Genisys computers

Genisys computers quote:

“slimme mensen maken slimme machines
smart people think smart ideas”

Genisys, een afkorting van Genius Systems, is ontstaan op 30 mei 1986, gevestigd in Alkmaar.  Opgericht door computerontwerper Richard Kay, een Britse Nederlander die wel de contacten en ideeën had, maar niet het geld. Daarvoor heeft hij een investeerder gezocht en gevonden. De Amro bank stond borg voor de leningen. Genisys kocht de onderdelen in vanuit Hong Kong, Japan en Amerika, maar vooral ook uit Taiwan waar ze ook een eigen afdeling hadden met 12 medewerkers. Assemblage van de PC’s werd in Alkmaar gedaan.

Inleiding

Ik heb met hulp van een medeverzamelaar Jasper onderzoek gedaan naar de geschiedenis van dit vrijwel onbekende, Nederlands merk Genisys computers. De aanleiding hiervan was dat ik een paar maanden terug een aantal computers heb toegevoegd aan mijn collectie die afkomstig waren van een vriendelijke meneer, genaamd Wiel. Wiel vertelde over deze computers dat ze deze op het werk gebruikten in de jaren ’80/90. Ze leken heel erg op IBM computers, maar het waren PC klonen. Op het werk hadden ze initieel Genisys The Rival machines en na ongeveer bijna een jaar kregen ze een nieuwe serie en dat was de Model X. Deze twee machines zie je op de foto’s. Genisys was een Nederlands bedrijf.

Genisys The Rival

Vliegende start

Genisys Europe b.v. was een snelgroeiende, international opererende computer hardware fabrikant / leverancier. Het bedrijf heeft in de eerste 4 maanden 1000 IBM-compatible pc’s verkocht. De verkoop ging hard, maar Kay wilde niet te snel groeien met het bedrijf. Het behouden van de omzet was moeilijk aangezien de prijzen van computers snel daalden. Het succes van Genisys was te danken aan de bedrijven die voor hun PC-Privé projecten grote aantallen inkochten om deze aan het personeel met quantum korting door te verkopen. Voorbeelden waren:

 • Hoogovens Automation Systems: 50 computers verkocht
 • Foxboro Nederland: 100 computers verkocht
 • Amsterdamse effectenbeurs
 • Amsterdamse gemeentepolitie

Uitgebrachte computers

 • The Competitor, een basissysteem voor nog geen 1500 gulden. Deze machine was bedoeld voor mensen die op kantoor een IBM PC hebben, maar een vergelijkbare thuis willen, maar het geld er niet voor (over) hebben.
 • The Rival, optimaal systeem tegen een scherpe prijs van 2500 gulden
 • The Challenger, een AT-kloon voor 4000-4500 gulden. Een geavanceerde computer die compatible is met de IBM AT (die bij IBM 11000 gulden kostte). “Buitengewoon geschikt in netwerken. CAD/CAM en wetenschappelijke toepassingen.”

Overige modellen

 • The Conqueror: Super minicomputer. 32 Bits (4 MIPS). Norton SI 16 (20). 80386, 16 Mhz (later 20). EGA
 • The Mobile: Draagbare PC. “Uitermate hoog presentatieniveau.” CRT-scherm. XT en AT uitvoeringen.
  The Mobile-5: 2395,-
  The Mobile-8: 2995,-
  The Mobile-286: 4495,-
 • The Traveller: Laptop PC, “krachtig, compact en uiterst flexibel. Ideaal voor de zakenman.” LCD met backlight, 8088 (4.77 Mhz/8Mhz) of 80286 (6 Mhz).
 • The Rascal: “Superkompakte buro computer. Drie modellen. Voorzien van alle extra’s. Italiaans design.”
  The Rascal-5: specs van The Competitor: 1895,-
  The Rascal-8: specs van The Rival: 2495,-
  The Rascal-286: specs van  The Challenger: 4495,-
 • The Connector: De unieke PC, netwerkstation, kompakt en goedkoop en optimaal beveiligd. Ook hier in dezelfde volgorde de specs:
  The Connector-5: 995,-
  The Connector-8: 1595,-
  The Connector-286: 2995,-

Je ziet dat ik Kompakt geschreven heb zoals het in de advertenties te zien was. Het is dus de klassieke schrijfwijze. En dan hebben we tot slot nog:

 • The Model X: dit is dus een computer die ik zelf in mijn collectie heb. Dit model is niet terug te vinden in oude advertenties. Mijn vermoeden is, omdat er G2 op staat, dat dit een maatwerk model is, wat is geproduceerd specifiek voor een bedrijf of bedrijfstak. Natuurlijk kan het ook zijn dat dit model niet (of onopgemerkt) in advertenties heeft gestaan.

G2 Model X plus (Genisys)

The Rival

Genisys had als doel een zo goedkoop mogelijke pc te leveren tegen een scherpe prijs. Voor minder dan de helft van de prijs wat een IBM PC moest kosten werd “The Rival” computer verkocht. Het was de eerste machine uitgegeven door Genisys.

Bij Genisys zijn engineering en marketing aan elkaar gewaagd. Met als doel, een PC waar niemand omheen kan. ‘n Regelrechte bedreiging voor de gevestigde orde. Daarom heet de serie The Rival.

Zo klonk een advertentie. Een Rival computer XT-FD koste destijds 2395 gulden, hiervoor kreeg je een systeem met een floppydrive. De Rival XT-HD 20 met 20MB harde schijf kostte in die tijd 4385 gulden. 2395 was de officiële dealerprijs, maar de eerste de beste deal stunt al met 2350 gulden (de prijzen waren zonder BTW). Dit is de eerste computer die is uitgebracht door Genisys.

Specs:

 • Main board max. 1024K bytes met 640K user Ram + 384 Ram Disk
 • NEC V20 8 Mhz Turbo Standaard microprocessor
 • S/S memory check / Hardware reset
 • Clock/calendar/Game on board
 • Expansion slots / free: 8/7
 • 256K bytes memory standard
 • LEDS for power, turbo, harddisk
 • 2 serial / 1 parallel port
 • 150 Watt Power supply
 • Multi-video graphic adaptor with RGB/Mono TTL/Composite video

Genesis the rival G2

Transol

Transol (Ridderkerk), een Nederlandse oliemaatschappij had in september 1986 een belang van 50% genomen in Genisys. Zij hadden voor 2 miljoen gulden aandelen gekocht en garant gestaan voor de financiering van de groei. Kay wilde graag uitbreiden en de Duitse, Belgische, Engelse en Franse markt op. De nieuwe partner E.J. Nederkoorn van Transols participatie-maatschappij TVI was erg optimistisch over de te verwachten winst.

September 1986 adverteerde Genisys met de nieuwe basiscomputer: The Competitor voor een tijdelijke prijs van 995 gulden (ex. BTW). Het is een basic versie van The Rival computer. Veel scholen hadden interesse getoond in deze computer. De computer zou in Taiwan worden geproduceerd en worden geassembleerd. In tegenstelling tot The Rival die geassembleerd werd in Alkmaar. Dat was een pure kostenoverweging.

Problemen

April 1987: Klanten die zitten te wachten op hun goedkope IBM kloon van Genisys zullen nog even geduld moeten oefenen. “Als u eind deze week terugbelt, dan hebben we de zaken hopelijk weer op een rijtje”, verzekerde de telefoniste van Genisys. Genisys kwam op 1 april 1987 terug als G-2. Het personeel was weer aan de slag na een kort faillissement. Dit was uitgesproken op 20 maart 1987. De schuldenlast was 7 miljoen gulden geworden, waarvan 2 miljoen aan vorderingen.

“Het kon gewoon niet op, we aten voor honderden guldens in exclusieve restaurants, anderhalve maand geleden kreeg iedereen nog een dure auto. Het is vooral een kwestie van mis-management geweest”, aldus een vertegenwoordiger.

Het was helemaal fout gegaan. De administratie was een drama geworden. Het bedrijf kon niet op tijd leveren. Vertegenwoordigers moesten communiceren naar hun klanten dat ze binnen 2 tot 4 weken de computer konden krijgen, terwijl het meer dan 2 maanden werd. Genisys was failliet.

Genisys wordt G2

Transol / TVI deed een poging om alles weer op orde te krijgen. Amro bank kreeg een miljoen gulden van TVI en andere schuldeisers moesten maar even wachten. Kay bleek een artiest in public relations, maar een slechte manager te zijn, aldus TVI. Kay was aangehouden als adviseur voor marketing en PR, maar TVI was volledige eigenaar geworden van Genisys / G-2. Het optimisme was er weer. Het idee was om G-2 over te laten nemen door een ander bekende computer bedrijf.

G2 Genisys muis

februari 1987: IBM werd intussen ook een stuk voorzichtiger met het uitbrengen van systemen en het communiceren van specificaties. Dat maakte niet alleen Genisys, maar ook andere kloon-fabrikanten erg zenuwachtig richting de toekomst van 32 bits computers.

11 april 1987: De HCC kreeg natuurlijk ook door dat hun gebruikers last hadden van slechte leveringen en support van G-2. Zij gingen zich daarom opstellen als een consumentenbond voor haar leden. Ze verzamelden alle klachten en bundelden deze om te communiceren naar Genisys / G-2.

september 1987: Op vakbeurzen kondigde G-2 hun productlijn aan en toonde dat ze herrezen waren van de dood. De meidengroep Centerfold moesten de aandacht trekken van de bezoekers. Dat lukte, vooral op de Utrechtse Hobby Computer (HCC) dagen. Echter op de Efficiency Vakbeurs werd het bedrijf geweerd. G2 hoopte net als het Nederlandse bedrijf Tulip (Den Bosch) een aanzienlijk deel van de markt in handen te krijgen. In dezelfde periode lanceerde Philips ook de NMS-9100. De Philips MSX computer was ook nog steeds actueel.

5 februari 1988: Kay heeft G2 voor de rechtbank gedaagd om de namen Genisys en The Rival terug te claimen voor een nieuw op te starten onderneming. TVI had de hele inboedel en bijbehorende namen overgenomen toen het bedrijf Genisys failliet ging maart 1987.

mei 1988: Richard Kay komt terug als werknemer van PC WAREHOUSE, een 100% subsidiary van LINTECH GMBH in Duitsland. Richard was gevraagd om in Nederland een kantoor te openen van PC Warehouse met een Nederlandse vestiging van Comtrad International, in Heiloo om precies te zijn. Comtrad PC’s, randapparatuur en componenten werden verkocht van Japanse kwaliteit met Duitse ‘Punktlichkeit’ en prijzen die lager zijn dan Aziatische klonen. Uiteraard was dit marketingtaal. S.C. Lin, een Taiwanees, kwam 2 jaar terug naar Duitsland en startte daar Lintech op met in 1987 een omzet van 10 miljoen DM en in 1988 een omzet geraamd op 30 miljoen. Lintech behoorde tot de Comtrad groep met een hoofdkantoor in Miami, USA.

Comtrad computers

Citaat uit artikel:

“Hoewel het qua aanbieder van PC’s een overvolle markt lijk, heeft Richard Kay toch besloten juist op deze mart, waar eerder Genisys naam heeft gemaakt, weer te beginnen. Goede producten, die qua prestatie de concurrentie in het chip-stof doen bijten tegen een prijs, die voorpagina-nieuws is. Met Comtrad kan Kay een breed scala van producten brengen op de Nederlandse markt.”

Uitgebrachte Comtrad computers:

 • Comtrad L286/10 Laptop PC
 • Comtrad Busy 286-16 Digi AT (desktop computer)
 • Comtrad Busy 286-12/1 Baby AT (met of zonder harddisk)
 • Comtrad Fast 286-20 AT (dure desktop)

december 1988: G2 gaat een samenwerkingsverband aan met het Taiwanese bedrijf Ling-Yih, aldus de nieuwe directeur Peter J. Breedijk. De strategie bleef hetzelfde: het aankopen van componenten in het Verre Oosten en Amerika om vervolgens de PC klonen te assembleren in een oude fabrieksloods in Alkmaar, Nederland. De strategiewijziging was om een continue flow te houden van binnenkomende componenten en uitgaande, geassembleerde computers.

Een spong voorwaarts in de tijd. In 1991 verhuisde G2 van Alkmaar naar Maarssen. Toen werd er nog winst gemaakt, gemiddeld werden er 10.000 computers gemaakt. Ook werden er vooral maatwerk computers gebouwd.

Het personeel werd zelfs getrakteerd op een ski-vakantie. Later in 1992 werden er nog 8000 computers gemaakt en is er enkel nog maar verlies geleden wat heeft geresulteerd in het definitieve faillissement van G2 op 17 januari 1993. TVI wilde de verliezen niet meer nemen, ook huisbankier ABN Amro draaide de geldkraan dicht. De marketing directeur had nog hoop dat het bedrijf gered zou worden door een geldschieter zoals bijvoorbeeld Tulip, maar tevergeefs.

Richard Kay

En Richard Kay? Hier loopt mijn onderzoek vast. Ik kan helemaal niets vinden: geen LinkedIN profiel, geen websites, geen krantenartikelen, niks. Het laatste wat we van hem weten is dat hij voor PC WAREHOUSE een kantoor heeft geopend in Nederland, maar verder lijkt het alsof hij niets meer heeft gedaan met de internet revolutie. Of.. leeft hij misschien zelfs niet meer?

Ik kreeg op 14 januari 2021 een bericht van Lex die het verlossende antwoord gaf:

“Ik werkte toen voor een electronisch beveiligingsbedrijf in Alkmaar en hebben veel zaken gedaan met Richard Kay.
Het laatste wat wij wisten, was dat Richard Kay is verongelukt bij een auto ongeluk in Duitsland.”

Kay heeft een zeer grote inbraak gehad waarbij voor miljoenen is gestolen. De geruchten waren dat -omdat het alarm van binnenuit onklaar was gemaakt- er opzet in het spel was geweest om de verzekering te flessen. Echt harde bewijzen waren er niet aldus de recherche. “Dit zaakje stinkt als een beerput”. Het enige waar iets voor te zeggen was, was dat normaal gesproken inbrekers de meterkast als eerste onder handen nemen. Wat hier niet is gebeurd. Het alarm was echter op een andere, goed verborgen locatie en die was doorgeknipt. Dus je moest wel weten waar dat ding zat en bijna niemand wist dat. En omdat het slecht ging met Genisys, i.v.m. nieuwe concurrerende modellen, had men het vermoeden dat de oude voorraad weggewerkt moest worden en verzilveren met de verzekeringsuitkering kwam dan het beste uit. Maar goed, genoeg geruchten wat het geheel een smeuïg verhaal maakt.

De Genisys computers in mijn collectie

Ik heb van Wiel in totaal 2 verschillende computers ontvangen van Genisys:

 • Genisys The Rival
 • G2 The Model X (Plus)

Hij stuurde mij dit verhaal erbij:

“Die pc met de Hercules kaart had een programma dat alleen op die pc draaide. Omdat het programma destijds nogal een hoog prijskaartje had, wilde men er niet zomaar even een nieuw programma voor laten maken. Het scherm was door de jaren heen al zodanig ingebrand, dat er ook als die niet aanstond, je toch het meest gebruikte scherm kon zien.

Het was winter en de pc startte niet op. Achteraf gezien was de schijf een beetje vastgevroren. Ik heb hem toen uitgebouwd en naar de werkplaats gebracht. Nadat ik hem openmaakte lag hij zo vol met stof, dat er geen enkel onderdeel meer te herkennen was. Het was in de zaagafdeling en daar werden panelen gezaagd. Door de ventilator in de pc werd het stof naar de pc ingeblazen. Ook al stond die pc in een rittal kast, het stof ging overal doorheen. Ik heb hem toen maar eens van de werkbank laten “vallen”. Uiteraard per ongeluk. Na jaren dienst was het toch een beetje oubollig systeem geworden. Dat was op nachtdienst en mijn collega die het beheer deed had zijn ruimte afgesloten. Dus dat kreng laten staan. Er waren toen nog meerdere zagen dus een kon gewoon stil staan, dat was op dat moment niet zo’n probleem. Mijn collega heeft toen die pc met perslucht schoon geblazen en weer opgestart. Omdat de boel weer was opgewarmd, deed hij het weer en heeft hij hem weer ingebouwd. Daarna heeft hij nog jaren gedraaid. Ik moest toen wel een verwarmingselement onder de pc inbouwen. Het resultaat was wel dat de mensen die nog zo’n ding thuis hadden staan werden gevraagd of ze deze nog wilden afstaan. En zo stonden er op een gegeven moment nog een paar van die pc’s in het hokje van mijn collega.

Op een gegeven moment kwam er een nieuwe systeembeheerder en toen kwamen er eindelijk nieuwe computers. De oude pc’s wilde zelfs de RD4 kringloop niet voor in hun winkel, dus die zullen naar de schroothoop zijn opgegaan. Alles op het werk werd toen omgebouwd naar een centrale server en touchscreens. Die hadden het nadeel dat door het stof op bepaalde vlakken snel versleet. Maar dat is weer een ander verhaal.”

Verder heb ik nog een quote van Frits die mij de folder van PC Warehouse stuurde:

“Hallo, ik ben wat zaken aan het opruimen oa. een folder ve AT-computer die ik destijds in Alkmaar (weet haast zeker 1988) heb gekocht. Daar staat een stukje in over Richard Kay en kan me hem nog wel herinneren: hij was wel een verkoper die apart was oa. dronk overdag al een glaasje sherry, maar mede via een vriend die nogal deskundig was op het gebied van computers kwam ik er toch achter dat hij geen rommel verkocht en na koop heb ik ook jaren deze computer kunnen gebruiken. grt Frits”

Bronnen

Als je teksten van mijn website gebruikt, gelieve deze PAGINA als bron te verwijzen en niet onderstaande bronnen die ik heb opgezocht. Ik zie teksten gekopieerd plus mijn gebruikte bronnen! Vervolgens worden wat woorden veranderd en gaat het door als eigen artikel (op z’n zachts schandalig). Initieel waren er geen webpagina’s op internet beschikbaar over Genisys Computers en nu constateer ik dit. Update je verwijzingen!

Documentatie

Dit zijn documenten die waren geleverd bij de Genisys computers die we in de collectie hebben:

Tot slot

Dit is alle informatie die we konden vinden over Genisys en G2. Mocht je zelf ervaringen hebben of verbeteringen/correcties voor dit verhaal, dan laat het mij weten. Ik wil graag de juiste informatie verzamelen en deze met de computer community delen. Zeker omdat er op internet geen enkele online bron te vinden is over Genisys computers. Daarom vind ik het belangrijk dat er informatie beschikbaar is over dit Nederlands merk. Mochten er nog credits ontbreken, dan laat het mij gerust weten, ik pas het graag aan. Ik hoop dat je dit een interessant verhaal vond. Als je citaten hieruit wilt gebruiken, gelieve een link te leggen naar deze website.

Ook interessant

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtJohn Feagans

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios