CT-CF-live v4: Compact Flash kaart in je IBM 5150 XT computer

Een project dat nog loopt…

IBM harddisks

Zoals je wel gezien hebt op deze website, verzamel ik IBM computers. Geweldige machines, oerdegelijk en ze werken nog allemaal. Alleen… er is toch een zwak punt en dat is de harddisk. Deze harddisks zijn MFM harddisks. De voorloper van de IDE harddisks. Je ziet meestal al op zo’n harddisk een afbeelding van een gebroken wijnglas om aan te geven dat je heel voorzichtig met deze dingen moet omgaan. En dat klopt. Naast het feit dat je voorzichtig met ze moet omgaan moet je ze ook regelmatig blijven gebruiken. Want als deze niet meer worden gebruikt, lopen ze vast. Dat is duidelijk te horen wanneer je een schurend geluid hoort, of zelfs de platters niet meer gaan draaien.

Van alle IBM computers die ik heb is er misschien nog maar een waarvan de harddisk nog werkt. Zelf die harddisk begint al bad sectors te krijgen. Dus moet er toch een oplossing te vinden zijn.

Flash oplossing

Voor de Commodore 64 heb je de 1541 Ultimate II, dat is een cartridge waarmee je de Commodore kunt laten lezen ofwel een USB stick, danwel een mini sd kaartje. Maar voor de IBM heb je niks op het front van flash geheugen voor MFM controllers.

Nu is er iemand geweest die had een oplossing: een geheel nieuwe controller maken waarmee je CF (compact flash) kaarten kun lezen met een IBM. Zo kun je altijd nog blijven genieten van oude hardware zonder het risico dat al je verzamelde software na een half jaar verdwenen is tussen de bad sectors.

Ik kwam het project tegen en dit is het originele project: https://www.lo-tech.co.uk/wiki/Lo-tech_XT-CF_Board

Het probleem was al meteen: je vind wel schema’s om het zelf te bouwen, maar niemand die kant-en-klare boards klaar heeft. Na veel gegoogle kwam ik een verbeterde versie tegen en dat bleek deze te zijn: http://www.malinov.com/Home/sergeys-projects/xt-cf-lite.

En wederom geen kant-en-klare versie te vinden. Nu moet ik eerlijk zijn: ik vond eentje op E-bay: 130 euro + verzendkosten vanuit de USA. Nou dan weet je het wel wat je kwijt bent. Nu kost de 1541 Ultimate II ook bijna 150 euro, maar dan heb je toch iets meer ontwikkeling voor het geld. (Vind het nog duur, maar goed. Ik ben ook ondernemer en snap dat vraag en aanbod hand in hand gaan)

Het project

Dus ik wilde het maar eens proberen: koop de onderdelen en zoek iemand die het wilt bouwen. Voordat ik de onderdelen bij een Conrad ofzo ging aanschaffen ben ik eerst op zoek gegaan wie dit wilde bouwen. Al snel vond ik 2 mensen in de IT / electro scene die het wel voor acceptabel bedrag willen maken. In het dagelijks leven zijn ze electronica specialist, dus dit is easy voor ze (en ook nog leuk denk ik). Dus ik de onderdelen op aanraden gekocht bij een mega grote website die alles verkoopt van IC’s tot weerstanden.

De spullen zijn aangeschaft; Ik heb alle spullen opgestuurd naar de jongens die het gaan solderen. Ik ben benieuwd. Rechts zie je al een foto van een tussenresultaat. Ziet er al goed uit. Wordt vervolgd!

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Update:  Als ik het goed heb is ook deze harddisk weer kapot gegaan. Het punt is dat deze harddisk na 30 jaar het echt zwaar hebben. Ze moeten eigenlijk meer blijven bewegen (aan staan, of meer exercisen haha). Het is net als met een auto. Als ze langer stilstaan dan lopen ze helemaal vast. Dus mochten alle MFM harddisks uiteindelijk kapot gaan, dan heb ik een andere oplossing, waar ik met veel plezier aan heb gewerkt: De XT-CF-Lite v4 […]

Comments are closed.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios