Nieuwe binnenkomst: Tulip Compact 2, Olivetti PCS 286 en Toshiba T1200

Tulip compact 2

Iedereen die mijn site al wat grondiger heeft doorgelezen heeft wellicht gezien dat ik een tijdje ben opgegroeid met de Tulip compact 2. Deze Tulip werd me per mail aangeboden door iemand die deze computer ooit gebruikte als volledige home automation systeem.

Deze computer is zelfs ooit op tv geweest bij een SBS6 programma, waarbij ze -onterecht- een beetje de eigenaar neerzetten als een nerd die waarschijnlijk niks beters te doen had in de jaren 90. Als je daar doorheen keek dan zag je dat hij zeker een degelijk home automation systeem had opgezet, waaronder automatische telefoon beantwoorder, met logboek en zelfs dat bepaalde geblokkeerde nummers werden geweigerd. Verder had ie een systeem dat bijhield hoe vaak er op de deurbel is gedrukt met een camera systeem. En nog veel meer. Mijn persoonlijk noot hierin is, dat ik het een beetje jammer vind dat de huidige home automation of IOT (internet of things zegt het eigenlijk al) niet meer zonder internet kan. Dat betekent dus dat er een grote, of per definitie kans is dat er iemand meekijkt naar je huis data. Als je tegenwoordig een deurbel koopt van bijv. Ring.com, weet je gewoon dat die mensen alles met je deurbel kunnen doen (dus ook meekijken).

Enfin, hij woont momenteel in het buitenland en ik mocht de computer bij zijn broer ophalen; want de computer stond in de weg bij zijn broer. Ik ben er met mijn vrouw naartoe gereden en kreeg in de deur opening al meteen de computer mee van de vrouw des huizes, die duidelijk blij was dat het apparaat het pand verliet. Oke, ik heb deze meegenomen en nog even rondgelopen in het kleine stadje Wijk bij Duurstede, daar nog gezellig geluncht en weer op weg naar huis.

Thuis aangekomen heb ik de computer aangezwengeld nadat ik deze even in een sopje heb gezet. Hij start wel op, maar had veel moeite: rare tekens in beeld en hij wilde niet zo. Maar.. na een paar minuten kwam er steeds meer leven in de machine. In de afbeeldingen kun je zien dat hij wel nog bootte van een floppy. De harddisk was niet meer zo werkzaam.

Olivetti PCS 286

Deze werd me aangeboden via de mail. Ik kreeg een mail van deze meneer die het huis van zijn ouders aan het leegruimen was en mij deze computer wilde verkopen. Nu weet ik zelf dat Olivetti best wel een serieus merk is geweest in de jaren 1990, daarvoor was Olivetti vooral een typemachine producent. Dit is eentje uit 1991. Ik moest naar België rijden en kwam bij een alleenstaande, kleine bungalow. Ik werd vriendelijk door een meneer ontvangen en die vertelde het verhaal dat deze computer van zijn ouders is geweest. Tijdens het vertellen haalde hij nog kabels erbij en vroeg of ik er iets mee kon doen (het waren scart-kabels), ik zei: “welja, waarom niet”, hoewel ik een hele lade vol heb thuis. Toen ik de computer zag, dacht ik, hmm dat is eigenlijk toch wel een te moderne computer voor mijn smaak, maar kocht deze uiteindelijk toch. Een volgende keer zou ik het toch niet doen, omdat dit niet echt een computer is waarmee ik iets heb.

Thuis aangesloten werkte deze meteen goed, totdat na 5 minuten, pats! weer een condensator doorbrandt. Ooit heeft iemand mij verteld dat de condensator die doorbrandt meestal de condensator is die de stroom stabiliseert, wat tegenwoordig niet nodig was, dus ik was dapper genoeg om de computer toch weer aan te zetten na 10 minuten uitroken. Tjonge wat stonk dat en het heeft achteraf weken geduurd voordat de stank uit die kamer was.

De computer werkt prima en er zit -zo lijkt het- een zwart wit VGA beeldscherm bij. Zolang deze nog beschikbaar is, check mijn nieuwe webshop.

Toshiba T1200

Gratis mocht ik deze hebben van iemand. Heeft jaren in een lade gelegen en zonde om weg te gooien. Als ik maar de verzendkosten betaalde dan was het goed. De computer was van zijn vader en kreeg die doorgaans (zoals alle andere computers) van zijn werk.

Computer heb ik aangesloten, ik moest wel een kroonsteentje tussen de voedingskabel zetten, want de kabel was doorgeknipt (dat meldde de eigenaar al). Bij het aanzetten ging de computer even aan en daarna direct weer uit. Dus ik denk dat het te maken heeft met de accu die niet meer werkt. De computer is uit 1987, dus ja de accu zal zeker niet werken. Vreemd genoeg is het vaak bij laptops (en zelfs smartphones) zo dat het pas werkt als de accu enigszins is opgeladen. Dus dat is iets voor in de toekomst. Wellicht kan ik er nog eens continu stroom zetten op de contact punten van de accu, zodat de laptop wel opstart.

Het is een leuk apparaat, deed me wel denken aan de IBM 5140 Convertible.

Retrocomputerverzamelaar.nl is onderdeel van TASK4 Studios
Web Analytics