Retro computer verhuur

Computers in films en TV-series

Met regelmaat krijgen we de vraag of computers verhuurd kunnen worden voor een of meerdere scenes in films of TV series die opgenomen worden in Nederland of België. In begin waren we daar een beetje huiverig voor omdat we te maken hebben met machines die in museums en verzamelaarscollecties thuis horen.

Nu zijn props (rekwisieten) voor films in Hollywood big business en elke grote studio zoals Warner Brothers en Sony hebben complete warenhuizen en magazijnen vol met props, waaronder ook hele afdelingen met technische apparatuur. Afgelopen jaar zijn hebben we een bezoek mogen brengen aan deze studio’s en propswarenhuizen.

Om computers te huren van onze collectie(s) hebben we een totaalpakket samengesteld, waarmee we kunnen garanderen dat het voor het videoproductiehuis geen rompslomp is en voor ons als verhuurder geen (in ieder geval minder) risico’s vastkleven aan de verhuur. Dit totaalpakket bestaat uit:

 • De betreffende computer(s), vanaf 100 euro excl. BTW per week
 • Basis accessoires zoals toetsenbord, muis, stroomkabels, monitor kabels)

Voorbeelden van computers in onze property department:

Commodore 64 100 euro per week inclusief monitor of tv
BBC Micro 100 euro per week inclusief tv
jaren 90 pc kloon (zie Ziggo en Proximus) 100 euro per week inclusief monitor en toetsenbord + evt muis
Amstrad/Schneider tekst verwerk computer 100 euro per week inclusief monitor en toetsenbord
Tulip computer (zie Groeten uit 1988) 100 euro per week inclusief monitor en toetsenbord
IBM xt (zie Baantjer) 150 euro per week inclusief monitor en toetsenbord
Commodore PET 250 euro per week inclusief monitor en toetsenbord
Jaren 90 klassiek tower model (zie immoweb) 100 euro per week inclusief monitor en toetsenbord
Jaren 90 IBM computer (zie immoweb) 125 euro per week inclusief monitor en toetsenbord
2006 design computer (zie immoweb) 100 euro per week inclusief monitor en toetsenbord

Mogelijkheden zijn ook optioneel tegen meerkosten:

 • Extra accessoires (boekjes, softwarepakketten, diskette bakken, floppy’s, printers etc) om het zo realistisch mogelijk te maken, prijzen afhankelijk van wensen
 • optioneel: Een begeleider / IT specialist die de spullen komt aansluiten en indien gewenst erbij blijft ter ondersteuning, vanaf 75 euro excl. BTW per uur (met reistijd en verblijfskosten en voorbereidingstijd)
 • Een computer daadwerkelijk laten werken, standaard gaan we er even vanuit dat ze niet worden aangezet en bij video in “post” beelden erin worden geprojecteerd. Er zijn wel mogelijkheden om programma’s op de computers te zetten.
  Of soms nog beter: video tonen op (bijv. VGA schermen of beeldbuis/crt tv’s) met aangeleverde beelden via een moderne computer die je niet in beeld ziet (zie proximus reclame; er wordt Youtube getoond, of in andere gevallen afbeeldingen van Teletekst, oude versies van websites etc.)). Dit gaat niet met hele oude computers zoals IBM xt computers.

Maar ook voor andere evenementen

 • beurzen (uitstallen van oude computers vs nieuwe technologie; of toon een afbeelding van je oude website op een oude computer en de nieuwe website op een nieuwe, eigen computer)
 • jubileum en evenementen: toon je website of software (als afbeelding) op een retro pc hoe deze vroeger was, naast een moderne computer.
 • filmopnames: tv-series, films , muziek / videoclip opnames, reclamespotjes.
 • fotografie settings voor bijvoorbeeld magazines, kalenders, artikelen, websites en blogs.
 • scholen die computer geschiedenis geven, er zijn ook media dragers beschikbaar zoals 8 en 5,25 inch floppy’s, diskettes, zipdisks, MO disks etc.

Belangrijk

Als je interesse hebt in het huren van computers of randapparatuur van deze collectie, vergeet dan niet dat het geen gewone props (rekwisieten) zijn, maar computers die echt uit een retro computer verzameling komen. Dit zijn dus geen verbruiksartikelen, maar objecten van museum kwaliteit. Zo moeten ze dan ook vervoerd en behandeld worden.

Financieel

Je krijgt netjes een factuur. We werken niet met borg, we verlangen daarom dat de factuur op voorhand is voldaan. Dit kan indien je de computers snel nodig hebt ook betaald worden met iDeal of Bancontact (België).

Vervoer

We gaan ervan uit dat je een runner / stagiair stuurt om de computer(s) op te halen. Als je zelf komt als producer / setdresser, dan kun je als je wilt wellicht kijken of je meer wilt huren om de setting compleet te maken met diskette bakken, boekjes, printers of andere accessoires. Deze zijn allemaal tegen meerprijs erbij te huren.

Op verzoek en indien we beschikbaar zijn, kunnen we de computers ook komen afleveren. Dit kost reistijd met een tarief van 75 euro excl. BTW per uur.

Interesse?

Stuur dan een bericht naar angelo@retrocomputerverzamelaar.nl.
Indien mogelijk, stuur dan ook een moodboard, omschrijving, wat voor computers je zoekt (uit welke periode; jaren 80, 90 etc), op welk termijn je ze nodig hebt en voor hoe lang.

Onze referenties

Met veel plezier hebben we computers mogen verhuren / leveren voor:

Het aanbod

Hieronder zie je de meest gebruikelijke computers en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Commodore 64

Tulip compact 2 met monochrome monitor, verkrijgbaar in werkende en niet werkende vorm

IBM 5150 (of 5160) met monochrome monitor, verkrijgbaar in werkende en niet werkende vorm

IBM 5150 (of 5160) met kleuren monitor, verkrijgbaar in werkende en niet werkende vorm

Commodore PET (1977); een design computer / machine

Jaren 90 klassiek tower model

Jaren 90 IBM computer

2006 design computer Windows XP

Gamenight / Rechts: BBC Micro (kan ook met CRT tv)

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios