NeXT NeXTstation

De basis voor het internet en macOS

Toen Steve Jobs was ontslagen uit zijn eigen bedrijf (Apple) startte hij een nieuw bedrijf op genaamd NeXT. Het bedrijf was opgericht in 1985. Er werden 2 belangrijke computers uitgebracht: de NeXTcube en de NeXTstation. Van deze computers zijn ook nog een aantal variaties uitgebracht zoals de kleuren- en monochrome versies en dan had je nog de normale en Turbo versies. Die laatste hadden een hogere kloksnelheid wat betreft processor.

Ikzelf heb de NeXTstation monochrome en de Turbo. Qua operating systeem draait er NeXTstep op de machines en later werd er ook nog OpenStep uitgebracht voor andere computers. Ik heb begrepen dat de basis van het internet op deze machines is ontwikkeld. Later in 1997 ging Steve Jobs weer terug naar Apple werd het operating systeem gebruikt om de nieuwe versie van MacOS te ontwikkelen.

Steve Jobs was trots op dat bedrijf met bijbehorende computers. Hij had een behoorlijke tegenslag gehad met de Apple Lisa, waardoor hij een hekel kreeg aan de Lisa. Dus als verzamelaar is het mooi om een Lisa te hebben, maar net zo mooi om een NeXTstation te bemachtigen. De holy grail is natuurlijk ook een NeXTcube, maar die zijn ontzettend duur als je die tegenkomt. Het valt me wel op als verzamelaar dat niet zoveel mensen gehoord hebben van NeXT of van de computers ervan. Meestal kennen ze wel de bekende machines als een Macintosh of de iMac.

Eigenschappen van de computer

 • Processor Motorola 68040
 • Geheugen: 8-32MB voor de normale versies en 8-128MB voor de Turbo
 • Uitgebracht 18 september 1990
 • Gestopt in 1993
 • Introductie prijs:
  $4,995 (vergelijkbaar met 8000 euro in 2018) NeXTstation monochrome
  $7,995 (vergelijkbaar met 13000 in 2018) NeXTstation Color
  $6,500 (vergelijkbaar met 11000 in 2018) NeXTstation Turbo
 • Ingebouwde voeding, zonder ventilator
 • geluid werkte via de monitor
 • het unieke was dat hij zowel BNC (coax) als UTP netwerk verbindingen had

Het vervelende aan deze machines is dat ze echt hele specifieke poorten hadden. Je kunt niet zomaar een VGA scherm aansluiten op een NeXTstation. Wil je dat wel, dan mag je heel wat omvormer-connectors met elkaar verbinden om beeld te krijgen. Maar.. dan ben je er nog niet, want de muis en toetsenbord moeten in de monitor worden gestoken. (om precies te zijn: de muis gaan in het toetsenbord en het toetsenbord in de monitor).

De monitor wordt qua stroom ook gevoed vanuit de NeXTstation. Verder kun je de computer alleen aanzetten via het toetsenbord. Er is een toets waar een ON logootje op staat en daarmee kun je de computer laten starten. Dus als je geen origineel toetsenbord hebt, kun je er ook niks mee. Dus het is belangrijk om een dergelijk systeem zo compleet mogelijk te houden, anders kun je er weinig mee.

Nu bestaat er ook een losse “speaker” waar ook al deze connectoren op zitten. Dus als je die hebt, dan kun je die als een soort hub gebruiken waar je allerlei randapparatuur op kunt aansluiten.

Prachtige machines, maar heel erg “proprietary” (eigen) systeem. Mocht ik ook een kale NeXTcube tegenkomen, dan heb ik het geluk dat ik de randapparatuur heb om deze aan te sluiten, anders heb je er weinig aan. Met wat geluk is de prijs van zo’n NeXTcube wat meer betaalbaar.

Links

Onderstaande foto’s heb ik thuis gemaakt. Ik vond het wel leuk om een paar foto’s te maken in de woonkamer en een paar wanneer ik de machine aan het testen ben.

Heb jij een NeXTCube te koop of te ruil? Neem dan contact met mij op!

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios