Web Analytics

Osborne 1

Osborne 1 computers, ook met zwakke condensators

De Orborne 1 heb ik al eens eerder gehad. Ik had deze gekocht van een meneer die bij het kopen van een huis daarbij een hele collectie computers erbij kocht. Toen ik dat zag online, belde ik hem meteen op en maakte een afspraak. Toen ik daar aankwam gingen we naar een garage/kelder en daar stond een hele rek met computers. Ik mocht in die tijd zoveel computer uitzoeken als ik wilde voor 50-75 euro per stuk. Wat ik toen had meegenomen was:

  • Spectravideo SV-328: zat in een nette doos
  • Commodore Pet 2001: ter plekke getest en ging direct kapot
  • Commodore CBM 3032: gewoon meegenomen, deed thuis niks
  • Osborne 1: werkte thuis heel netjes, maar na een tijdje sprong er een condensator

Het feit dat die condensator sprong was voor mij misschien de tweede keer dat me dat met een computer gebeurde. Ik had de computer maar weer verkocht tegen een lage prijs. Ik kreeg een dag erna nog een bericht dat die jongen de computer had gerepareerd. Dat was wel balen.

Nu heb ik weer een Osborne 1, maar daar is op voorhand al een condensator gesprongen. Deze keer wil ik deze gaan repareren.

Als je een Osborne 1 open maakt, dan voelt het erg fragiel aan allemaal. Je moet de carriage (slede) eruit trekken nadat je een aantal schroeven hebt losgemaakt aan de voorkant en je moet de schroeven losmaken waar de voeding in gaat. Dan heb je een heel blok met allerlei kabels en printplaten. En nu komt het: om de voedingsprint te bereiken moet je het moederbord losschroeven. Dus dat heb ik gedaan. Toen kwam ik vrij goed aan het bordje van de voeding. Het punt is, is dat de voeding nogal veel kabels heeft. Dus daar heb ik best wel veel foto’s van gemaakt, dat kun je wel zien in de gallery.

Zoals je kunt zien zijn daar weer die typische Rifa caps (condensatoren), die gele stinkende elco’s, ook wel ontstoringscondensatoren genoemd of X-caps. Hoe je het ook wilt noemen, ze moeten eruit. Ik heb ze vervangen door nieuwe witte condensators die waarschijnlijk langer mee zullen gaan dan de hele computer.

Bij het weer in elkaar zetten van de computer merkte ik bij het aanzetten dat de Osborne een fractie van een seconde aanging en toen meteen weer uit. Op internet had ik raad gevraagd, maar ik kreeg eigenlijk enkel het antwoord dat ik de condensatoren moest meten (of ze contact maken). Dus alles weer eruit en toen heb ik alles opnieuw losgetrokken en aangesloten (bedenk dat je weer het hele moederbord los moet maken, enfin, tijd zat he pfff.  Op goed geluk weer in elkaar gezet. Ik dacht als het niet werkt, dan laat maar even en bij het aanzetten…jawel hij werkt! Dat was toch wel een gelukje. Dus nu hebben we weer een werkende Osborne 1.

Bronnen voor Osborne 1:

Ik kwam per toeval nog deze link tegen, hier staan images van Osborne 1 software:

http://deramp.com/downloads/mfe_archive/010-Non-S100%20Computers%20and%20Boards/Osborne/