussel in wilt komen. Dus Kim (mijn vrouw) stelde voor dat we een hotel namen voor de dag ervoor. Dan hadden we alle tijd. Hotel geboekt en we gingen op weg. Het mooie was dat we die avond nog de computers mochten brengen (dat scheelde een hoop gedoe met de computers naar het hotel mee te nemen). Dus we konden opbouwen. We hadden afgesproken dat we de computers de volgende dag zouden komen aanzetten.

Het evenement

Die avond zijn we naar het hotel gegaan en hebben prima overnacht. De volgende ochtend samen ontbeten en hebben uitgecheckt. We zijn naar de locatie gegaan (Tour & Taxis) en hebben de computers aangezet. Samen met Sylvie nog even de computers bekeken en wat laatste praktische zaken besproken en zijn gegaan.

We hebben er een middagje en avondje Brussel van gemaakt.

Dagje Brussel

Brussel is wel een leuke stad om rond te wandelen. Het valt me sowieso op dat veel steden (ook Edinburgh en Glasgow waar we op vakantie zijn geweest) veel winkeltjes hebben met nerdy spulletjes. What hebben we zoal gedaan:

 • eerst ons ellendig gezocht naar een parkeergarage, dat was niet cool daar in Brussel
 • geluncht in een kleine lunchroom, waar ik een panini heb genomen en Kim een soort bagel
 • toen naar gemarkeerde shops gegaan. First stop was Smartoys, we waren geloof ik de enige aanwezig. Deze winkel had allerlei games, figurines, deurmatten en natuurlijk -wat nu in is- Funko pop figuurtjes:
  We hebben zelf 2 mokken gekocht van Atari. Daar heb ik nog geen foto van gemaakt.
 • Daarna door naar Oldstar Games. Een heerlijke winkel met een heleboel retro computers. Met name spelcomputers, gelukkig had ik niet zoveel geld bij me anders had ik waarschijnlijk weer veel te veel uitgegeven.

  Retro Game shop Oldstar Games.

 • Daarna zijn we ergens een kop koffie gaan drinken met een stuk chocolate en lemon cake. We hadden daar het idee opgevat om een filmpje te gaan kijken in Brussel, dus we waren in de auto gestapt om naar de Kinepolis te gaan rijden, maar helaas door files hebben we dat niet gehaald.
 • Next stop: sushi! Kim had sushi gegeten en ik teriyaki met noodles. Echt goed eten was dat.
 • Daarna nog wat door Brussel gewandeld, maar het werd wel wat kouder in de avond, daarom was het goed niet te ver te wandelen van de auto.

Attractie

In de avond reden we weer terug naar het evenement. We kregen te horen dat we na 5 minuten mochten afbouwen, maar vooral dat de retro computers een ware attractie waren voor het publiek. Mensen vonden het heel interessant en hebben veel foto’s gemaakt. En zo te zien deden ze het nog allemaal. Dus top!

Ook interessant

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtJohn Feagans

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios