Speak & Spell

Ik heb de laatste tijd zoveel mooie dingen binnengekregen. Ik houd het gewoon bijna niet meer bij om alles te beschrijven. Dus ik ga maar even heel willekeurig te werk. Ik ga het hebben over vandaag, of eigenlijk gisteren.

Ik heb ooit eens gelezen over dat Texas Instruments electronisch speelgoed had geïntroduceerd in 1978, waarmee je met een toetsenbord woorden kon intypen en het apparaat sprak die woorden uit. Deze speech synthesis was een basis voor vele technieken die later werden gebruikt bij allerlei doeleinden.

Dit speelgoed werd geadverteerd als een educatiemiddel om kinderen in de leeftijd van 7 – 8 jaar te leren spellen.

Technisch gezien was de Speak & Spell gebaseerd op een TMC0280 chip wat later de TI TMS5100 werd genoemd. Het schermpje was een Vacuum Fluorescent Display (VFD) wat je ook vaker zag bij rekenmachines van dezelfde tijd.

De reden waarom ik hier interesse in heb is dat er in die tijd ook interfaces werden uitgebracht om de Speak & Spell te laten communiceren met computers zoals de Commodore 64, de Apple II en de Sinclair ZX-80,81 of de Timex 1000.

Texas Instruments heeft deze technologie zelf aangepast om te laten werken in de TI99/4A computers. Met andere woorden deze Speak & Spell was toch wel belangrijk in de geschiedenis van de computer.

Gisteren kreeg ik een melding van Marktplaats dat er eentje te koop stond voor 10 euro. Ik heb direct een berichtje gestuurd en kreeg het bericht dat ik deze mocht komen ophalen. Het blijkt dat deze Speak & Spell uit Canada kwam (via vrienden van de vorige eigenaar). Zoals vaak hoor je dat veel dingen eigenlijk richting de prullenbak gingen. Gelukkig kunnen wij verzamelaars en preservators deze technische juwelen redden van de recycle bak.

Hieronder een leuke aflevering van The Computer Chronicles over speech synthesizers:

Verdere informatie:

Ook interessant

Chuck Peddle met zijn I love my PET shirtJohn Feagans

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios