Hewlet Packard HP-85

De HP 80 series computers

Ik had eerder in mijn posts de IBM 5115 berschreven; afkomstig uit de 5100 series van IBM. Nou, dit is de concurrent van Hewlet Packard. Een van de eerste computers waar dan ook alles in zat: beeldscherm 5 inch (12,5 cm), computer en printer. Deze heeft ook nog een tapedrive.

Deze wat ik heb geeft een fout in begin weer: Error 23; als je vervolgens met het commando ERRL opvraagt welke fout dan toont hij 6. Toen ik het nakeek en navroeg in de retro computer scene, blijkt dat dit een geheugenfout is. Ik zal dus als eerste even moeten kijken of het geheugen (mits dat in een socket, voetje zit) wel goed contact maakt. Dus alle losse chips even opnieuw plaatsen. Dit is een project voor later.

Op deze specifieke computer zaten ook een aantal stickers. Ik zag dat de vorige eigenaar al wat stickers eraf had gescheurd, maar de lijmresten ervan waren heel hardnekkig. Deze heb ik geprobeerd met stickoplosser te verwijderen. Een grappig bijverschijnsel is dat de geligheid van de computer ook begon te verdwijnen. Dus ook dat zal ik eens in de toekomst wat grondiger aanpakken. Er staat ook op de fles van de stickeroplosser: verwijdert stickerlijm, rubberlijm, plakband, teer- en smeervlekken. Nou dat laatste zal het wel zijn; er zal veel gerookt zijn vroeger bij deze machine.

Ik merkte bij het intypen van een eenvoudig BASIC programma dat deze zonder problemen werd uitgevoerd. Dus er zit een BASIC interpreter ingebouwd. Verder heb ik (zie afbeeldingen) ook nog een aantal insteekkaarten erbij gekregen. Met name geheugenuitbreiding, een serial cartridge met kabel en een HP-IB (iemand noemde het al “habib” en na snap ik het) cartridge met kabel. De Commodore PET heeft ook zo’n aansluiting alleen noemen ze het daar IEEE-488. Het zou compatible met elkaar moeten zijn, maar gezien mijn recente ervaringen met insteken van apparaten zal ik er toch maar heel voorzichtig in zijn 🙂

Eigenschappen van de computer

  • Processor: een maatwerk door HP compleze, geproduceerde processor met een langzame kloksnelheid van 613KHz, dit had te maken met een nauwkeuriger uitgedacht systeem met decimale getallen met 12 getallen achter de komma.
    Voor de latere HP versies zoals HP 86 en 87 kwam er nog een Zilog processor kaart uitbreiding voor CP/M compatibiliteit.
  • Uitgebracht in januari 1980
  • Introductie prijs:
    $3,250 (vergelijkbaar met 7000 euro in 2018)
  • Ingebouwde voeding, zonder ventilator
  • het heeft een interne speaker

Onderstaande foto’s heb ik thuis gemaakt. Ik vond het wel leuk om een paar foto’s te maken in de woonkamer en een paar wanneer ik de machine aan het testen ben.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios