Collectie van Herbert

Overleden verzamelaar Herbert Echternach

Als verzamelaar maak je wel eens mee dat een mede-verzamelaar overlijdt. Vaak weet de familie niet wat ze met de computer verzameling aan moeten. Soms ervaren ze het zelfs als oude rommel. Als je zulke dingen verzamelt balanceer je op het randje van verzamelaar en hoarder (=iemand die dwangmatig niks meer kan weggooien). Het is natuurlijk wel zo dat er een groot verschil zit in de perceptie van iemand die er totaal geen interesse heeft of iemand die er helemaal in zit. Voor iemand die niet in de retro computers / ICT zit is het al snel ver van zijn/haar bed show, dus wat moet je ermee?

Nu vinden de meeste vrienden en familieleden van een verzamelaar wel, dat zo’n verzameling een goed doel moet dienen. Liever dat het naar een andere verzamelaar gaat, dan dat het in een container wordt gegooid. De computers krijgen een derde of vierde leven. En daar ben ik zo ontzettend blij mee, want wat is er nou niet mooier dan dat je zo’n collectie mag overnemen van een collega verzamelaar? Er zitten altijd wel stukken bij die ik nog niet heb of die in een betere staat verkeren dan het exemplaar dat ik zelf heb.

Zo nam Eva contact met mij op. Ze schreef dat haar vader een verzamelaar was, van onder andere computers (heel herkenbaar: ik hoor vaker van mensen dat computer verzamelaars vaak ook andere dingen verzamelen zoals foto- of video apparatuur). Ze stuurde me een overzicht van zijn verzameling. Het was ongeveer 2 kuub aan computers plus nog eens 6 grote dozen met toebehoren. Voornamelijk spullen van Apple.
Verder schreef ze:

“Ik vond je site en was blij het zelfde enthousiasme als dat van mijn vader terug te vinden. En dan kom je ook nog uit Limburg! (Mijn vader kwam oorspronkelijk uit Brunssum, maar vertrok vanwege zijn werk bij Estec in de jaren 60 naar het westen, naar Lisse, waar ik nog steeds woon.)”
Ze vroeg of ik interesse had in de stukken die haar vader had. Nu bestaat een verzameling meestal voor een groot deel uit computers die geen echte waarde hebben (deze computers krijg je gratis van mensen), sommige computers ken je niet, maar blijken achteraf toch een prachtig verhaal te hebben. Dan heb je nog de computers die je kent en ook waarschijnlijk hebt en tot slot de stukken waar je naar op zoek bent. De stukken waar je naar op zoek bent bestaat vervolgens ook weer uit:
  1. computers die goed te krijgen zijn als je zoekt en
  2. computers die de holy grail (heilige graal) zijn als verzamelaar
Nu waren in deze collectie 4 echt interessante computers, de zogenaamde top stukken: de Apple TAM (Twentieth Anniversary Macintosh), de Kaypro 2, HP model 85, Epson PX-8. De rest van de collectie bestond uit veel computers, maar ik noem het altijd maar tientjes werk machines.

Kaypro II

Ze vroeg wat ik er hier voor zou willen geven. Ik heb zelf nooit veel budget om collecties over te nemen, ik kan enkel beloven dat ik zorg dat alle computers een mooie plek krijgen. Hetzij in mijn collectie (wat wellicht nog een op te richten museum gaat worden in het zuiden), dan wel toegevoegd aan een andere collectie (andere verzamelaar of museum). Als de collectie vrij groot is bied ik doorgaans aan te ondersteunen bij de verkoop van de collectie in ruil voor een paar topstukken uit de collectie (of we delen de opbrengst).
Eva merkte snel dat het proces van het verkopen van een collectie best lang kon gaan duren en daar wilde ze liever niet op wachten en vroeg een bescheiden bedrag voor de collectie, maar hield de Apple TAM om deze mogelijk later nog los te verkopen. Enkele weken later kwam ze samen met haar broer alle spullen brengen in een grote Mercedes bus en combineerde dit met een familiebezoek hier in Limburg. We hebben samen mooie herinneringen opgehaald en nog leuk gebabbeld samen.
Ik zal een korte impressie geven van de spullen die ze heeft gebracht. Uiteraard weet je al dat ik af en toe een computer uit mijn hele collectie haal en deze beschrijf en test op deze website. Dus daar kan altijd weer een computer van de vader van Eva bij zitten.
Herbert, hartelijk dank voor jouw computer collectie. Ik zal er goed over waken en zorgen dat deze stukken op de juiste plek belanden en voortbestaan.

Binnenkort: Een nieuw verhaal over een andere grote verzamelaar met mooie topstukken, waaronder een Kim-1 en Apple Lisa. Stay tuned!

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios