Mijn pc’s in een reclamefilm van Proximus

Retro computers verhuur voor reclame

Mensen die mijn site al vaker hebben bezocht weten dat ik vaker computers verhuur voor tv, film en reclame. Zie mijn vorige berichten:

Normaal gesproken komen ze vanuit Amsterdam of Hilversum om de spullen op te halen met een vervoersbedrijf of runner, maar dit keer kreeg ik bericht vanuit België, vlak bij Brussel. Stan is een setdresser, die dus sets opbouwt voor in dit geval reclames. De klant is Proximus en zij willen een reclame opnemen van een aantal kinderen die vroeger in de garage spelletjes waren aan het spelen tegen elkaar (op de computers die in die tijd actueel waren en het speelt zich af in de jaren 90. De typische desktops en tower pc’s die onder andere pc klonen waren).

Ik moest even kijken wat ik ter beschikking had en had een 3-tal computers gevonden die passen bij het tijdsbeeld van toen:

  • Tulip Vision Line met vga scherm
  • een midi tower met 19 inch (kan ook groter zijn) vga scherm
  • IBM PS/2 model met vga scherm

Foto’s, links: Tulip Vision Line, midden: Big tower (is vervangen door midi tower), rechts: IBM PS/2

Het punt toch wel met vele retro computers is dat ze flink wat onderhoud vergen om ze aan de praat te houden. Ik ben dan ook een poosje bezig geweest om alles te testen. Het verzoek was om er Starcraft op te draaien, maar om te beginnen heb ik die game niet en ten tweede: al zou ik het hebben dan is het nog maar de vraag of je het geïnstalleerd gaat krijgen met alle beschikbare eigenschappen van de pc’s van die tijd.

Kun je het nog herinneren? De issues die je tegen kon komen?

  • te weinig geheugen beschikbaar in lower memory?
  • dat je autoexec.bat en config.sys moest aanpassen?
  • dat er te weinig fysiek geheugen is, of harddisk ruimte?
  • dat je direct x (en dan een heel specifieke versie) moest hebben?
  • dat er drivers conflicteren?

en zo kan ik nog wel verder gaan; het kan ook zijn dat de harddisk gaat falen. Dus wat hebben we met elkaar afgesproken: ik lever nog een actuelere pc erbij met een vga poort en een splitter. Op deze moderne pc start je Youtube en sluit de Vga monitors hierop aan. Zo kun je mooi Starcraft tonen en ben je volledig flexibel met wat je wilt tonen. Zo gezegd, zo gedaan:

Hij kwam de spulletjes netjes ophalen en bracht het zelfs binnen 2 dagen weer terug in perfecte staat. Het is fantastisch gegaan.

De foto’s

Ik kreeg al foto’s (is al bijna traditie) van tijdens de opnames toegestuurd via Whatsapp. Erg leuk om te zien:

Nieuwe aanvullende foto’s

Update 12 mei 2021: Het grappige is dat onlangs iemand, genaamd Ronny contact met mij opnam om een monitor te schenken. Hij zegt: je gelooft het nooit, maar dat spotje van Proximus is bij mij in de garage opgenomen. Wat een kleine wereld is het toch, niet?

Hij stuurde mij wat foto’s van behind the scenes:

Het eindresultaat van de reclamefilm

Nou, ik moet zeggen, hij is prachtig geworden! Kijk maar zelf:

Het filmen van CRT beeldschermen (beeldbuis tv’s en monitors)

Veel cameramensen lopen tegen het probleem aan dat hun beelden flikkeren als ze een beeldbuis monitor filmen. Dit heeft te maken met het feit dat zo’n beeldscherm werkt met scanlines. De monitor tekent bij PAL (Europese standaard) 50 lijnen per seconde. Bij NTSC is dat 60 lijnen per seconden. En om heel precies te zijn is het eigenlijk 59.94005233 Hz. Dus 99,9 procent van 60. Dit heeft te maken met het feit dat de TV standaard voor het jaar 1954 zwart wit was, nu moesten ze kleur toevoegen aan het signaal en om dat mee te geven moesten ze iets met de frequentie doen. Op diverse bronnen vind je hier meer over.

Er zijn een paar factoren om rekening mee te houden: frames per second waarmee je filmt (FPS) en shutterspeed van de camera. Film je een PAL monitor, dus Europees, dan film je met 25 FPS en shutterspeed van 1/50. Nu kan het nog steeds zijn dat je een langzaam lopende streep ziet. Dit heeft te maken met dat het niet precies 50 is, maar 50.00028194. Probeer dan nog eens naar 1/100 (dus een veelvoud van 50) te gaan.  Je moet dan wel compenseren met gain / iso en aperture om het gewenste licht te krijgen. Heb je een heel erg dure, professionele camera (bijvoorbeeld Arri etc), wellicht heb je dan heel precieze mogelijkheden qua sluitertijd. Succes! (PS: ik kan hier geen support in geven, maar wellicht helpt dit mocht je hiernaar op zoek zijn)

Exacte frequenties

59.94005233 NTSC

50.00028194 PAL

Bekijk anders nog deze video voor meer informatie over hoe je beeldbuis schermen kunt filmen:

(Op bovenstaande foto’s berust auteursrecht. Er is expliciet toestemming verleend door het productieteam dat Retrocomputerverzamelaar.nl deze foto’s mag gebruiken)

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios