Over deze IBM 5150

Deze computer heb ik mogen ophalen in Oosterbeek. Ik kwam aan bij een groot landhuis en achter dat landhuis had meneer (een docent) een extra huis. Daar stonden verschillende computers die interessant waren, maar vooral veel klassieke mac computers. Daartussen stond de IBM. Deze is van school geweest en er is jaren op gewerkt. Het systeem heeft een kleuren scherm en heeft van begin af aan prima gewerkt. Alleen de harddisk, zoals bij velen begint wat te haperen. Hier moet ik toch een SSD oplossing voor gaan vinden. 

Wiki informatie

De IBM-PC was een computer voor thuis- en kantoorgebruik die op 12 augustus 1981 door IBM werd geïntroduceerd, en de de facto-standaard zou worden voor personal computers (IBM-PC-compatibel). Het was een 16-bits-computer met een 20-bits-adresbus, gebaseerd op de 8086/8088-microprocessor met een kloksnelheid van 4,77 MHz. Deze pc werd ontworpen en gebouwd door IBM. De IBM-PC was opgebouwd uit standaardcomponenten die niet specifiek voor de IBM-PC waren ontwikkeld. Alleen de BIOS-firmware was specifiek voor de IBM-PC ontwikkeld en bevatte onder andere een BASIC-interpreter. De eerste pc’s haalden hun gegevens en programmatuur van floppydisks.
IBM wilde andere bedrijven in staat stellen uitbreidingskaarten voor de ISA-bus te maken voor de IBM-PC en stelde daarom de specificaties beschikbaar in een boek, dat voor $49 te koop was.
IBM bracht ook een versie van de pc uit met een harde schijf van 10 MB; dit werd de IBM PC XT (eXtended Technology) genoemd.
In 1984 verscheen de IBM PC AT (Advanced Technology), die was gebaseerd op de Intel 80286-processor. Deze draaide op 6 MHz en had standaard een harde schijf van 20 MB.

Type 5150
Besturingssysteem MS-DOS/IBM BASIC
Fabrikant IBM
Verschijning 12 augustus 1981
Beëindigd 2 april 1987
Processor(s) Intel 8086/8088 4,77 MHz
Scherm CRT