Web Analytics

Philips NMS 9100

Philips PC

Philips was nooit echt zo heel succesvol in de PC business, het heeft na korte pogingen dan ook vaak de stekker uit die projecten getrokken. Maar er zijn wel leuke computer uit die producties gekomen. Je kunt op mijn site een aantal leuke Philips computers vinden van G7000 en G7400, wat spel computers waren, P2000T (thuisgebruik), P2000M (zakelijk gebruik) en P2000C (portable met ingebouwde monitor), wat een eigen soort systeem was met oa BASIC als interpreter en de PC’s. De NMS9100 is dan ook zo’n PC.

De computer die gekregen heb is de NMS9100 zoals deze het meest is verkocht: een monochrome beeldkaart en monitor met daarbij een harddisk. Nu had ik al een NMS9100 van Philips, maar dat was een “super dure” uitvoering met VGA kaart. Dus dan praat je over een computer die een 8086 processor heeft, een MFM harddisk en een VGA kaart. Bizarre specificaties. Maar goed, deze computer dus, is de normale versie: ook mooi om te hebben, want hierbij zit wel een origineel toetsenbord en monitor bij. Documentatie had ik al, ooit voor een euro gekocht bij een kringloop winkel.

Wat was er met deze computer aan de hand. Standaard zet ik geen enkele computer zomaar meer aan. Ik schroef ze altijd eerst open om te kijken of er niks is wat het apparaat kapot kan maken als er stroom op komt te staan. Al is het maar stof of een schroefje.

Wat me direct opviel was dat er geen MFM kabel was tussen het moederbord en de harddisk. Dus die heb ik er even bij gepakt. Verder was de stroomkabel van de diskette drive niet aangesloten, dus dat heb ik ook maar even meteen gedaan. Verder wat stof verwijderd en de computer aangezet… Hij werkte meteen helemaal goed! Hij bootte naar een menu en je kon allerlei programma’s starten van Wordperfect tot Blockout. Dus dat was wel heel erg mooi.

Bekijk de foto’s en video eens, mooie machine toch?

Ik ben wel weer eens toe aan een retro computer die kleur laat zien 🙂
Ik heb ook nog een Amiga 500 gekregen. misschien dat ik daar nog eens een leuke blog over ga schrijven.