Olivetti LSX 3030

Retrocomputer ritje door Nederland

Ik werd benaderd door Geert, hij had een computer die hij graag wilde weg doen, hij kon er verder niets mee. Zoals hij het omschreef was dat hij er geen schik mee had, dat zou ik wel begrijpen als ik de rest van zijn spullen zou zien. Toen had ik nog geen flauw idee wat hij ermee bedoelde.

Ongeveer een paar dagen ervoor had ik ook bericht an iemand anders gekregen dat ik een mega grote computer mocht overnemen. Wetende dat zowel de computer van Rolf een groot apparaat zou zijn als die andere, besloot ik een busje te huren om zo beide afspraken te combineren. Dan past het in ieder geval zeker in de auto. Donderdag was aangebroken en het busje stond klaar voor ons (Kim ging mee)

Eerst gingen we naar Winssen, dit is een plaats in de gemeente Beuningen (provincie Gelderland). We hadden ongeveer 1,5 uur gereden tot we aankwamen bij een prachtige boerderij. Een vriendelijke meneer wachtte ons op en liet ons binnen via de garage. Daar stond de Olitvetti computer, vastgemaakt aan een takel. Oei, dat beloofde niet veel goeds in die zin dat het een mega zware computer zou moeten zijn. Maar voordat we deze in de auto gingen laden wilde hij nog laten zien wat zijn passie was op het gebied van computers…

Ja een hele grote zolder vol met DEC mini computers. PDP-11 en vele varianten ervan, wow.

We kregen er een rondleiding en het was super interessant. Ik heb een aantal foto’s gemaakt en Kim heeft nog een foto gemaakt van ons tweeën. Daarna hebben we nog een koffie gedaan en hebben de computer ingeladen. We vervolgden onze weg richting de volgende computer in Lochem.

Toen we terugkwamen hebben we de computers uitgeladen, wat een zwaar karwei was, maar met hulp van familie was dat snel geklaard.

Over de Olivetti LSX 3030

De computer moet ik nog uitgebreid gaan bekijken. Geert gaf aan dat deze computer niet helemaal werkte. Er moet toch door een electronica techneut naar gekeken gaan worden. Hij had zelf al wat informatie op de mail gezet. Deze zal ik voorlopig hieronder plaatsen, dan heb je alvast wat te lezen. Als ik meer informatie heb, dan zal ik deze blog aanpassen.

De LSX3030 is 75 hoog 50 breed en 65 diep. Zie foto. Het is een machine waar unix op draait met zowel IP als Novell netwerk. Deze is gebruikt voor ontwikkeling tbv een Rabobank project via CMG. Ik heb begrepen dat destijds op iedere vestiging een kleiner model stond.

Hij stond in Winssen sinds 1998. De console terminal was al stuk verklaard door de vorige eigenaar. We hebben gisteravond even gekeken: in elk geval twee elco’s aan de primaire kant die “bol” staan.
Het systeem zelf heeft hier het laatst in 1998 nog gelopen maar oude elco’s hebben aandacht nodig: eventueel eruit en stapsgewijs weer “opwerken”. Er is verder één van de vier disks niet functionerend of stuk. Maar dat kan ook een zwakke aansluiting zijn met de kabels. Die disk is werkend bij de vorige eigenaar meegegaan maar werkte hier niet meer. Kan dus meevallen.
Er zitten nog boeken, software op tape en spare borden bij. Samen hebben we ook nog wat connectie materiaal erbij gezocht voor het netwerk: achterop twee keer AUI stekker; één voor het IP-netwerk en één voor Novell. Ik heb wat spullen meegekregen om het oude AUI netwerk te verbinden met BNC (Thin wire). Het is wel 10 Mbit; slow motion!!

Leuk voor een volgende project. Mocht ik er uiteindelijk niet uit gaan komen, dan gaat het systeem gewoon door naar een andere enthousiaste verzamelaar.

Update: uiteindelijk heb ik besloten de Olivetti over te dragen aan een andere enthousiaste verzamelaar. Deze gaat de computer in orde maken en tentoonstellen bij het Bonami museum in Zwolle. Zoals je ziet komt een computer altijd goed terecht via ons netwerk.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios