Macintosh floppy’s lezen met Kryoflux

Dit had ik ooit al eens eerder gedaan, maar nu moest het nog een keer, maar ik wist niet meer hoe dat moest: Het inlezen van een Macintosh diskette 800KB (Apple DOS 800KB).

Diskettes van de periode 1984 – 1997 en Operating systeem SYSTEM 0.7 tot MacOS 8.0 zijn van een heel ander formaat dan de diskettes na die periode. Apple had vroeger een eigen formaat en later zijn ze in de pas gaan lopen met de wereldstandaarden waar de PC industrie zich ook aan hield. Maar voordat het zover was hadden ze dus diskettes waar ze ofwel 400KB danwel 800KB op schreven. Enfin, wil je echt nerden en alle details weten, dan moet je hier zijn.

Probleem is dus in het kort: oude Macintosh diskettes zijn niet te lezen in een externe USB diskettedrive op een moderne Mac. Simpelweg omdat de sectoren niet overeen komen.

Hoe kun je dit wel benaderen? Dat kan op meer manieren, maar ik doe het via de Kryoflux methode. Kryoflux is een printplaatje (ik probeer het zo simpel mogelijk te houden) dat je met USB kunt aansluiten op een moderne pc en aan de andere kant kun je een floppydisk drive of een diskettedrive aansluiten. En het unieke aan Kryoflux is, is dat het de data die het leest van een floppy niet beoordeelt of het klopt zoals een normale interface dat doet (klopt het niet? dan geef een fout, bijvoorbeeld “General Failure” of “Bad disk” of “Sector not found”). Nee, Kryoflux stuurt de floppy drive aan en leest op laag niveau gewoon de magnetische eigenschappen van de floppy. Daarmee kun je een image maken van een floppy (of diskette) en zodra je dat hebt, kun je pas kijken wat je hebt.

Voordelen hiervan zijn:

  • je kunt formaten inlezen van exotische computers, zonder dat je deze computer hebt
  • als er fouten op de floppy staan dan worden ze gewoon meegelezen ipv dat hij weigert verder te lezen
  • je kunt media (floppy’s en diskettes) veiligstellen door ze te archiveren

800KB Macintosh floppy

Dat moest ik dus inlezen. En zoals je misschien al weet; ik houd ervan om dingen te documenteren en dat deed ik vroeger voor mezelf, maar als je er zelf iets aan hebt: bij deze.

Het eerste probleem wat ik tegenkwam is dat ik de Kryoflux niet aan de praat meer kreeg. (terwijl hij het wel zou moeten doen, want ik heb alles ingebouwd in een kastje: de floppy / diskdrive met de Kryofluxboard) Hij kon geen verbinding maken met de hardware.

  • Rood lampje brand van Kryoflux
  • Voeding is aan van de drive
  • USB kabel erin (onderste poort aan de voorkant in mijn geval), mocht jij een probleem hebben, probeer in ieder geval een USB hub te vermijden.
  • Apparaatbeheer geeft aan Bossa driver bij poorten, dat zou moeten kloppen. Als je de USB kabel uittrekt verdwijnt deze ook uit de lijst

Oplossing:

Werk stuurprogramma bij van de Bossadriver. Selecteer alles handmatig en ga zelf op je harddisk zoeken naar de driver map van Kryoflux en selecteer de inf file in de root van de driver map. In die map staan ook 3 subdirectories, maar daar hoef je niks meer te doen.

Daarna kun je op de command prompt naar de DTC map en type: DTC -c2 (hij gaat dan calibreren als je geluk hebt)

Vervolgens kun je de gui (Graphical User Interface starten); dit is niks anders dan een windows programmaatje dat het makkelijker maakt om keuzes te maken hoe je floppy’s wilt inlezen. Onderwater geeft hij dan de complexe commando’s aan het Kryoflux.

Standaard staat de Apple 400/800KB formaat niet in de lijst, deze moet je via settings even selecteren en dan staat ie er wel bij. Calibreer via het menu even de drive nogmaals (wel met een andere diskette en niet met je belangrijke diskette). Vervolgens kun je het beste je diskette schrijf beveiligen (knopje op de diskette naar buiten schuiven). Geef het image een naam en start. Als het goed is zul je heel wat groene blokjes en ook oranje blokjes moeten gaan zien. Zodra hij klaar is heb je een IMG file.

Nu kun je 2 dingen doen:

  1. je kunt het image openen in een emulator zoals bijvoorbeeld mini vmac. Dat is ook al een heel stappenplan, want je moet daarvoor een ROM bestand hebben (de bios van de Macintosh), een bootdisk zodat je daadwerkelijk een operating systeem hebt en dan kun je je image mounten door deze in het scherm te slepen. Het resultaat is heel leuk om te zien.
  2. wat veel praktischer is, is dat je dat img bestand hernoemt naar dmg. Je weet wel dmg is een image bestand waar de moderne macs mee overweg kunnen. Als je het dmg bestand opent kun je gewoon de inhoud bekijken van de diskette en dat heb ik zojuist na een hele avond proberen voor elkaar gekregen.

Wil je graag dat ik een of meerdere diskettes voor je inlees, ga dan naar deze website: RetroData

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios