2 nieuwe computers binnen!

Philips P2000C

Afgelopen weekend weer 2 prachtige computers binnengekregen. De Philips P2000C en de Corona computer. De Philips heb ik voor een relatief laag bedrag kunnen kopen, omdat deze een elco (condensator / capacitor) heeft opgeblazen. Dit is natuurlijk voor de retro computer (en andere retro apparaten) kenners een bekend fenomeen. Ik heb ooit al eens bij een platenspeler een elco vervangen en dat ging best goed. Je moet alleen weten waar je die elco’s koopt want voor je het weet betaal je zo 6 euro voor een elco, terwijl je deze ook best kunt krijgen voor een euro ofzo. Of nog lager als je in China gaat kijken.

Ik heb de Philips open gemaakt, de behuizing ging eenvoudig open (schroeven aan de onderkant aan de zijkanten), vervolgens zie je dwarslopende stang, die moet je verwijderen en aan de rechterkant die je de voeding zitten. Deze heb ik eruit gehaald door 2 schroeven los te maken + een 5tal schroeven van het zij-raster.
Je kunt op de foto’s al snel de gelige, opgeblazen elco zitten. Deze heb ik losgesoldeerd en meegenomen naar de Regenboog in Sittard. Ik kreeg er een nieuwe, zwarte voor terug en inderdaad dat kostte een euro ongeveer. Ik heb meteen maar een desoldeer pomp gekocht, dat was iets van 6 euro.

Toen de nieuwe elco erin vast gesoldeerd en het geheel weer in elkaar gezet; Altijd even spannend, maar geeft zoveel voldoening als hij het gewoon weer doet 🙂

Software en games voor de Philips P2000c

Update 11-02-2018:
Ik ben even een hele ochtend bezig geweest om nog extra software te zoeken voor de Philips P2000C. Nu is dat best een uitdaging. Er is een online bron waar je diskimages voor de P2000C kunt downloaden. Deze moet je dan met het programma ImageDisk weer schrijven naar een floppy. En daar ben ik zo lang mee bezig geweest. Ik zal mijn bevindingen hieronder beschrijven zodat je zelf dit kunt besparen.

 • download hier je images
 • download hier het programma ImageDisk
 • geen zorgen, als die bronnen het niet meer doen, download van mij de images en het programma
 • vooraf: je moet een 1,2MB floppydrive hebben, booten in ms-dos en 360KB (DD) floppy gebruiken(!)
 • settings voor ImageDisk:

imagedisk settings p2000c images

Als je geen gebruik maakt van een 1,2MB floppydrive krijg je meldingen als:
Write error <1> NoData

(Ik schrijf het maar hier, dan komen de mensen die Googlen vanzelf hier met die foutmelding)
Dus zo maak je CP/M disks voor de Philips P2000c. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de software niet erg indrukwekkend vind. Het is veelal gebaseerd op Basic en dat zijn niet echt de mooiste games. Zelfs pacman is in Basic gemaakt en het ziet niet uit. Dan kun je nog beter Munchkin spelen op een G7000 Videopac.

Verder heb ik ook begrepen dat software van Kaypro en Osborne 1 ook compatible zijn met de Philips P2000c en als je de CoPower card hebt, dan zelf compatible met MS-Dos.

Hmmm, ik heb wel een diskette gezien met copower, toch eens gaan kijken of mijn P2000c zo’n kaart heeft. Dat is weer een volgend project.

Documentatie

Corona Computer

Deze computer heb ik gratis geschonken gekregen. De computer werkt gewoon prima. Ik liet deze booten op een bootdisk van Sierra Kingsquest 1 en dat ging prima. Het is in principe een zeldzame computer, maar heeft op zich geen grote naam. Wellicht gaat die dit nog krijgen, want in de scene krijgt die toch wel veel “likes”.

2 replies
  • Angelo
   Angelo says:

   Beste Hein, dank je wel voor je bijdrage. Heb je daar bronnen van of meer informatie? Ik ben wel benieuwd naar de relatie tussen Philips en Corona computers.

Comments are closed.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios