Play Expo Manchester 2019

We zijn afgelopen weekend naar de Play Expo geweest in Manchester en hebben er een leuk dagtripje achteraan gedaan in Manchester stad.

Gamebeurs Play Expo Manchester

De Play Expo bestaat al een tijd en is ook op meerder plaatsen te bezoeken, waaronder Blackpool, Londen en ook in andere landen. Wij maakten er een leuke trip van, waarbij het voor ons ook een zakelijke kant had. Met name voor het netwerken en contacten proberen te krijgen in de game industrie. Uiteraard is het ook handig om te leren wat momenteel actueel is en wat kennis opdoen van retro gaming, computers. Kim ging er ook heen om inspiratie op te doen voor Cosplay (waar we wellicht ook in de toekomst een business van kunnen maken op het gebied van de kleding en de fotografie ervan). Het was een leuk, maar vooral ook leerzaam weekend.

Flipperkasten / Pinbal en Arcade kasten

Deze twee categorieen verdienen een eigen kop in dit blog artikel, maar het was leuk om te zien hoe mooi de moderne pinballs geworden zijn. Er gebeurt zoveel tijdens zo’n game dat je helemaal erin op gaat.

De arcade kasten zijn gewoon de voorvaderen van het gamen. Ik kan me altijd herinneren dat die graphics van die tijd altijd beter waren dan de computers die je thuis had. De games als Pacman, Galaga, Frogger etc waren toch wel goed gemaakt toen.

Cosplay

Vanaf 15:00 uur was er een Cosplay contest. We waren benieuwd en wilden ernaar gaan kijken. Kim had haar eigen outfit bij zich en heeft zich snel omgekleed. In haar kostuum is ze met mij in het publiek gaan zitten. Nadat de show was geweest en de prijsuitreiking had plaatsgevonden zijn de weer de de beursvloer opgegaan. Kim heeft daar nog wat games gespeeld in haar kostuum. Ook heeft ze nog foto’s gemaakt met een andere cat woman.

Actuele gaming

Er stonden ook veel PC’s en gaming consoles zoals de XBOX one en Playstation 4. Daar hebben we vooral kunnen kijken welke games er vooral populair waren. Uiteraard waren dit ook vooral games die met z’n tweeën gespeeld konden worden.

Retro gaming

Er waren genoeg retro computers aanwezig uiteenlopend van de Commodore 64GS, NeoGeo, Laserdisc, maar ook de bekende systemen als Atari’s, PS1, Spectrum, Gameboy etc. Er stond zelfs een Vectrex die tegenwoordig ook al behoorlijk zeldzaam begint te worden. Althans, de prijzen liegen er niet om.

Indie developers

Ook voor ons heel belangrijk. We hebben gesproken met indie game developers. We konden een beetje meekrijgen waar ze tegenaan lopen, wat hun successen waren en hoe ze het hele proces van ontwikkelen doen. We hebben kaartjes uitgewisseld en hebben zo ons netwerk weer wat vergroot. Toen we zelf nog helemaal niet bezig waren met indie games zouden we menig game niet interessant hebben gevonden, maar nu je er zelf ook mee bezig bent besef je wat een enorm werk het is om games te maken. Zeker als je met een klein team bent. De huidige Triple A games hebben budgetten nog groter dan menige Hollywood film.

ZX Spectrum Next

Deze mag natuurlijk niet ontbreken! Dit is een geheel nieuw uitgebrachte ZX spectrum die helemaal compatible is met de oude Sinclair ZX Spectrum, maar met moderne toevoegingen zoals HDMI om hem aan te sluiten op een flatscreen tv. Daarnaast kun je uitbreidingen krijgen om bepaalde nieuwe software productie op hoger level te draaien. Verder heeft het ook een verbeterd toetsenbord wat echt lekkerder typt dan de classic. Het is een echte aanrader. Eens kijken of ik deze ook in de collectie kan krijgen.

Er is ook een versie waarbij je alleen het moederbord krijgt, die je zelf (met wat modificaties) kan inbouwen in een classic / klassieke behuizing van een zx spectrum:

Dit is zo’n klassieke behuizing met het nieuwe bordje erin.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios