Olivetti PCS 286

Deze werd me aangeboden via de mail. Ik kreeg een mail van deze meneer die het huis van zijn ouders aan het leegruimen was en mij deze computer wilde verkopen. Nu weet ik zelf dat Olivetti best wel een serieus merk is geweest in de jaren 1990, daarvoor was Olivetti vooral een typemachine producent. Dit is eentje uit 1991. Ik moest naar België rijden en kwam bij een alleenstaande, kleine bungalow. Ik werd vriendelijk door een meneer ontvangen en die vertelde het verhaal dat deze computer van zijn ouders is geweest. Tijdens het vertellen haalde hij nog kabels erbij en vroeg of ik er iets mee kon doen (het waren scart-kabels), ik zei: “welja, waarom niet”, hoewel ik een hele lade vol heb thuis. Toen ik de computer zag, dacht ik, hmm dat is eigenlijk toch wel een te moderne computer voor mijn smaak, maar kocht deze uiteindelijk toch. Een volgende keer zou ik het toch niet doen, omdat dit niet echt een computer is waarmee ik iets heb.

Thuis aangesloten werkte deze meteen goed, totdat na 5 minuten, pats! weer een condensator doorbrandt. Ooit heeft iemand mij verteld dat de condensator die doorbrandt meestal de condensator is die de stroom stabiliseert, wat tegenwoordig niet nodig was, dus ik was dapper genoeg om de computer toch weer aan te zetten na 10 minuten uitroken. Tjonge wat stonk dat en het heeft achteraf weken geduurd voordat de stank uit die kamer was.

De computer werkt prima en er zit -zo lijkt het- een zwart wit VGA beeldscherm bij.

Update: ik heb de condensator vervangen en de computer een mooi thuis gegeven bij een andere verzamelaar.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios