Hack-tic tijdschrift en XS4ALL

Van dezelfde meneer waarvan ik de Speak & Spell van Texas Instruments heb overgenomen heb ik een stapel tijdschriften overgenomen van Hack-tic. Dit is echte Nederlandsche geschiedenis! Lees hieronder waarom.

Eerste Hackers van Nederland

Nog voor de tijd dat er internet in Nederland was, was er wel al internet beschikbaar met name in Amerika. De oorsprong is terug te voeren naar ARPANET, een militair netwerk wat alleen maar beschikbaar was gemaakt vanuit Amerikaanse universiteiten.

In 1993 werd het gebruik van het internet tot zover voorbehouden aan overheidsinstanties en onderwijs, door de Amerikaanse overheid opengesteld voor bedrijven en particulieren.

In Nederland was Rop Gonggrijp een van de eerste mensen die internet kon gebruiken via zijn vader die daar beschikking over had via zijn werk, namelijk de Telegraaf. Zijn vader was in het bezit van een computer met een modem.

Samen met vrienden hield Rop wekelijks op de vrijdag een Hacker office party waar ze technieken met elkaar uitwisselden om kwetsbaarheden te ontdekken in systemen. Het spelletje tegen systeembeheerders. De onderwerpen waren heel breed van fysiek deuren openen middels lock-picking tot het hacken van computers. Natuurlijk hoorde ook het hacken van telefooncentrales daarbij: Phreaking (net zoals Steve Wozniak van Apple daar ook handig in was met zijn Blue Boxes).

Internet toegankelijk maken voor iedereen

De vrienden hadden samen ook een politieke gedachte achter hun groep, ze noemden zichzelf ‘techno-anarchisten’. Ze waren kritisch op Big Brother en andere machtige heren op voetstukken. Internet was er niet alleen voor de machtige heren van het bedrijfsleven, maar moest bereikbaar zijn voor iedereen: access for all, oftewel anders geschreven XS4ALL.

Ze begonnen samen het kritische tijdschrift Hack-Tic, uitgegeven door deze vrienden. Hack-Tic ontwikkelde zich al snel tot een geruchtmakend tijdschrift vol tips en trucs over phreaking of andere vormen van techno-anarchisme. Dat kon je wel zien op de voorpagina van het eerste nummer: een woest bebaarde man in korte broek, die met een hakbijl wegvluchtende stropdassen achterna zat.

Nu komt het leuke: ik heb dus een stapeltje van die Hack-tic tijdschriften overgenomen en daar zit ook het allereerste nummer bij:

Daar zie je dus de woeste man achter de stopdassen aanrennen. Je ziet: het is niet echt een tijdschrift te noemen qua lay-out. Het lijkt meer op een computerclub blad. Maar juist dat maakt de sfeer erg mooi.

Het blad kostte destijds 4 gulden (1,80 euro voor de lezers geboren na 2000) en later kostte het blad 8 gulden. Het eerste nummer had 24 pagina’s en de volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Het kraken van digitale kluizen waar je je bagage in kunt doen op Amsterdam centraal
  • Het netwerk van Colgate; ze kregen toegang tot financiele gegevens, telex en post berichten
  • Een verslag over Chaos communication congress 1988 (van de Chaos Computer Club in Duitsland)
  • Een bericht over de Internet Worm
  • THIS: The Hacker Information System, een BBS (Bulletin Board System, waar je kon inbellen met een modem)

Echt leuk om te lezen en mooi om te zien wat voor een geschiedenis dit is geweest op het gebied van hacken en het ontstaan van XS4ALL. Rop richtte met zijn vriend Felipe Rodriquez het nieuwe internetbedrijf op. Het leuke is dat op een van de tijdschriften de allereerste advertentie is te zien van XS4ALL:

Mooi om te zien dat je gewoon de computer ziet (de voorkant waar ze het frontpaneel vanaf hebben getrokken) wat als host dient om in te bellen naar het internet. Deze boekjes komen straks in een mooie vitrine in ons op te richten Computer Historisch Museum.

Verdere informatie:

Ook interessant

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtJohn Feagans

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios