Philips Videopac G7000 en G7400

Mijn eerste aanraking met een Videopac van Philips was als kind. Ik weet niet hoe oud ik precies was, maar goed ik ben geboren in 1975. De Videopac is uitgekomen in 1978. Dus ik vermoed dat ik ergens tussen de 5 en 7 jaar moet zijn geweest dat ik deze computer heb mogen gebruiken.

Dat was bij mijn oom en tante thuis. Mijn oom werkte bij Philips en had doorgaans altijd de nieuwste Philips tv, videorecorder en andere apparaten van Philips, omdat medewerkers tegen een gereduceerd tarief producten konden krijgen van het werk.

De eerste keer dat ik het apparaat zag was geweldig. Het werkte met cartridges en had een soort van tip-toets toetsenbord, waar je best hard op moest drukken om contact te krijgen. De spellen waren heel eenvoudig, maar pacman oftewel Munchkin was het leukste om te doen. Meteen was ik verslingerd aan deze computer. Het enige wat me wel opviel, was dat de computer vrij instabiel was. Vaak hingen spellen zich op, of het was moeilijk om een spel te starten. Je moest dan ook blazen in de cartridges (net zoals bij de cartridges van de latere Nintendo’s) om stof eruit te blazen.

Flink wat jaren later toen ik begon met het verzamelen van retro computers (vanaf ongeveer 2012) heb ik een aantal van die Videopac computers gratis gekregen. Ik heb zelf nog eentje gekocht, namelijk de Videopac G7400. Het enige verschil is dat de G7400 betere graphics had. Hij kon G7000 spellen afspelen en ook games die specifiek voor de G7400 zijn gemaakt.

update:

Intussen heb ik 2 nieuwe cartridges aangeschaft: een switch-driven multicart en een menu-driven multicart.

De eerste heeft dipswitches erop die je kunt schakelen om een spel te selecteren. In een lijst (boekje) kun je de spellen opzoeken en zo het spel selecteren. Ik heb deze gedemonstreerd bij het Philips Vintage Weekend van 2019.  De nieuwe is overigens veel mooier, deze kan spellen selecteren door middel van een menu dat opstart als je de reset knop even vasthoudt.  Dit wordt dan een leuke voor de volgende meeting.

2 replies
  1. Arie
    Arie says:

    Ik ben op zoek naar de originele handleiding van VIDEOPAC SCHAAK MODULE C7010, waarin ook de Nederlabndse uitleg van deze module staat.
    Wie kan nmij hieraan helpen? Of zijn er sites of web shops die handleidingen van VIDEOPAC spellen los verkopen? Zonder handleiding kom ik er eigenlijk niet uit om het optimale uit de module te halen. Ik zou er heel erg mee geholpen zijn.
    Natuurlijk betaal ik er voor!

Trackbacks & Pingbacks

Comments are closed.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios