Philips P330

De grootste computer

Alex stuurde mij een mailtje of ik interesse had in een Philips P330 computer:

“In verband met de opruimactie bij mijn ouders zijn we op zoek naar geïnteresseerden voor een Philips P330 professionele boekhoud computer.

Het betreft een heel en nog werkend meubel van rond 1970, is dit iets voor jou of weet jij iemand die hier warm voor loopt?”

Het eerste wat door je hoofd gaat is: Jee waar zou je zoiets moeten zetten als je hier ja op antwoord. Dus ik moest even nadenken met als gevolg dat je het even laat liggen (natuurlijk wordt je altijd snel afgeleid door werk en andere privé-zaken). Ik besloot na enkele dagen te antwoorden wat ik had voor mijzelf duidelijk gemaakt dat ik het graag zou willen hebben en wist voor mezelf dat als het al weg was, dan is het niet voor mij bestemd. Zo laat je een beetje aan het lot over of je ervoor gaat of niet 🙂 Een ding is zeker, het is een historische en fantastische computer.

Ik kreeg bericht terug dat er al vele reacties waren op deze machine en dat het zo goed als besproken is dat hij ergens naartoe zou gaan. Zelfs als alternatief zou een museum interesse hebben getoond.

Dus ik gaf aan dat het jammer was, maar begreep natuurlijk dat er interesse voor is. Alex gaf zelfs aan dat deze (niet echt deze computer, maar een) zelfde type is gebruikt in een James Bond film: For Your Eyes only, ai dat maakt het nog extra zuur, omdat je meteen een prachtig verhaal achter een computer hebt. Maar ja je kunt niet alles hebben.

Een mail

Weken gingen er voorbij en ik ben lekker bezig met de retro computers (dat zie je wel aan de stroom van blogberichten die ik schrijf de laatste tijd), totdat ik een mailtje kreeg van Alex. Het bleek dat de overname van de computer op niets uitliep. De persoon die geïnteresseerd was had laten weten dat de computer toch te groot was voor hem en dat hij daar geen plaats voor had. Als ik dan toch nog interesse had, dan mocht ik contact opnemen met zijn ouders om een eventuele ophaal afspraak in te plannen.

Ik heb gebeld met zijn ouders; een vriendelijke vrouw kreeg ik als eerste aan de lijn. Toen ik vroeg hoe groot het ding was kreeg ik de vader aan de lijn. Hij ging voor mij meten en ik kreeg de maten door 1,60 m x  0,6 m x 0,8. Dat zou moeten passen in de lift op ons kantoor (thuis heb ik ook geen plaats ervoor, maar in onze bedrijfsruimte kan ik wel wat schipperen). Dus ik maakte de afspraak dat ik op donderdag -dat was gisteren- de computer zou ophalen in de middag. Hiervoor moest ik uiteraard een busje huren.

Ik heb dit busje gehuurd, om zowel deze computer op te halen als de Olivetti LSX 3030 op een andere locatie.

We kwamen aan rond 13:30 uur in Lochem, hier was een zonwering familiebedrijf. Een vriendelijke meneer deed open en leidde ons naar de computer; of zeg maar massief ijzeren bureau met een computer ingebouwd. De computer stond op een pallet in het magazijn van het bedrijf. Iets verderop stond de vorkheftruck. Hmm, dat beloofde niet veel goeds wat betreft het gewicht van dit ding. Kim en ik voorzagen al dat we dit nooit meer uit de auto gaan krijgen als ie er eenmaal in stond. Die meneer startte de vorkheftruck en met wat passen en meten kregen we de computer compleet in de auto geschoven. Dat ging verder zonder veel problemen.

En, het wordt bijna traditie: we sloten ons bezoekje af door samen een kopje koffie te doen.
We hadden wat gekeuveld over het bedrijf dat werd leeggeruimd, omdat ze met pensioen gingen, vandaar dus dat de computer ook weg moest.

We gingen weer op weg naar huis en hebben de computer met hulp van familie uit de auto gekregen. Gelukkig ging dat makkelijker dan gedacht. Hij staat nu in onze fotostudio, ik zal er later nog eens wat mooiere foto’s van maken.

Philips P330

Deze computer is een professionele computer die voornamelijk werd gebruikt door boekhoud bedrijven. Deze computer is destijds tweedehands aangeschaft door dit bedrijf om de boekhouding op te doen. Er zat software bij, voornamelijk spelletjes, maar toen ze uiteindelijk deze machine wilden gebruiken om te boekhouden hadden ze ondersteuning van Philips nodig. Philips had in hun systeem staan dat de computer eigendom was van het andere bedrijf. (omdat deze 2e hands is overgenomen) en zeiden dat ze geen contract hadden -een licentie voor de software- en ze daarom geen ondersteuning konden bieden. Als ze wel ondersteuning wilden, dan kostte dat een vermogen. Het gevolg was dat de computer nog enkel werd gebruikt om wat dingen te printen en spelletjes te spelen, maar al gauw ging deze naar de zolder.

De Philips P300 office computers

De Philips P300 serie was de opvolger van de succesvolle P350 serie. Het eerste model welke werd geïntroduceerd was de P310 office computer in 1974. Een jaar later werd de P320 office computer geïntroduceerd. Dit model was uitgerust met een MLC (Magnetic Ledger Card) device. De P330 office computer was het laatste model van de P300 serie en werd in 1978 op de markt gebracht. Dit systeem was standaard uitgerust met twee 8″ floppydisk eenheden en een beeldschermeenheid (black and white / 24 regels van 80 tekens). Later werd ook nog de P170 serie (P171, P172 en P173) als data-entry systeem op de markt gebracht.

De P300 office computers maakten aanzienlijk minder lawaai dan de oudere P350 serie.
Dit omdat er minder mechanische onderdelen in het product waren verwerkt. Ook het toepassen van een 9 pins matrix printer werkte mee aan de geluidsreductie.
De P300 serie was zeer aantrekkelijk om te zien en concurrerend geprijsd. (Bron: ptis.nl)

Grote opdrachten van de Australische en Oostenrijkse overheden

Een voor die tijd grote opdracht ontving Philips op 18 oktober 1977 van de overheid van de Australische deelstaat Nieuw Zuid-Wales. Het betrof de levering van 15 stuks P320 office computers. Het totaal aantal Philips office computers in gebruik bij diverse overheidsdiensten in deze deelstaat kwam daarmee op 40. In 1979 ontving Philips een opdracht van de Oostenrijkse overheid voor levering van 32 stuks P320 officecomputers en een P400 systeem. (Bron: ptis.nl)

De specificaties

Originele oorsprong: Nederland
Geïntroduceerd: maart 1978
Processor: Intel 8080 (NEC versie)
Geheugen: 32 KB
Scherm: zwart wit monochroom, 80 koloms, 24 regels
Media: 2 x 8 inch Floppy drives 512KB (later 1024KB), optioneel kon je een 7 MB 8 inch hard disk krijgen
Ook ging het laden van programma’s middels een mini cassette speler die ook ingebouwd was in de computer tafel. Dit had de speciale naam PIOC (Program Input Output Cassette)
Operating systemPHOCAL (Philips Office Computer Assembler Language)
Ingebouwde printer: 9 pins dot matrix printer, dat op kettingpapier printte met 100 karakters per seconde
Afmetingen: breedte 1800 mm, diepte: 1000 mm, hoogte: 1400 mm
Gewicht: 135 kg
Originele prijs: ongeveer 15000 euro

Programmeren en instructies

Er is mooie informatie beschikbaar op deze link, deze heb ik gekopieerd naar hier om er zeker van te zijn dat het niet verloren gaat, mocht die site offline gaan.

Tot slot

Dit was de laatste in de Philips Office computer serie, daarna ging Philips PC gebaseerde computers produceren. In 1992 was dit product volledig beëindigd.

Ik heb de indruk dat deze vorm van computers heel erg zeldzaam is geworden. Voor veel mensen zal dit een enorme last zijn om in huis te hebben. Sommige bedrijven kunnen het nog ergens hebben staan in een hoekje, maar die generatie gaat inderdaad nu met pensioen. Gevoelsmatig, ik heb geen cijfers, maar ik denk dat er slechts enkele nog bestaan.

Deze blog zal ik updaten elke keer als ik nieuwe informatie heb of vind.

James Bond attribuut

Het mooie zijn altijd de verhalen achter computers. Op deze link en deze link vind je meer informatie hoe dit type computer heeft meegespeeld in de film For your Eyes only met Roger Moore.

Als het goed is begint onderstaande film op 55 seconden (zo niet, dan moet je zelf even scrollen):

Philips P320

Ik kreeg nog een leuk bericht van Koen. Hij heeft zelf de Philips P320 gehad:

“Wij hadden een gelijkaardige computer als uw P330, een originele Philips P320 boekhoud computer uit 1976 in iets mindere staat, met aankoopfactuur (980.000Bef, +-25.000euro) en alle handleidingen (Nl+Fr) en bijhorende logboeken. Deze stond 25 jaar bij mijn vader onaangeroerd opgeslegen in zijn loods te Ieper (Belgie). 

De computer werd vorig jaar kosteloos en in werkende staat met alle toebehoren geschonken aan de Koning Boudewijn stichting, aan Museum Nam-IP te Namen omdat de loods verkocht werd. Er zouden 3 van deze computers bestaan in België, nu te bezichtigen in Namen! http://www.nam-ip.be/NAM-ip-Info201803-Acq1.html#!prettyPhoto/1/

Ter info, alle documentatie en foto’s van deze computer kan u hier vinden:

Leuk dat u ook deze schatten probeert te bewaren en tentoon te stellen!”

Bedankt Koen! Ik heb de foto’s ook op deze website geplaatst, mocht het ooit gebeuren dat jouw links niet meer gaan werken. Dan is het in ieder geval bewaard. Dank je wel!

Documentatie

Ik heb “even” wat uurtjes de documentatie gescand van de P330 die we in onze collectie hebben. Deze mag je gebruiken om je eigen Philips machine te kunnen bedienen. Als je het download om op je eigen (of organisatie) beschikbaar te stellen, dan gelieve een link naar deze website te plaatsen.

Er komt nog meer, maar dat is nog even een klus om te doen.

Philips P330

Dit zijn foto’s behorende bij de Philips P330 (die in onze collectie is)

Deze foto’s zijn van de Philips P320, zie het bericht van Koen helemaal onderaan deze pagina.

Dit zijn foto’s die ingestuurd zijn door andere verzamelaars / collecties van de Philips P308 series gerelateerd aan de P330

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios