Philips P2000T uitgetest

Ik heb van Perry een Philips P2000T gekregen in ruil voor m’n videorecorder: Philips VR2025. Ik heb ooit eens een poging gedaan om de Philips VR 2025 te repareren, maar geef mij toch maar computers. Ik koop nog wel een keertje een werkende videorecorder. Die VR 2025 was overigens wel onze 2e videorecorder in huis vroeger (daarvoor hadden we nog een echte Philips VCR met die dikke banden).

[deze foto heb ik zelf hier thuis gemaakt, op de een of andere manier is deze op internet beland via Marktplaats en wordt steeds gepind op Pinterest, apart, maar grappig]

Die 2025 kende ik als kind binnenstebuiten, zelfs de functies van het overdubben van geluid over bestaande beelden. En natuurlijk het programmeren van meerdere programma’s opnemen. Maar ik dwaal af: ik ging de Philips P2000T testen.

Ik heb natuurlijk nog die prachtige tv die ik gekocht heb voor een paar euro van Philips (die ik voor de Videopac heb gebruikt). Daar heb ik de P2000 op aangesloten. En hij werkte meteen. Althans hij “bootte” netjes op de cartridge met BASIC erop. Ik heb er ook een 15 tal cassettes bij gekregen. Die wilde ik natuurlijk even bekijken, helaas blijkt het niet goed te werken op deze machine. Misschien is het een kwestie van de koppen schoonmaken, maar het is me niet gelukt om deze goed aan de praat te krijgen. Hij geeft steeds de melding dat ie niks kan vinden. Dus dat wordt een andere keer nog een projectje. Ik hoop eigenlijk dat ik alleen de koppen schoon moet maken, wie weet.

Hieronder zal ik nog wat uitleg geven wat ik op internet heb gevonden (met veel moeite) over hoe je programma’s inlaadt met de cassette deck van de P2000.

Laden en Saven van programma’s op de Philips P2000

Wanneer je programma’s (BASIC) wilt opslaan op een cassette tape dan moet je de cassette eerst formatteren, ja echt. Dat doe je door Shift+7 te drukken. Je krijgt dan nog netjes de vraag of je het zeker weet, zo ja dan gaat hij formatteren.

Heb je je programma geschreven in BASIC, dan wil je dat natuurlijk opslaan op deze tape, cassette. Hiervoor gebruik je het commando: csave.

Bijvoorbeeld:
csave”test”

en je raadt het al het commando op dingen te laden is cload 🙂

Bijvoorbeeld:
cload”test”

Wil je graag weten wat er op een cassette band staat dan druk je op “Zoek” in combinatie met de Shift toets. (Dat werkte bij mij niet, maar als deze is gerepareerd, dan moet het zo werken.)
De P2000 gebruikt dezelfde tapes als de tapes die werden gebruikt in de dicatafoons van vroeger. Je moet er alleen voor zorgen dat de “stopjes” wel zijn gevuld, anders kan de P2000 niet schrijven. Het is een soort schrijfbeveiliging zeg maar. Dan krijg je een “Cassette error G”.

Wat ik ook als fout heb gekregen vandaag is “Cassette error E”, dan krijg hij de tape niet goed gespoeld of afgespeeld en stop ie met deze error.

Nog wat Philips P2000T weetjes

Wil je wisselen tussen kleine en grote letters: Shift + TAB

Hou de shift vast bij lang LISTings, dan gaat het wat langzamer en kun je het beter volgen

Philips P2000T cassette errors

O = Out of memory
C = Lees / Schrijffout
B = Begin of tape error
E = End of tape error
F = Full tape
G = Write protected
I = Rewind time out
M = Mark error (tape niet geformatteerd)
N = No record found
A = No cassette in position

3 replies
  1. N.A. Fase
    N.A. Fase says:

    Ik heb een P2000 staan, deze kan bij mij afgehaald worden met nog wat geformatteerde disquettes. prijs 100,–. euro
    Adres: Insteek 56 2771 AB Boskoop tel: 06-53770670

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Houben, A. (2017) P2000T tested. […]

Comments are closed.