XT CF Lite – het vervolg

vervolg op deel 1

Nadat ik de onderdelen heb gestuurd naar de 2 jongens die het voor me gaan solderen. Kreeg ik al snel eentje teruggestuurd (die met de blauwe dip switches). Het was al klaar. Kort erna kreeg ik een mail dat ik de andere kon ophalen (met de zwarte switches).

Dus ik heb nu in totaal 3 kaartjes: 2 met zwarte dip switches en 1 met blauwe.

Programmeren van de EEPROM

Nu wordt het niet zo gemakkelijk: het programmeren van de EEPROMS. Er zit software bij de originele website van de ontwerper. Ik moest dus een bootable 5,25 floppy maken met een programmer (XTIDECFG.EXE) en de Bios image (IDE_XT.BIN).

Maar…eerst moest ik erachter komen hoe de dip switches worden gezet. Eerst zo geprobeerd te laten herkennen: niks. Dus ik dacht: kijk eens naar de foto’s van de ontwerper van de XT-CF-lite v4, dat zal toch wel kloppen? Dus overgenomen , XTIDECFG.EXE gestart (auto configure gekozen) en yep: 1 controller gevonden 🙂

Tweede probleem: de EEPROM flashen. Daar moest ik blijkbaar ook wat jumpers voor verzetten om het goed te krijgen. Dus na wat googlen kwam ik iemand tegen die tegen andere problemen aanliep en zijn settings beschreef. Dus ik die overgenomen en ja hoor: het werkte! Schijnbaar heeft die een start adres. En dat moet gelijk staan aan wat er in het flashprogramma staat. Als je kijkt naar de 3e foto aan de rechterkant van deze pagina (je kunt deze inzoomen), dan zie je hoe de switches moeten staan. Let op wat 0 en wat 1 is.

Ik heb een filmpje gemaakt, kijk:

Derde probleem: Booten van de Compact flash card. Ik kon gewoon na het booten van floppy naar de C drive, dat was dus gewoon de compact flash kaart (nadat ik deze in FAT heb geformatteerd). Ik had ook op verschillende manieren systeem bestanden op de CF kaart gezet:

1. door een HP tooltje, werkte mooi, maar op de een of andere manier waren de systeembestanden verborgen
2. door vanuit de floppy te formatteren: format c: /q/u/s Dus Quick, Unconditional met Systeembestanden

Dat laatste leek zeker goed te zijn.
Maar booten deed ie niet. Op wiki’s stond beschreven dat je
– ofwel FDISK moest runnen en echt partities moest aanmaken met 1 Actieve partitie
– danwel FDISK /MBR moest runnen op de CF kaart.

Beide gedaan: werkte niet. Laatste oplossing…andere CFkaart. Ik had eerst een white label CF kaart 32MB in de computer en nu een Sandisk 512MB Ultra II. Nou, na FDISK /MBR bootte hij gewoon!

Kijk maar:

Conclusie

Al met al een lang project, maar met super bevredigend resultaat. Ik zou het zo weer doen. Ik had gisteren alweer (ja echt alweer) een dode MFM harddisk. Die dingen zijn zo snel kapot. Voor mij was dit zeker de moeite.