IBM 5150 restauratie

Hoi, je bent waarschijnlijk hier omdat je hebt gegoogled op leuke informatie over retro computers of IBM 5150 computers. Dan ben je aan het goede adres want ik ga een MFM harddisk installeren (Microscience HH-725) in een 5150 computer. Op de foto zie je de IBM 5150 die de harddisk ingebouwd gaat krijgen.

Ik heb de Microscience harddisk HH-725 van iemand op marktplaats in een verpakking met een controller. Eigenlijk zelfs 2 controllers waarvan er eentje een defect had.
Allereerst wilde ik de harddisk testen door deze in een andere computer in te bouwen die dezelfde harddisk had.  Ik ontkoppelde de andere harddisk en sloot de nieuwe, nou ja nieuwe harddisk aan. Er was geen C drive te bekennen. Toen ik FDISK startte kreeg ik ook al een foutmelding. Ik controleerde de dipswitches op de harddisk en zag dat deze al anders ingesteld stonden. Op internet vond ik de handleiding (manual). Ik zette de switches correct zoals het moest zijn (Als je het wilt weten: 1 0 0 0 1 1 1 1 1 0). Het is 1 harddisk en alle andere moeten worden “terminated” zijn. En switch 10 is de harddisk exerciser: Ik heb dit uitgeprobeerd en grappig dat het was: de harddisk doet letterlijk oefeningen. Alle bewegende delen gaan bewegen. 🙂

Nu, opnieuw proberen, maar nog steeds geen succes: Er is geen C drive en FDISK gaf nu een andere melding: Error reading drive. hmmm. Ik denk dat ik de drive moet formatteren (lowlevel)

Veel harddisk controllers hebben hun eigen bios en met deze bios is het mogelijk om een aangesloten harddisk lowlevel te formatteren.  Het commando is best wel hardcore als je het mij vraagt. Ik ben best wat gewend, maar het lijkt in ieder geval niet iets wat je zo maar even uit de mouw schudt.  Dit zijn de stappen:

Lowlevel formatteren van een harddisk op een IBM 5150 computer

1. boot DOS van een floppy
2. op de dosprompt type: DEBUG
als je geen DEBUG commando hebt, kopieer het dan van een andere floppy naar je bootfloppy. Ik vond DEBUG op de 3e floppy van mijn MSDOS 4.1 installatie setje
3. type: G=C800:5
4. nu zie je een scherm zoals hiernaast op de foto. Je moet de  informatie over de harddisk invoeren om ‘m te formatteren.
5. gebruik default (gesuggereerde) waarden als je deze niet kunt vinden in de handleiding van de harddisk.
Het formatteren duurde ongeveer 5-10 minuten. Daarna vraag het systeem “Do you want to format bad blocks”, antwoord no (type n en druk op enter)
De harddisk is klaar voor gebruik. Ik bootte van een floppy en formatteerde toen de harddisk op de standaard dos manier. Om de harddisk meteen bootable te maken voeg je de optie toen van /s., op deze manier:
FORMAT c: /s

Update:
Ik heb nog een harddisk lowlevel geformatteerd. Dit zijn de waarden mocht dit interessant zijn voor iemand (sectors, cilinders etc):
Microscience HH-725: 612 4 613 613 11 5
Seagate ST-125: 615 4 616 616 11 5

De harddisk werkt prima en nu is het tijd om deze te installeren in de andere computer. Ik heb de standaard floppydrives eruit gehaald en de boel een beetje gefatsoeneerd. Ik heb beide controllers die ik heb gekocht uitgeprobeerd en (helaas) werkt er maar eentje van de 2, dus die heb ik dan ook geïnstalleerd.

Na wat prutsen heb ik het eindelijk een beetje netjes gekregen. Nog een laatste test, ja hoor hij doet het prima. Oke de kast kan gesloten worden.

Dit is het eindresultaat. Ziet er prachtig uit, vind je niet? Ik heb Norton Commander geinstalleerd en nu is de computer klaar om leuke dingen mee te gaan doen. 🙂

BTW: 
De defecte controller gaf een foutmelding. Deze melding was: 1701 error bij het booten, meer informatie over deze errors kun je hier vinden bezoek site

Update: 
Als ik het goed heb is ook deze harddisk weer kapot gegaan. Het punt is dat deze harddisk na 30 jaar het echt zwaar hebben. Ze moeten eigenlijk meer blijven bewegen (aan staan, of meer exercisen haha). Het is net als met een auto. Als ze langer stilstaan dan lopen ze helemaal vast. Dus mochten alle MFM harddisks uiteindelijk kapot gaan, dan heb ik een andere oplossing, waar ik met veel plezier aan heb gewerkt: De XT-CF-Lite v4

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios