Quest Cosmac Super Elf

Een single board computer

Ik kwam een bijzondere computer tegen op marktplaats. Hij zag er zo bijzonder uit dat ik meteen ging opzoeken waar deze over gaat. Het blijkt dus dat dit een hele zeldzame en een van de eerste personal computers was.

De Quest Super Elf is een single board computer. De officiële naam is compleet: Cosmac Super Elf, geproduceerd door Quest Electronics. Andere single board computers zijn bijvoorbeeld de MOS (later Commodore) KIM-1. De computer heeft een keyboard (net als de KIM-1), waarmee je HEXadecimale getallen of programma’s kunt invoeren. De Super Elf had als feature dat je extensie kaarten kan koppelen zoals bijvoorbeeld een kleuren video kaart, of als je handig bent een normaal keyboard.

Technische specificaties:

Kloksnelheid: 1.76 MHz
Geheugen: 256 Bytes RAM
Video: CDP1861 and 6 TIL311 (for six character hexadecimal display)
Geluid: geem
Keyboard: Hexadecimal keyboardje

bronnen: https://www.emma02.hobby-site.com/superelf.html

Links

Informatie van wikipedia

The COSMAC Elf was een op RCA 1802 microprocessor-gebaseerde computer, deze was beschreven in een aantal artikelen (hoe je deze moest in elkaar moest zetten) in Popular Electronics magazine in 1976 en 1977. In de advertenties van die bladen waren Netronics en Quest Electronics de bedrijven die deze kits verkochten. Het systeem was een hele vroege “single” board personal computer. Het functioneerde zonder ingebouwde ROMs en programma’s.

Het had (of heeft nog steeds) twee hexadecimal LED displays voor byte data waarden output en een set van  8 schakelaars voor input. (een hexadecimal keypad was een optionele extension, op de foto zie je dat deze computer dat heeft) De basis configuratie had 256 bytes RAM, maar met uitbreidingen kon je dat vergroten tot een dubbele geheugen opslag, met een maximum van 64K adres ruimte.

Bronnen: https://en.wikipedia.org/wiki/COSMAC_ELF

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios