Teletype 33 TBP

Een vriendelijke dame stuurde mij een bericht

I have found a Teletype machine in my attic in Gouda (see photos attached) and was hoping that you may be able to point me in the right direction. I do not know if it is in working order or not, but am interested in whether you know of any collectors or anyone who would be interested?

Ophalen van de Teletype 33

Natuurlijk was ik geïnteresseerd; ik informeerde of ze open stond om deze Teletype te doneren en dat was geen probleem. De machine stond bij hun op zolder en moest plaatsmaken voor een kinderkamer. Ze vroeg alleen of ik samen met haar man deze van de zolder kon komen halen. Samen met Kim ging ik weer weer op pad.

De voorloper van het beeldscherm

Een Teletype was me wel bekend; deze worden beschouwd als voorloper van het beeldscherm. Er zijn een aantal computers die destijds nog geen scherm hadden (denk bijvoorbeeld aan de DEC PDP8), deze computers moesten hun output leveren aan een Teletype machine.

Ik las op een forum:

“Het grappige is, dat de term teletype afgekort als tty nog steeds terugkomt in de device naam als je een shell opent op een moderne linux/unix machine.”

Er bestaan van dit type Teletype 3 varianten volgens Wikipedia:

  • het Model 33 ASR, (Automatic Send and Receive), deze heeft een ingebouwd 8-level pons tape lezer en tape perforator;
  • het Model 33 KSR (Keyboard Send and Receive), zelfde machine maar zonder pons-tape mechanisme;
  • het Model 33 RO (Receive Only) heeft geen keyboard en geen pons-tape mechanisme, maar kan alleen printen.

Dit specifieke type was van 1963. Dus dit is het oudste apparaat van de collectie. Helaas was originele verhaal niet bekend. De Teletype stond al op de zolder toen zij in het huis trokken. Het enige aparte is dat op de achterkant van de machine er letterlijk Teletype 33 TBP staat, dus niet zoals overal beschreven 33 ASR. Wat deze specifieke TBP aanduiding betekent is me nog niet bekend.

“Pas wel op: er waren twee soorten papertape, geolied en droog. De geoliede tape is voor de ASR33, want de mechanische lezer (pennetjes) moeten door de tape worden gesmeerd. De droge tape was voor de optische lezer. Het gebeurde vaak dat gebruikers dat niet wisten. De droge tape liet de Teletype lezer vastlopen en de olietape verstopte de optische lezer. Dus storingen in beide gevallen!”  Aldus deze bron: http://www.transistorforum.nl/forum/index.php?mode=thread&id=19799

We hebben de machine alvast een beetje gepoetst, maar we moeten ons nog helemaal verdiepen in de mogelijkheden en of het wel veilig is deze aan te sluiten als ie schoon is, want ik kon op de achterkant geen 220 volt informatie bekennen, wel 110 volt. Dus voordat we grote fouten gaan maken, moeten we ons goed inlezen. Dat kan nog wel een tijdje duren. Intussen kun je alvast genieten van de foto’s van dit prachtige apparaat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios
Web Analytics