Over deze IBM 5150

Deze computer heb ik opgehaald in Noordwijk bij een bedrijf (eenmanszaak). Degene die hem verkocht aan mij zei dat de computer werkte, maar toen ik eindelijk aankwam zei hij dat er “lekkage” was en er water in de IBM was gelopen. En deed het dus niet meer. Toch wilde hij het volle bedrag hebben. Wat wilde ik doen? Ik had een mega eind gereden, dus de computer toch overgenomen. Gelukkig heb ik een kameraad die raad wist met het systeem en door de computer helemaal schoon te maken deze weer aan de praat gekregen (na het in elkaar zetten, deed ie het weer). Dus achteraf toch wel mooi verhaal.

01-04-2016: De harddisk werkt nog prima. Er is nog geen reden om hier een XT-CF controller in te bouwen. Er staat nog niet veel op, voornamelijk ms-dos 4.1

Wiki informatie

De IBM-PC was een computer voor thuis- en kantoorgebruik die op 12 augustus 1981 door IBM werd geïntroduceerd, en de de facto-standaard zou worden voor personal computers (IBM-PC-compatibel). Het was een 16-bits-computer met een 20-bits-adresbus, gebaseerd op de 8086/8088-microprocessor met een kloksnelheid van 4,77 MHz. Deze pc werd ontworpen en gebouwd door IBM. De IBM-PC was opgebouwd uit standaardcomponenten die niet specifiek voor de IBM-PC waren ontwikkeld. Alleen de BIOS-firmware was specifiek voor de IBM-PC ontwikkeld en bevatte onder andere een BASIC-interpreter. De eerste pc’s haalden hun gegevens en programmatuur van floppydisks.
IBM wilde andere bedrijven in staat stellen uitbreidingskaarten voor de ISA-bus te maken voor de IBM-PC en stelde daarom de specificaties beschikbaar in een boek, dat voor $49 te koop was.
IBM bracht ook een versie van de pc uit met een harde schijf van 10 MB; dit werd de IBM PC XT (eXtended Technology) genoemd.
In 1984 verscheen de IBM PC AT (Advanced Technology), die was gebaseerd op de Intel 80286-processor. Deze draaide op 6 MHz en had standaard een harde schijf van 20 MB.

Type 5150
Besturingssysteem MS-DOS/IBM BASIC
Fabrikant IBM
Verschijning 12 augustus 1981
Beëindigd 2 april 1987
Processor(s) Intel 8086/8088 4,77 MHz
Scherm CRT