De IBM 5110 met 5114 disk drive

Computer ophalen

Ik werd onlangs benaderd door een meneer uit Echt, waar ik een tijdje terug een aantal Commodore 64 computers heb overgenomen voor een heel zacht prijsje. Toen zei hij al dat hij nog een mega IBM computer bij z’n ouders had staan. Zodra hij deze weg zou gaan doen, zou hij contact met mij opnemen. En het moment was daar. Hij bleef wel steeds biedingen krijgen op marktplaats om een idee te krijgen wat het ding waard zou zijn, maar dat bedrag hoefde hij er niet voor waar ik heel blij mee was.

Daar aangekomen was het duidelijk dat hij midden in een verhuizing bezig was; zijn ouders zouden verhuizen naar een andere locatie. Voor het huis stond een container met spullen die weg gingen en de garage stond open. Hij verwelkomde mij en we liepen naar de garage en daar stond de 5110 met 5114 disk drive. Hij pakte een steekwagentje en zette het geheel erop en reed ermee naar mijn auto. Ik had al zoiets: oh jee. Kim ziet me al aankomen met het ding thuis haha. We laadden het gevaarte in mijn auto en keken daarna nog even in de container; hij kon zich nog herinneren dat hij nog Commodore floppy’s had weggegooid. Die wilde ik natuurlijk graag nog hebben, maar die waren waarschijnlijk alweer eruit gehaald door passanten. Wel heb ik nog een diskette bak, een game voor de Nintendo NES en thermopapier voor de GE TX-1000 printer kunnen redden van de container. (er lag nog veel meer in, maar wilde niet hebberig zijn hahaha, denk aan dingen zoals grammofoonplaten, videopac games enz.). De computer was dus van zijn vader die vroeger erop gewerkt heeft bij DSM. Toen de computers uit de running waren mocht hij deze computer(s) kopen. Deze computers worden ook door sommigen beschouwd als de eerste personal computer. Ik citeer Robert (een aardige meneer die mij binnenkort een IBM 5150 en System 370 paneel schenkt): “De 5100 serie was de eerste werkplek computer voor 1 persoon. Iets te duur voor een particulier, maar voor een ingenieur of zo de perfecte computer in 1975 of 1976. Je programmeerde hem in APL of BASIC en je gebruikte 8 inch floppy disks met een capaciteit van wel 160 kilobyte als opslag. De IBM PC die later de wereld veroverde als origineel of als clone had niet voor niets het typenummer 5150. Het was de opvolger van de 5100/5110.”. Beter kan ik het niet verwoorden.

De computer

Ik heb de computer getest, maar voordat ik een computer test die ik binnenkrijg, maak ik deze altijd even open. Het is altijd goed om oude computers voordat je ze aan de stroom hangt even schoon te maken aan de binnenkant. Al is het maar even met een stofzuiger het “pluis”-stof eruit te zuigen. Op Facebook kreeg ik al een reactie van iemand die zei dat het schuim (foam) dat de insteekkaarten op zijn plek houdt waarschijnlijk helemaal tot pulp zal zijn vergaan. Dus bij het openmaken van de computer klopte dat precies. Ik heb de “rommel” er helemaal uitgehaald. Wellicht in de toekomst een goeie om eens te vervangen. Verder heb ik de computer helemaal schoon gestofzuigd.

Het moment van de waarheid: de computer aanzetten. Hij gaat zowaar mooi aan, alleen beland deze helaas in een foutmelding. Deze melding gaat als volgt:

ROS ERR
AUX IPL

ERROR 013 D80

In de handleidingen die ik kan vinden op internet staat niet zo heel veel. Misschien dat iemand die dit leest hier iets over kan zeggen. Op een forum zei iemand wel dat de insteekkaarten wellicht eens opnieuw herplaatst kunnen worden. Ik zal dat nog eens goed bekijken want ik kon zo gauw niet zien hoe je deze los maakt.

De disk drives

Wat een mega apparaat is die koelkast van een dual, 8 inch disk drive systeem. Ook hier weer: eerst open maken, stofzuigen en dan proberen. Dit heb ik gedaan, maar hij deed niets. Toen heb ik intern alle grote stekkers herplaatst en het opnieuw geprobeerd en jawel hoor: hij maakt een typisch server ruimte geluid. Je kunt het je vast voorstellen: blazen als een industrieele machine. Omdat de computer zelf tegen die error aanloopt, gebeurt er verder ook niks. Op internet gaf iemand de suggestie om eens te schakelen tussen BASIC en APL, maar die knop staat wel in de handleiding (PDF), maar bevindt zich niet op deze computer. Wie kan het mij vertellen? Is dit een maatwerk computer of zit hem dit in ieder anders?

Ik denk dat ik er bijna ben qua werking; het is een kwestie van alle nalopen. Ik verwacht niet dat er soldeerwerk aan te pas moet komen.

Update:
Iemand op www.vcfed.org forums stuurde mij een antwoord:

This seems recent enough to reply to. I've been looking at 5110 info after getting my machine. ROS is Read Only Storage, so the first line tells you that something is up with it reading the ROM.
AUX IPL likely means "Auxiliary Initial Program Load", IPL being IBM for Boot.
D80 is floppy Drive #1, so you're getting Error 013 (Device not attached) when it tries to boot from floppy. Which makes sense, because it isn't.
You'll need either a 5103 printer (which has an internal terminator) or a stand alone terminator, before you can use the floppy drive.

Dus ik heb toch een terminator blokje nodig om de floppy drive verbinding te sluiten, maar hoe ga ik die vinden… wordt vervolgt.

Nog zijn aanvulling:

Further thoughts - it got as far as "P" in the Bring-Up diagnostic, before it fell over.

P is the non-executable ROS test / CRC check on each ROS module. There should be either two 2 digit numbers in between ROS and ERROR, where the first one IDs the card with the error, or a 3 digit number after ERROR, which can also ID a problematic card.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios