IMHA Computers in Goes

IMHA computerwinkel in Goes

Wederom weer een aangrijpend verhaal wat je weer als computerverzamelaar mag mee maken. Iedere keer kom je weer in contact met interessante mensen met hun eigen verhalen. Zo ook het verhaal hieronder:

Ik werd benaderd door een vriendelijke meneer: Iman. Hij gaf aan dat hij, samen met zijn vrouw hun computerwinkel hadden gesloten medio 2019. Er waren nog restanten (met name ook oude computerspullen die nooit verkocht waren). Hij had het in zijn eerste mail over: Apricot, HP, Windows, Novell, de eerste hd’s etc. Zij wilden graag alles schenken.

Ik had een berichtje teruggestuurd, het was ongeveer rond Sinterklaas tijd in 2019. In het bericht gaf ik aan dat ik zeer zeker interesse had, zeker als ik al hoor dat er een Apricot computer aanwezig was. Dat gaf toch al aan dat we het hebben over computers van voor het jaar 1998.

Ik nam even een kijkje op hun website, er stond inderdaad dat de winkel gesloten is:

Met ingang van 1 mei 2019 sluit IMHA Computers de deuren.

Ons bedrijf is sinds mei 1977 gevestigd aan de Kreukelmarkt in Goes. Destijds was het een van de eerste computerwinkels in Zeeland. Er zijn er verschillende redenen om de zaak te beëindigen.

Zo is er de toenemende concurrentie van verkopen via internet. Ook worden de marges steeds lager.
Hierdoor wordt het steeds moeilijker voor een rendabele bedrijfsvoering te zorgen. Daarnaast spelen leeftijd en gezondheid een rol bij het besluit te stoppen.

Ons pand aan de Kreukelmarkt staat te koop.

IMHA begon met de verkoop van muziekinstrumenten en hifi. Toen de computer zijn intrede deed werd dat uiteindelijk de kernactiviteit. Behalve de verkoop ,onderhoud en reparatie van computers en aanbod van een breed assortiment apparatuur aan particulieren, is IMHA ook actief voor bedrijven.

Een aantal activiteiten die online uitgevoerd kunnen worden, wordt voortgezet. Het gaat om antivirus abonnementen voor particulieren, zakelijke versies die voldoen aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, gegevensopslag voor bedrijven, MS Office 365 en MS Exchange abonnementen en ontwerpen van websites.

Wij bedanken al onze klanten voor het in ons gestelde vertrouwen.

Iman en Marian Ribbens

We hadden een afspraak gemaakt en ik ben op een doordeweekse dag
richting Goes gereden. Ik was netjes op tijd en moest echt even de binnenstad inrijden, maar gelukkig was het redelijk goed bereikbaar. Ik had de auto voor de deur geparkeerd en na 5 minuten te hebben gewacht kwamen Iman en Marian met de auto aangereden. Het zijn echt heel vriendelijke mensen. We gingen naar binnen en op de begane grond zag ik vooral nog delen van de winkel hoe het er uit heeft gezien met vooral -uiteraard- de moderne computer spullen.

Ik heb een mooie foto gevonden op een makelaars website waar het pand op dit moment te koop staat:

Eigenlijk zag het er zo nog wel uit. Weliswaar misschien wat minder spullen aanwezig, maar toch heel erg netjes. We gingen de trap op en daar was de afdeling van de technische dienst.

Daar werden toen de computers gebouwd en gerepareerd. Iman wees me op een aantal servers. Of ik daar wellicht interesse in had. Op zich wel, maar servers zijn doorgaans zo groot en zwaar dat het als verzamelaar vaak moeilijk is om deze te plaatsen. Ze nemen veel plaats in beslag. Dus je moet soms wel eens kieskeurig zijn anders krijg je geen focus in je collectie.

Er was nog een trap. Deze trap leidde naar de zolder. Op deze zolder stonden veel dozen klaar en inderdaad nog restanten van oudere spullen. In een hoek waren rekken met veel onder het stof bedekte schatten voor menig retro computer verzamelaar. Zoals voor velen oudere spullen tot afval behoort is dit voor mij natuurlijk fantastisch om te zien. Ik kon hier echt van genieten en kon nauwelijks geloven dat ik het allemaal zo mocht hebben. Dit ging natuurlijk nooit passen in mijn auto, maar was stond er zoal:

 • Apricot computer
 • Apple Imac G300 nieuw in doos
 • Wang (nog uit te zoeken)
 • Altos (ook nog te bekijken)
 • Amstrad Scheider EuroPC (alleen de computer)
 • Amstrad Schneider PC 1512 SD (alleen de computer)
 • Commodore monitor in doos
 • Commodore 1541 II in doos (enigszins vergeeld, maar hij werkt nog)
 • Laser XT nieuw in doos
 • 2 mediacenter barebones
 • SCSI kabels, convertors, kaarten in doos
 • en nog veel meer

Ik mocht van alles meenemen met daarbij ook moderner spul zoals oprolbare toetsenborden, spuitbussen met cleaner schuim om computers schoon te maken.

Naderhand heb ik de auto even geparkeerd waar het (wel) mocht en zijn we nog nog wat gaan kletsen in een naburig café. Daar vertelden Marian en Iman het verhaal over IMHA Computers.

Begonnen als muziekwinkel

Ze zijn ooit begonnen met een partner Harry (ik hoop dat ik het goed schrijf), zo is ook de naam IMHA ontstaan: Iman en Harry. Ze verkochten in begin muziekinstrumenten en hifi. Iman vertelde dat Harry goed orgel kon spelen. Hijzelf was geen muzikant maar verkocht ze wel evenals hifi apparatuur.

Op een bepaald moment had Iman een Kim-1, maar niet eentje van MOS Technologies, maar van Rockwell (heb ik nu ook in mijn collectie). Deze gebruikte hij om een lichtkrant aan te sturen met aanbiedingen voor de muziekwinkel. Het programmeren was even een kwestie van uitzoeken, maar toen het eenmaal goed werkte werd hij gegrepen door het computer virus, daar moesten ze meer mee gaan doen. Zo is het uiteindelijk een van de eerste computerwinkels geworden. Ze hebben alles verkocht van Commodore tot Apple systemen en natuurlijk later ook de PC’s. Ook Marian heeft tot op het laatste moment PC’s gebouwd en gerepareerd. Ook hadden ze personeel die in de winkel stonden of reparaties uitvoerden op de 2e verdieping.

In de laatste jaren werd het zwaar. Er was moeilijk te concurreren tegen de dozenschuivers. Vaker kwamen mensen kijken in de winkel wat ze graag wilden hebben om het vervolgens online te bestellen. Op producten was nauwelijks meer marge te behalen. Daarnaast, als je een computer hebt geleverd en na een periode crasht de harddisk van de klant, dan wordt van je verwacht dat je voor niets (binnen garantie) de computer in de oude staat terugbrengt: je kunt wel de harddisk vervangen, maar er moet ook Windows op en de software en de configuratie wat de klant had. Daar verdien je totaal niets mee. Uiteindelijk is het verkopen van producten niet hetgeen meer waar je als bedrijf nog van kunt leven, maar enkel op basis van reparaties en uurtje-factuurtje is de enige manier.

Toen Marian gezondheidsproblemen kreeg heeft Iman het nog even volgehouden totdat hij op een dag met een vriend gesproken te hebben de deur achter zich sloot en het goed vond geweest. Tijd om te genieten van het leven. Gelukkig gaat het weer goed met Marian.

Ik had hele leuke gesprekken met ze gehad. Ik had afgesproken dat ik nog een keertje mocht langskomen. Dat heb ik dan ook gedaan. Ik heb nog enkele computers meegenomen en vooral wat ook heel mooi was: de ladekastjes met elektronische onderdelen om computers te repareren. Dat is echt geweldig, want zo heb je een hele goede basis om onder andere computer voedingen te repareren. Ook heb ik nu vele computerschroeven, zekeringen, weerstanden, ic’s etc.

Ik wil jullie hartelijk danken voor alle mooie dingen die jullie hebben geschonken. Ik zal ze een mooie plek geven in de collectie (sommige dingen bij een andere verzamelaar). Geniet lekker van jullie pensioen en als jullie in de buurt zijn, zijn jullie van harte welkom!

Ook interessant

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtJohn Feagans

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios