HCC Clubdag in Urmond

Laat nou voor de eerste keer een clubdag zijn van de HCC in Urmond, waar ik zelf woon (althans, voor zover ik weet, misschien is het al vaker geweest hier). Het is niet helemaal hetzelfde geweest zoals een clubdag in Maarssen waar echt behoorlijk wat Commodore enthousiastelingen komen, maar een iets meer algemene computer club waar toch wel meer oudere mensen waren dan in Maarssen. Dit is natuurlijk geen probleem, maar wel een beetje jammer dat de opkomst wat aan de lage kant was. Ik denk dat het vooral te maken had met de (on)bekendheid van dit lokale evenement en de hoeveelheid mensen die hieraan deelnamen.

Ik was er toch heen gegaan, wie weet komen we nog leuke mensen tegen en ja daar was Ruud die bij de vorige clubdag in Maarssen mijn PET 2001 heeft gefixt. Ik ben erbij gaan zitten en we hebben een gezellig middag gehad. Ik ben tussendoor nog even naar huis gegaan om mijn PET Dual Diskdrive: de Commodore CBM Model 8050, te gaan halen. Deze heb ik ooit eens gekocht, maar die leek niet te werken toen ik deze had aangesloten met een IEEE interface op een Commodore 64. Dus ik heb deze meegenomen en we hebben deze op een Commodore CBM 3032 aangesloten. En het bleek dat ie toch werkte. Ik moet hier en daar nog wat aan de behuizing aanpassen zodat het allemaal wat vaster zit, maar het ding doet het gewoon.

Belangrijk bij deze drives is dat je hiervoor quad of high density floppy’s gebruikt met een TPI (track density) van 96, dus niet de double density floppy’s met een TPI van 32 of 48. Nu had ik hier nog wat DSHD floppy’s liggen en een nog ONaangebroken pak quad density disks (nu niet meer dus). Dus die heb ik zojuist nog allemaal uitgeprobeerd en het werkte…uiteindelijk, want de commando’s om een floppy te formatteren is niet zo voor de hand liggend bij een Commodore PET. Ik zie het hieronder nog even uitleggen, want dit heb ik uit een handleiding moeten halen. (ik doe het in het Engels, misschien hebben internationale hobbyisten er nog wat aan).

Format a floppy on a Commodore PET

Format a floppy on drive 0:

OPEN15,8,15
PRINT#15,"N0:TESTDISK,88"

where N0 = N Zero, for drive 0

As you can guess formatting a floppy on drive 1:

OPEN15,8,15
PRINT#15,"N1:TESTDISK,88"

Other disk commands Commodore PET

Directory:

LOAD"$",8 (you do this when you have a single drive for example sfd-1001 or 2031)
LOAD"$0",8 (this is the left drive of a dual drive 4050 or 8050)
LOAD"$1",8 (this is the right drive of dual drive 4050 or 8050)

where $ = default drive 0, $0 = drive 0 and $1 = drive 1

After your’ve loaded your directry, type

list

Saving a file on drive 1

save"1:programname",8
Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios