Over deze IBM 5150

Deze computer heb ik van iemand via internet. Hij had een defecte IBM staan, maar woonde boven Amsterdam en hij wilde het komen brengen. Dat was erg aardig van hem. Hij nam meteen ook nog een Philips 8086 (komt ook ergens op deze site te staan) mee met MFM controller en harddisk. De boosdoener van het defect bleek de CGA kaart. Deze is momenteel vervangen door een MDA (monochrome display adapter) Via Ebay heb ik een nieuwe CGA adapter gekocht, dat kostte wel nog 39 euro, vaak bijna zo duur als een hele computer.

Wiki informatie

De IBM-PC was een computer voor thuis- en kantoorgebruik die op 12 augustus 1981 door IBM werd geïntroduceerd, en de de facto-standaard zou worden voor personal computers (IBM-PC-compatibel). Het was een 16-bits-computer met een 20-bits-adresbus, gebaseerd op de 8086/8088-microprocessor met een kloksnelheid van 4,77 MHz. Deze pc werd ontworpen en gebouwd door IBM. De IBM-PC was opgebouwd uit standaardcomponenten die niet specifiek voor de IBM-PC waren ontwikkeld. Alleen de BIOS-firmware was specifiek voor de IBM-PC ontwikkeld en bevatte onder andere een BASIC-interpreter. De eerste pc’s haalden hun gegevens en programmatuur van floppydisks.
IBM wilde andere bedrijven in staat stellen uitbreidingskaarten voor de ISA-bus te maken voor de IBM-PC en stelde daarom de specificaties beschikbaar in een boek, dat voor $49 te koop was.
IBM bracht ook een versie van de pc uit met een harde schijf van 10 MB; dit werd de IBM PC XT (eXtended Technology) genoemd.
In 1984 verscheen de IBM PC AT (Advanced Technology), die was gebaseerd op de Intel 80286-processor. Deze draaide op 6 MHz en had standaard een harde schijf van 20 MB.

Type 5150
Besturingssysteem MS-DOS/IBM BASIC
Fabrikant IBM
Verschijning 12 augustus 1981
Beëindigd 2 april 1987
Processor(s) Intel 8086/8088 4,77 MHz
Scherm CRT