Mijn IBM computers zijn dit jaar te zien bij de TV serie Baantjer 2019

Retro computers verhuren voor film

Tegenwoordig word ik met enige regelmaat gevraagd of ik computers verhuur voor filmproducties (zie ook mijn andere bericht over Groeten uit 19xx). Sommige bedrijven haken soms af vanwege de afstand. Ik heb namelijk mijn collectie in Zuid-Limburg staan. Dus als er geen runner of vervoerder beschikbaar is, dan is het soms wel eens moeilijk. Daarentegen zijn er ook productiebedrijven die er hun hand niet voor omdraaien, omdat ze dit wel gewend zijn. Zo ook dit bedrijf.

Ik kreeg dit leuke berichtje:

Voor de opnames van de tv-serie Baantjer ben ik opzoek naar computers uit 1978-1985.
De serie speelt zich ongeveer in dit tijdsbeeld af en wordt dit jaar uitgezonden op RTL4
Ik zie dat je computers verhuurt.

Komende week vinden de opnames plaats. We filmen een locatie wat wij ombouwen tot een kantoor van SHAPE. (Supreme Headquarters Allied Powers Europe)

Ik zou heel graag drie (bijna) identieke computers neer willen zetten in de set, liefst werkend.

Zou je mij hier aan kunnen helpen?

Ik moest even nadenken welke computers hiervoor geschikt zouden kunnen zijn. Ik dacht al snel aan de IBM 5150/5160 computers. Daar heb ik dan ook meerdere van. Dus ik stelde deze ook voor, het was alleen gezien de drukte moeilijk om te tijd nemen om ze te testen. Ik weet dat er veel werken, maar die IBM’s zijn nou net de machines die erg instabiel zijn en eigenlijk veel aan moeten staan willen ze een beetje soepel blijven lopen. Ik had een deel thuis staan en een deel op mijn werk. Dus ik heb een zondagmiddag even alle computers getest.

Bij het testen viel me direct op dat de eerste 2 monochrome computers (dus met groen beeldscherm) niet werkte! Jee, dat beloofde niet veel goeds, dus ik heb ze meteen uit elkaar gehaald en was begonnen met debuggen (alles eruit en voorzichtig opbouwen). Nou, al snel bleek dat ik ze wel aan de praat ging krijgen, maar dat was niet optimaal, want nadat je ze uitzette en weer aan: weer niks. Dus oke, markeren als “defect”. Wel jammer en vreemd, want ze hebben prima gewerkt.

Toen de 2 kleuren IBM’s: yes, die werkte beiden direct. In de eerste had ik een XT-CF-lite geplaatst zodat deze gewoon mooi software kon draaien. Deze had ook genoeg geheugen om programma’s te draaien dus perfect. De tweede had slechts 256 KB geheugen, maar startte wel van z’n eigen harddisk. Helaas stond er niks op die computer alleen een spelletje Pool (biljart). Tja, om dat nou in een kantoor van Baantjer aan te zetten… haha

Ik had nog een IBM monochrome gevonden, nou op hoop van zegen: klik, ja hoor die boot netjes van zijn harddisk en had ook nog eens allerlei software erop staan zoals WordPerfect, Dbase en Lotus. Top! Die gaat ook mooi mee. Dus zo had ik 2 defecte monochromes (die ga ik nog eens fixen), 2 kleuren computers en 1 monochrome die perfect werkte.

Even alles bij elkaar zetten, zodat ik het allemaal naar ons kantoor kon brengen. De dag erna zou het opgehaald worden.

Maandag

Netjes op tijd was Guido er om de spullen op te halen, we hadden nog even gesproken over hoe het er aan toe gaat op zo’n set en hoe er met spullen wordt gewerkt. Erg interessant.

Hij zei: “zal ik je dag eens goed maken?”, ik: “ehm ja?”, nou hier:


haha, typisch smeergeld wat ze gebruiken in de serie. Erg grappig. Sommige stapeltjes waren gewoon wit aan de binnenkant. Ja dat soort props horen natuurlijk ook in een jaren 80 serie.

Dag erna (dinsdag)

De dag erna kreeg ik al van mijn contactpersoon Jonneke berichtjes over welke computermonitor bij welke computer hoorde. Met foto’s en instructies via Whatsapp hebben we samen alles voor elkaar gekregen. Er kwamen al heel erg leuke foto’s langs van de opstelling van de computers. Deze zie je hieronder:


Woensdag en donderdag

Op woensdag zou draaidag zijn; dan wordt alles uitgelicht en wordt gefilmd. Mijn contactpersoon zou me wat stills (screenshots van de film) sturen waar de computers gebruikt zouden worden. Dat is helemaal geweldig. Dus ik was wel benieuwd ernaar en net op het moment op donderdag dat de vervoerder (Bram, een andere aardige gast) de computers kwam terugbrengen kreeg ik via de app de stills toegestuurd, wat toevallig! En zeg nou zelf, ziet het er niet fantastisch uit?

Ook geweldig om te zien dat er al een colorcorrection op zit. En die rook dan? haha, echt jaren 80 in beeld.

Deze scenes zullen te zien zijn in de 7e of 8ste aflevering van Baantjer dit jaar op RTL4. Dus ga kijken!

(Op bovenstaande foto’s berust auteursrecht. Er is expliciet toestemming verleend door het productieteam van Baantjer dat Retrocomputerverzamelaar.nl deze foto’s mag gebruiken)

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios