Heeft u een (aantal) computer(s) die u wilt weg doen?

Machines een nieuw leven geven

Voor eigen collectie of voor collectie van mede verzamelaars zoeken we oude computers van voor 1998. Mocht je zelf er niet op uit zijn om het maximale eruit te halen, maar vind je dat een computer bij iemand terecht komt die er nog veel plezier mee kan beleven of dat de computer wordt gebruikt voor game evenementen zoals gamenights of exposities, neem dan contact op.

Gevraagd:

Voor zowel mijn privé collectie en voor het op te richten Computer Historisch Museum, evenals de retro computer club Limburg ben ik op zoek naar diverse oude home computers, personal computers of gameconsoles. Hoe completer (denk aan doos, handleiding, adapter etc) hoe beter. Maar ook defecte machines (tot op zekere hoogte) zijn ook welkom! Lees verder…

PC’s
Hele oude computers zoals de MS-Dos, CP/M computers
Denk aan pc’s uit eind jaren ’80 en nog net begin jaren ’90. Defecten en/of verkleurd zijn natuurlijk niet altijd een probleem, dat hoort er allemaal bij deze hobby en initiatieven. Deze pc’s hebben over het algemeen de volgende kenmerken:

– Intel 486 en oudere systemen
– minder grote harde schijf met ofwel IDE, MFM, RLL interface
– Windows 95 / 3.11 / 3.1 / 3.0- / MS-DOS
– Beige of witte desktop / tower met 3.5 inch en/of 5.25 inch floppy disk drive(s)
– mogelijk ls-120 drive, zip drive, jaz drive, floptical, Syquest drive
– Merken zoals IBM, Compaq, HP, Packard Bell, Bondwell, Tulip (denk aan de compact series) maar ook andere lang vergeten merken of merkloze beige / grijze pc’s.

Mijn interesse gaat i.v.m. de beperkte ruimte niet uit naar recente, moderne pc’s en partijen nieuwer dan het jaar 2000 of recente laptops, losse flatscreen monitoren, losse matrix/laser/deskjet printers, losse scanners, overige losse accessoires.

Commodore

Naast de oude pc’s ben ik ook enorme liefhebber van Commodore machines:

 • Commodore KIM-1 / TIM (!)
 • Commodore CBM / PET
 • Commodore C16, plus 4, c116, c264
 • Commodore Vic 20 en vc 20
 • Commodore MAX machine (!)
 • Commodore 64
 • Commodore 65*
 • Commodore 128 (en d series)
 • Amiga varianten (heb oa al 500, 600, 2000)

Andere computers

Natuurlijk zijn ook computers die iets betekende in de geschiedenis erg interessant

 • Apple Lisa (heb ik nu in de collectie, nu nog accessoires), Apple 1*, Apple 2 of vergelijkbare
 • Sharp MZ series
 • Holborn computers (nog helemaal niet in de collectie)
 • Philips computers
 • Amstrad / Schneider computers
 • Tandy / TRS / Radioshack computers
 • Altair
 • Imsai

Software 

Ook oude -originele- software in doos, zoals de eerste versies van Windows, MS-DOS, PC-DOS, DR DOS, OS/2, Wordperfect, Wordstar, PC Tools, Adobe pakketten, Dbase, Lotus, muzieksoftware zoals Cubase etc worden ook met plezier toegevoegd aan de collectie.

Als je echt een hele uitgebreide lijst wilt bekijken, dan moet je hier zijn.

Heb je iets wat je graag kwijt wilt?

Het mooiste zou zijn als u de betreffende computer zou willen schenken. Ik kom het graag ophalen als het een bijzondere machine is. Ook als het ergens in Limburg is, is ophalen geen enkel probleem. En anders is er altijd nog de mogelijkheid om de computer naar me op te sturen. Ik vergoed de verzendkosten met alle plezier.

Laat even weten wat u heeft en ik laat graag weten of ik deze graag zou willen toevoegen aan mijn privé collectie. Overigens zal er binnenkort een serieus home computermuseum project worden gestart gaan worden waar ik aan ga werken. Hopelijk kan ik u helpen met plaats te maken en kunt u mij (en straks vele anderen) een groot plezier doen een mooie computer aan de museum of privé collectie toe te voegen. Ik hoor het graag en wie weet tot ziens!

Onlangs hoorde ik met veel rillingen dat er op een hogere technische school een heel lokaal met IBM 5150 computers is weggegooid. Ze hadden nog een mail gestuurd naar alle bekende oud-leerlingen, maar niemand die daar interesse in had. Nou, ik ben een oud-leerling, maar helaas heb ik niks mogen vernemen. Erg jammer 🙂 Maar goed, nieuwe kansen komen altijd wel weer.

Trefwoorden:

vintage, retro, computers, computer, pc, Commodore, IBM, opkoop, opkoper, inkoop, inkoper, verkoop, gezocht, weg doen, liefhebber, verzamelaar, verzameling, enthousiasteling, hobbyist, enthousiast, XT, AT, museum, collectie