Garage van Steve Jobs in Californie (Silicon Valley)

Bij het bezoek aan Silicon Valley zijn we ook nog even langs de garage gereden van Steve Jobs op Crist Drive waar Apple computers is opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne, die niet lang erbij is gebleven. Het was heel eenvoudig te vinden en er was verder niemand aanwezig die ook kwam kijken, dus dat was wel erg fijn.

Overigens heeft Steve Wozniak in een interview gezegd dat het meer een legende is. Vele mensen hebben altijd gedacht dat Apple de eerste jaren heeft doorgebracht in een garage en dat is natuurlijk erg romantisch, nietwaar? Maar dat is niet zo. Hij zegt:

“Het is een mythe en overdreven. De garage vertegenwoordigt ons beter dan wat dan ook, maar we hebben daar geen ontwerpen gemaakt. We reden de afgewerkte producten naar de garage, lieten ze werken en dan reden we ze naar de winkel die ons contant betaalde.”

Je ziet dat je als groot bedrijf altijd een historie wat smeuïger moet maken om het mooi te laten uitzien in een film. Dit is ook heel belangrijk om te weten als we ooit een museum gaan starten. Je kunt het verhaal vertellen zoals de “legendes” het voorschrijven, of je kunt het verhaal vertellen zoals het echt is gegaan. Je moet dan wel voor ogen houden: wil je dat de (Silicon Valley bedrijven) inspirerend overkomen, of neutraal, of zijn er zelfs wellicht minder florissante verhalen achter een techbedrijf. Dat is het eeuwige dilemma die je hebt als schrijver (of journalist). Het was in ieder geval wel erg leuk om de welbekende garage eens van dichtbij te hebben mogen aanschouwen.

Apple’s hoofdkantoor

Daarna zijn we nog naar het hoofdkantoor van Apple gegaan en hebben daar een paar foto’s gemaakt buiten het pand en in de Apple Store. De store was niet veel anders dan alle andere stores zoals we ze kennen in Nederland. Het enige verschil is dat er meteen iemand -veel te vriendelijk- je opwacht als je binnenkomt om je te helpen. Als je in Amerika bent geweest weet je precies wat ik bedoel.

Dus deze twee kunnen ook weer van de checklist 😉