MOS Kim-1

MOS Kim-1 oftewel de eerste Commodore computer

Een van die holy grails zoals ik ze noem -de computers die bovenaan op mijn verlanglijstje staan- is de MOS Kim-1 van 1976. Ik ben verheugd te mogen melden dat ik er eentje heb en niet alleen de eerste de beste, maar eentje die heel erg compleet is met diverse boeken, een adapter, instructies, folders en een poster waar het elektronische schema op staat. En zoals de retro computer community het zegt: “an early serial number”, wat betekent dat het een van de eerste MOS Kim-1’s is, namelijk nummer 00036. De computer hebt ik gekregen via Mario, broer van Ruud Dingemans (binnenkort een mooi blogbericht over de collectie van Ruud).

Wat is de Kim-1

MOS Kim-1

KIM staat voor Keyboard Input Monitor. Deze Kim-1 heeft een maatwerk behuizing, die afsluitbaar is tegen stof en stoten. Verder zie je dat dit exemplaar keramische chips heeft.

De Kim-1 is een single board computer, dat wil zeggen dat het bestaat uit een enkele printplaat met als belangrijkste processor de MOS 6502. Deze 6502 is de basis van heel erg veel computers geweest. Niet alleen van Commodore, maar ook van vele andere merken. Ik heb in een ander bericht al kort gesproken over dat de 6502 is ontwikkeld door Chuck Peddle. Oh overigens, iedereen heeft het er altijd over dat Woz (Steve Wozniak, compagnon van Steve Jobs) zo geniaal was om de Apple 1 te bouwen, maar vergeet niet: ook de Apple 1 was gebaseerd op de… juist, de 6502 processor. Maar menigeen heeft nog nooit gehoord van Chuck Peddle.

Chuck was leider van het 650x (waarbij x stond voor 1 of 2) ontwikkelteam bij MOS technology, INC (wat later is overgenomen door Commodore onder leiding van Jack Tramiel). Chuck wilde een board maken waar met name engineers bekend zouden raken met de nieuwe processor, 6502. De vorige processor, de 6501 moesten ze snel van de markt halen, omdat deze met opzet compatibel was met Motorola hardware, maar daar was Motorola niet blij mee en klaagde MOS Technology aan, vandaar de nieuwe processor. Nu was er geen hardware waar je de processor in kon gebruiken, daarom is de Kim-1 ontwikkeld.

Uiteindelijk bleken vooral ook hobbyisten de Kim-1 te kopen. Je kon de kit kopen voor $245,- of kant-en-klaar voor $500,-.

Veel boeken waren ervoor beschikbaar, wikipedia heeft het oa. over het boek “The First Book of KIM” door Jim Butterfield (die meneer vind je ook uitgebreide demonstraties geven op Youtube over de Commodore 64). Dit boek bevat allerlei kleine programma’s voor de Kim-1 en uitleg hoe het werkt. En het mooiste is: ik heb dat boek bij de Kim-1 erbij zitten.

MOS Kim-1 boeken

linksboven: het boek van Jim Butterfield ea.

Ik zal binnenkort nog verder ingaan op het verhaal over de Commodore / Mos Kim-1. Ik had al eens rondgevraagd of er mensen zijn die mij willen helpen deze aan de praat te krijgen. Ik kreeg het idee, dat zelfs de ervaren verzamelaars zoiets hebben van: laat die Kim-1 met rust en ga maar knutselen aan een REF F (wat betekent: ga maar knutselen aan een Kim-1 met hoog serienummer dan is het minder erg als je die kapot maakt). Dit motiveert mij nog veel meer om een museum te starten.

Word vervolgd.

Deze foto’s heb ik zelf gemaakt in onze fotostudio.

4 replies
 1. Cees Meijer
  Cees Meijer says:

  Dit is inderdaad een hele bijzondere aanwinst, en ik moet zeggen dat ik jaloers ben. Ik heb er wel eens over gedacht om een replica te bouwen van de KIM, en als ik deze uitvoering zie (in dat mooie kistje) denk ik dat het misschien toch eens gaat gebeuren…

  • Angelo
   Angelo says:

   Ik zit sowieso op zo’n grens met verzamelen waarbij ik zulke dingen (lees zeldzame computers) graag wil toevoegen aan mijn collectie, maar de prijzen zijn behoorlijk hoog. Vaker moet je het al hebben van leuke ruildeals. Zelfbouw is inderdaad ook een goede optie, want dat overweeg ik te doen voor de Altair 🙂

 2. henri deleplanque
  henri deleplanque says:

  hallo,

  ik ben nog altijd een fervent amateur van de 6502 waar zou ik een kim of een replica kunnen vinden en ook ,een assembler dissasembler voor 6502
  ik vin dieprocesser nog altijd waanzinnig goed

  henri,

  • Angelo
   Angelo says:

   Gewoon blijven zoeken, je komt ze nog wel eens tegen op de bekende marktsites. Alleen moet je wel minimaal 400 euro paraat hebben staan. Dat is pittig, maar de waarde groeit sneller dan het geld op je spaarrekening bij de Kim-1.

Comments are closed.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios